Fajsúlyos pontokról tárgyaltak és döntöttek az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének tagjai 2013. március 28-án.

2013.04.01 03:33

Ülésezett az OPSZ elnökségeÜlésezett az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége, ahol többek között megtárgyalták a 2012-es működést, a polgárőr igazolványok kiadásának helyzetét, módosították az OPSZ alapszabályát.

 

 

 Fajsúlyos pontokról tárgyaltak és döntöttek az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökségének tagjai 2013. március 28-án.

Először a 2012. évi gazdálkodásról és pénzügyi helyzetről tartott beszámolót Kolozsi József gazdasági elnökhelyettes. Mint az a beszámolóból kiderült tavaly az OPSZ-nek a kormányzati támogatásként kapott 700 millió forint jelentette a kiemelkedő bevételt. Ehhez még hozzá jött többek között a Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott 10 millió, az AEGON Biztosítótól kapott 8 millió, a Grafit Pencil Nyomdától kapott 5 millió, illetve a Magyar Postától kapott 25 millió forint. A kifizetett támogatás tavaly több mint 645 millió forint volt, ami – ha ugyan kis mértékben is, de - több lett a betervezettnél. Ebben az összegben benne van az egyesületek, szövetségek támogatása, a különböző jutalmakhoz kapcsolódó pénzügyi támogatás, de benne van az a 120 millió forint is, amit az OPSZ a polgárőr gépjárművek után fizetendő cégautó adó befizetésére utalt.

A számok megmutatták, hogy az Országos Polgárőr Napot 5 millió, az Országos Polgárőr Ifjúsági Tábort 2 millió, a Közlekedési és Gépjármű felderítő tagozatot 1 millió forinttal támogatta az OPSZ.

Az OPSZ elnöksége, megvitatta az alapszabály módosítási tervezetet, amit főként a különböző törvényi módosítások miatt kell megváltoztatni, majd az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottság részére tartandó beszámolót beszélték meg.

Dr. Korondán Katalin igazgatási vezető beszámolt a polgárőr igazolványok gyártásának jelenlegi állapotáról. A jelenlevő megyei elnökök pontos kimutatást kaptak arról, mennyi igazolvány készül már el, mennyi van gyártás alatt, illetve mennyi hiányzik még. Egy kimutatásban láthatták mely egyesületektől mennyi igény futott be az OPSZ-hez, és ezáltal jól lehetett látni mely egyesületeknél van hiány, vagy elmaradás.

Szóba került az is, hogy az adatfelrögzítésekkor hibák keletkeztek, az igények hibásan lettek rögzítve. Mint később kiderült, ez nem feltétlen az OPSZ megyei irodáiban dolgozó adminisztrátorok hibája volt, ugyanis a számítógépes program is hibás volt.

Információ van arról, hogy több polgárőr egyesületnél úgymond kivárnak, az utolsó pillanatig halogatják az igazolvány megcsináltatását, ami veszélyes, mert emiatt várhatóan nem lesz kész júliusra. A megyei elnökök többsége egyetértett abban: van ahol a polgárőr egyesületeken, a vezetőkön múlik a gyorsaság, ugyanakkor több helyről is kapták a visszajelzést hogy a bíróság nem jegyezte be az egyesületet hónapok óta, már a sokadik módosítást adták be a törvényszéknek, de amíg azt nem fogadják el, addig nem készülhet el az érintett polgárőrök adatlapja, igazolványa. Az okmányirodák hozzáállása sem mindig kedvező, ez is akadályozhatja a folyamatot.

Dr. Túrós András felhívta a figyelmet, hogy Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Vas megyéknél elég nagy a lemaradás.

Dr. Korondán Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény értelmében júliustól csak az a polgárőr láthat el szolgálatot, akinek már van új igazolványa. Sok polgárőr az utolsó pillanatra fogja hagyni az igazolványok igénylését, és ez nagyon veszélyes dolog, mert az adatrögzítésnek, illetve az igazolványok gyártásának elég hosszú az átfutási ideje. Újfent nyomatékosítani kell, hogy a polgárőrök minél előbb menjenek el az okmányirodákba és végeztessék el a regisztrálásukat. Tehát senki ne várjon júniusig, mert ki fog csúszni az időből.

 

Horváth Róbert, az Országos Polgárőr Szövetség Ifjúsági- Sport- és Karitatív Bizottságának elnöke az értekezleten jelentette be, hogy az idei OPIT (Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor)  Lakiteleken lesz megtartva Július 29. és augusztus 3.a között. A Hétfőtől szombatig tartó táborba megyénként négy-négy fiatal jelentkezhet.

Forrás OPSZ sajtó

Feltette Magyari Béla

Téma: Fajsúlyos pontokról tárgyaltak és döntöttek az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének tagjai 2013. március 28-án.

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása