Fiatalítani, megújulni!

2013.12.01 10:03
Fiatalítani, megújulni - mondta dr. Túrós András az OPSZ vezetőségének
A polgárőr vezetőkkel szemben támasztott követelményekről beszélt dr. Túrós András, OPSZ elnöke Cserkeszőlőn, ahol őszinte, építő jellegű kritikát is megfogalmazott úgy az országos mint a megyei vezetők, tisztségviselők felé.
 
 
 
A legsikeresebb civilszervezetet minősítette a polgárőrséget dr. Túrós András nemrégiben, az OPSZ elnökségének csapatépítő értekezletén. Mint mondta: nem lehet egyetlen más civilszervezetet sem párhuzamba állítani a polgárőrséggel, mert nincs még egy, amelyik ilyen egységesen, ilyen szervezetten, ekkora társadalmi és kormányzati támogatással rendelkezik. Nyomatékosan kiemelte, hogy a polgárőrség társadalmi elfogadottsága nagyon jó, és a kormányzati támogatottságot pedig példaértékűnek minősítette.
A tisztségviselők és megyei elnökök értékelésekor elmondta, hogy az elnökségen belül felerősödtek a belső intrikák, bizonyos gyűlölködő hangnemek, Hiányolja a belső kohéziót, a szolidaritást, amely majd’ két évtizeden keresztül jellemezte a polgárőrséget. Az elnök megfogalmazta, hogy megszűntek az őszinte baráti kapcsolatok a testület egyes tagjai között.
Magas, bőven hatvan év feletti az átlag életkor az elnökségben és ezt nem tartja jónak. „Az interneten, különböző fórumokon lehet tapasztalni, hogy azt mondják ránk, hogy mi a vének tanácsa vagyunk. Kevés a fiatal, nincsenek fiatalok közöttünk, miért nincsen közöttünk harminc-negyven év közötti polgárőr vezető, vagy megyei elnök? Hol vannak a fiatalok? – kérdezte dr. Túrós András, majd így fojtatta ­– Az OPSZ Ifjúsági Tagozata miért nem küld több olyan fiatalt közénk, akik azt mondanák, hogy itt vagyunk és helyet követelünk magunknak.”
 
Ha az emlékeink izgalmasabbak mint az álmaink, akkor már haldoklunk - mondta nem kis célzással dr. Túrós András az OPSZ elnöke utalva arra, hogy nagyon magas az elnökség átlag életkora
Dr. Túrós András nagyon komoly hátránynak és hibának tartja, hogy az OPSZ vezetésének vannak olyan tagjai, akik nem tudnak az informatikai területén haladni. Példaként az internetet, a facebookot, az okostelefonokat, táblagépeket hozta fel. Vannak polgárőr vezetők, akik még az e-mailt sem tudják kezelni (ez nem csak megyei, hanem egyesületi szintre is igaz. Szerk.)
„Ha az emlékeink izgalmasabbak mint az álmaink, akkor már haldoklunk - idézte az OPSZ elnöke Dale Burke, a Havaii egyetem egyik professzorának híres mondatát. Ezzel arra utalt, hogy merjünk nagyokat álmodni. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány, a belügyminiszter, a rendőri és a társszervek vezetői is elismerik a polgárőrség munkáját, olykor superlativusokban beszéltek. Majd folytatta - Ha csak fürdőzünk az elért sikerekben, ha nem álmodunk nagyokat, ha nem fogalmazzuk meg a polgárőrséggel kapcsolatos jövőbeli elképzeléseinket, akkor egészen biztos, hogy a polgárőrség rövid időn belül kedvezőtlen helyzetbe kerülhet.”
Megfogalmazta, hogy érdemes nagyot álmodni, mert amennyiben belenyugszik a polgárőrség jelenlegi társadalmi sikereibe, akkor rövid időn belül elbukik. Az OPSZ elnöke miután rávilágított a polgárőrség vezetésének hátrányaira, akadályaira, majd megfogalmazta azon elvárást, miszerint ne legyenek szakadár szövetségek, egyesületek a polgárőrségben, ne legyenek egységbontó nyilatkozatok, mivel a polgárőrség testület, tehát a döntések mindenkire nézve kötelezőek. Meg kell valósítani a kommunikációs szabályzatot, hogy senki ne nyilatkozzon úgy, hogy az ártson.
Dr. Túrós András felidézte, hogy pár évvel ezelőtt még csak álomnak számított az egymilliárdos állami támogatás és lám, mára már valóság lett belőle. Ennek kapcsán beszélt a középtávú tervekről. „Én úgy gondolom – mondta dr. Túrós András – hogy öt éven belül az Országos Polgárőr Szövetségnek három-négymilliárdos költségvetési támogatásban kell részesülnie. Ezt kellene megcélozni. Én úgy gondolom, önálló országos székháza kell, hogy legyen az Országos Polgárőr Szövetségnek öt-hat éven belül úgy, hogy a rendőrség biztosítson a polgárőrségnek egy olyan székházat, ahol csak az Országos Polgárőr Szövetség, a budapesti és a Pest megyei szövetséggel, és a megyéknek is ugyanilyen székházakat és elhelyezéseket szeretnék. Az Országos Polgárőr Szövetségnél lenni kell egy Bevetési Irányító központnak, egy fajta válságkezelési központnak, amit már próbálunk is megtervezni. Egységes kommunikációs rendszert kellene megcélozni, az egységes rádiórendszert, a Tetrának a civil sávját. Azt gondolom, hogy ehhez minden jogszabályi feltétel meg van, ez tényleg csak anyagi forrás kérdése. Minden egyesületnél meg kell lennie az informatikai háttérnek, minden egyesülete el kell, hogy érjünk informatikával. Úgy gondolom, hogy öt éven belül minden polgárőrt százszázalékosan el kell látni formaruhával. És álmaim között szerepel, hogy létre kell hozni öt-tíz éven belül egy olyan Polgárőr Akadémiát, ahol a polgárőr vezetőket képezni fogják. Nyilvánvalóan ez az utódnak a dolga lesz – fűzte hozzá az OPSZ elnöke. 
Forrás opsz/rádióp
Feltette Magyari Béla  
 

Téma: Fiatalítani, megújulni!

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása