Főszerepben az áldozatvédelem

2013.03.21 20:35
Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében című program keretében Áldozatvédelmi Szabadegyetemet rendeztek csütörtökön a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol nagy volt az érdeklődés.
A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezete konzorciumi partnerek a Szegedi Tudományegyetemmel, a Szeged-Csanádi és a Csongrádi Református Egyházmegyével és a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulásával, mint együttműködő partnerekkel sikeresen pályázott. A pályázat keretében Áldozatvédelmi Szabadegyetemet rendeztek csütörtökön.
A szabadegyetem célja volt, hogy az érdeklődők újfajta megközelítésben ismerkedjenek meg az áldozatsegítés, az áldozattá válás megelőzése, a bűnmegelőzés különféle területeivel. Ennek eredményeképpen társadalmi összefogás alakulhat ki, amely elősegíti a bűnözés elleni hatékonyabb fellépést. Fontos, hogy a hallgatóság kellő információval rendelkezzen a bűnelkövetővé, illetve az áldozattá válás folyamatáról, körülményeiről és legyenek tisztában az elkerülés lehetőségeivel. A redezvényen kilencven fő polgárőr is részt vett. 
B. Nagy László, kormánymegbízott nagy örömmel vette, hogy ekkora volt az érdeklődés a szabadegyetem iránt – melyet a rendezvény szünetében megrendezett sajtótájékoztatón is kiemelt.
- Nagyon sok ember foglalkozik bűnmegelőzéssel – kezdte mondandóját dr. Hatala József r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, aki elmondta, hogy a pedagógusok, egyházak, vagyonvédelmi cégek, polgárőrök, lakóközösségek is ezzel foglalkoznak, de sokszor nem is tudják, hogy bűnmegelőzést végeznek
Dr. Hatala József szerint fontos, hogy, akik bűnmegelőzéssel foglalkoznak egységes ismeretekkel, tudással rendelkezzenek, melynek következtében felismerik azokat a helyzeteket, amelyben akár áldozattá is válhatnak. Mindezek mellett nem utolsó szempont, hogy ezt a tudást tovább is adhatják környezetükben.
Dr. Lukács János r.dandártábornok Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta: azt gondolom, hogy a nemzeti bűnmegelőzési tanács most indult útjára, új impulzusokkal, új tartalommal. A mai napon megtartott szabadegyetemre több mint százan voltak kíváncsiak, akik első kézből hallhatták a legfontosabb információkat.
- Akik jelen voltak, és ezeket a gondolatokat továbbadják, akkor már nem volt hiábavaló a rendezvény. Ebben a pályázatban az áldozatvédelem kapta a hangsúlyos szerepet – tette hozzá dr. Lukács János, aki végezetül elmondta, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a 16 éves tanyaprogramot szeretné új tartalommal kiegészíteni és megbecsülni az eddigit.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon megrendezett szabadegyetemen Dr. Hatala József r. altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Lukács János r.dandártábornok Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Vas Márton Zsolt, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat igazgatója, Schádné Zámolyi Judit, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezető pszichológusa és Kothencz János, a Szeged-Csanád egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója tartott előadást.

   Forrás  Antal Sándor
Feltette:Magyari Béla

Téma: Főszerepben az áldozatvédelem

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása