Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére péntek éjfélig az OMSZ

2013.03.14 07:33
 
A várható hideg időre, havazásra hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat Magyarország területére kiadott figyelmeztetése.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2013.03.15. péntek éjfélig

Mediterrán ciklon helyeződik fölénk, amely csütörtökön és pénteken havazást, szélvihart, és hófúvást okoz.

Észak, északnyugat felől hideg, fagypont alatti hőmérsékletű levegő zúdul a Kárpát-medencébe, aminek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja

fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben. Péntek késő estig a  lehulló hó a legtöbb helyen 5-20 centiméter között valószínű, az északnyugati határvidéken ennél kevesebb, kisebb körzetekben pedig több várható.

Az északi, északkeleti szelet előbb a Dunántúlon és az északkeleti megyékben később másutt is viharos, 60-100 km/órás lökések kísérik. A Dunántúli-középhegység, a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén, emellett a Mátra és a Bükk területén 100 km/órát meghaladó széllökések is lehetnek.

Sőt a Balaton déli partvidéken és a Bakony magasabb csúcsain akár 110-120 km/órát meghaladó széllökés sem kizárt. A viharos szél elsősorban az ország középső sávjában és északkeleten okoz hófúvást, magas hótorlaszok is létrejöhetnek. Az ország keleti, délkeleti felében a halmazállapot váltás előtt többfelé nagy mennyiségű, 20-30, sőt akár 40 milliméter feletti eső várható. Főként délen és keleten előfordulhat néhol zivatar is.

Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály

Országos Meteorológiai Szolgálat

A figyelmeztető jelzés itt megtekinthető!