Húsz éves a Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület

2013.02.24 13:55
A húsz éves Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület 2012-es évét értékelve Szula Ferenc elnök a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a nagy nehézségek ellenére is folyamatosan működtek. Az egyesület február 23-án tartotta a tavalyi évet értékelő közgyűlését a Kertvárosi Olvasókörben. A  közgyűlésen jelen volt Batiz István a megyei polgárőr szövetség  elnöke, Magyari Béla megyei szövetség tiszteletbeli elnöke, dr. Rádi Norbert rendőr alezredes, Hódmezővásárhely rendőrkapitánya, valamint Kókay István az önkormányzat képviseletében.
 Az elmult évhez képest egy kicsit gyengébb évünk volt, ami annak tudható be, hogy kevesebb támogatást kaptunk – mondta Szula Ferenc, aki leszögezte, így is teljesítették, amit elvállaltak, városi rendezvényeket biztosítottak, és a rendőrséggel közös akciókban is részt vettek.
A bűnmegelőző járőrözés az egyesület alaptevékenysége, ehhez járul még a környezetvédelmi és külterületi járőrözés, valamint nagy ünnepek táján a bevásárló központok környékének ellenőrzése. Szeptemberben a gyerekek átkelését segítették az úton a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolánál. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az iskola főbejárata felől ugyan van gyalogátkelő hely, de sok gyermek a hátsó bejárat felől érkezik kerékpárral, és az úton gyakran rendezetlenül kelnek át.
Szula Ferenc egyesületi elnök a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a nagy nehézségek ellenére is működtek folyamatosan, megtartották az átalakuló közgyűlést, amelyet az új polgárőr törvény rendelt el.
Az egyesület létszáma nagyjából állandó. 2012-ben négyen elhunytak a tagok közül, de az új jelentkezők száma is nagyjából ennyi volt.
Erzsébeten, Szikáncson és Székkutason az ott élő polgárőrök látják el a szolgálatot, de az új törvény értelmében Székkutason önálló egyesületet kellene szervezni, amelynek alapfeltétele, hogy 10 fő legyen – tudtuk meg az elnöktől.
A tavalyi év egyik kiemelkedő eseménye volt, hogy a vásárhelyi polgárőrök részt vettek egy eltűnt idős asszony keresésében, akit az egyik tagjuk talált meg. Tóth János 10 éve polgárőr, és kérdésünkre, hogy miért csatlakozott a szervezethez, így fogalmazott: „Sok szabadidőm volt, és megérdemli a város, hogy tegyünk érte.” Elmondta, a rendőrséggel közösen keresték a temetőben az eltűnt személyt. Az idős asszony elesett, nem tudott felkelni, és már harmadik napja volt kinn, ráadásul az eső is esett. Tóth János az orvost idézte, aki szerint, ha akkor éjjel kinn marad, meghal. Éppen ő volt a szerencsés, aki megpillantotta a keresett hölgyet. Az Országos Polgárőr Egyesülettől érdemérmet és pénzjutalmat kapott az életmentésért.
Dr Rádi Norbert rendőrkapitány gratulált az eredményekhez és sajnálja, hogy már csak két fő van az alapító tagok közült. Jónak értékelte az együttműködést a város közbiztonságának megőrzése érdekében. Megköszönte a polgárőrök munkáját és a jövőben is számít közreműködésükre. A jövőben is számít a közös szolgálatok ellátására, mert arra nagy szüksége van a rendőrségnek.
Kókay István az önkormányzat nevében megköszönte a 2012 évben végzett szolgálatukat és gratulált a húsz éves évfordulóhoz.. Az önkormányzat szűkös anyagi kereteire hivatkozással sajnos kevesebb támogatást tudott nyújtani mint amennyire szüksége lett volna az egyesületnek. Az idei évben is támogatni fogja az önkormányzat és mindent megtesz annak érdekében hogy sikerüljön a támogatás összegét megemelni. Kérte az elnök urat, hogy az önkormányzat előtt számoljon be a 2012 es évről. Végezetül megköszönte a valamennyi polgárőr önzetlen munkáját, amit város érdekében tettek.
Batiz István megyei szövetség elnöke gratulált a polgárőr egyesület húsz éves évfordulójához és a végzett tevékenységhez kiemelve annak fontosságát. Ismertette a várható főbb feladatokat. Végezetül megköszönte a polgárőröknek az áldozatos munkájukat és a családoknak, hogy lehetővé tették a polgárőr feladat végzését. Okleveleket adott át öt – tíz – tizenöt és húsz éves szolgálat elismeréséért.
Magyari Béla a megyei szövetség tiszteletbeli elnöke gratulált a húsz éves évfordulóhoz. Annak idején jelen volt az alakuló közgyűlésen és sajnálja hogy már csak két fő van jelen az alapító tagok közül.

forrás Magyari Béla

 

Téma: Húsz éves a Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása