Huszonöt éves a Mindszenti polgárőrség + fotók

2016.03.13 21:46

A Mindszenti Polgárőr Egyesület jubileumi ünnepséget és évértékelő közgyűlését és bálját tartotta március 12-én szombaton a település polgármesteri hivatalában, majd helyi Birka csárdájában.

Az eseményt egy vers gondolataival indította Juhász Éva, egy ismeretlen szerzőtől, amely költeményben a polgárőr élet viszontagságait és szépségeit fogalmazta meg.

Bereczki Lajos elnök köszöntötte a megjelent vendégeket és a polgárőröket. Vendégek voltak Zsótér Károly polgármester, Dr. Harkai István alezredes a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője, Jónás Imre alezredes a Mindszenti Rendőrőrs vezetője, Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, Magyari Béla a CSMPSZ tiszteletbeli elnöke és Szula Ferenc járási koordinátor.

Ez után az elnök  megállapította, hogy az egyesület  közgyűlése határozatképes, majd megemlékezett az egyesület megalakulásáról. Elmondta, hogy 1991 február 1.én alakult meg a mindszenti polgárőr egyesült Dr. Abdúl Rahim vezetésével. Az alapító tagok közül már csak négyen vannak, majd felsorolta a neveket. így Dr. Abdúl Rahim, Bereczki Lajos, Nagy Sándor és Belovai János.

Éves beszámolót tartott az egyesület munkájáról Lantosné Kovács Veronika, ahol elmondta, hogy 180 ezer forint támogatást kaptak az önkormányzattól, amelyet pólóra és láthatósági mellényekre költöttek. Ezen kívül pályázaton is nyertek pénzt, valamint a megyei szövetségtől is kaptak támogatást. Kiemelte, hogy az elmúlt évben 55 rendezvény lebonyolításában vállaltak biztosítási szerepet a rendőrséggel közösen. Fő feladatuk volt a lakosság biztonságérzetének szinten tartása. Elmondta, hogy az önkormányzattal és a rendőrséggel is nagyon jó a kapcsolatuk.

Bereczki Lajos elnök pénzügyi beszámolójában elmondta, hogy 1.846.000.- összköltségből gazdálkodtak az elmúlt év során.

 Kulcsár János, a Felügyelő Bizottság elnöke beszámolójában megállapította, hogy ellenőrzésük során visszaélésre utaló jelet nem tapasztaltak, az egyesület működése szabályszerű. A kapott támogatásokkal időben elszámoltak. Az egyesület gazdálkodására a takarékosság jellemző.

Juhász Lajos a 2016-os év legfontosabb feladatait vette számba, amelyben hangsúlyozta, hogy a lakosság biztonság érzetének fenntartása és a balesetek megelőzése mellett folytatni kívánják a tanyaprogramot, és a gyermekek biztonságára is nagy hangsúlyt fektetnek.

Elhangzott az idei költségvetés-tervezet is, amelyben 2.364.000.- összbevételre készülnek. Mindszent polgárőr város, az egyesület pedig idén 25 éves. Ennek tiszteletére egy kisfilmet vetítettek le, visszaemlékezve az elmúlt 25 évre. Itt helyet kaptak azok is, akik már nincsenek az élők sorában, így Németh Antal, Szabó Lajos, Száraz-Nagy György és Győrffy László emléke előtt is tisztelegtek.

 Zsótér Károly polgármester kért szót, és elmondta: „Szép eredmények ezek a szervezet részéről, jó az együttműködésünk velük. Külön elkülönített keretet tartunk fenn a költségvetésünkben, amely a tűzoltóknak és a polgárőröknek teremt támogatást. Így idén 100 ezer forintra pályázhat a polgárőr egyesület.” Végül megköszönte mindenkinek alázatos munkáját.

 Dr. Harkai István, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője is megköszönte a polgárőrök munkáját. Elmondta még, hogy a polgárőrség vezetőjétől kért segítség minden esetben teljesült. Kiemelte, hogy 105 bűncselekmény vált ismertté a település vonatkozásában, ami miatt „más települések is szívesen cserélnének Mindszenttel” – fogalmazott.

Végül Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke is elismerő szavait hangoztatta, köszönetet mondott és gratulált a polgárőr egyesületnek a jubileumi évfordulóhoz. Megemlítette, hogy az OPSZ is tart ünnepséget, ahol lesz lehetőség a 25 éve szolgálatot teljesítő polgárőrök elismerésére. Elmondta még, hogy nem lesz könnyű év 2016 sem. Támogatási összegüket idén is tudják biztosítani a szervezetnek, majd kiemelte, hogy 4 megye kapta ugyanazt az összeget, mint eddig, amelyből az egyik Csongrád megye lett.

Ezt követően elismeréseket osztottak ki.

 25 éves polgárőr szolgálatért oklevelet és ajándékcsomagot kapott:

Dr. Abdul Rahim, Bereczki Lajos, Belovai János és Nagy Sándor

10 éves szolgálatért emléklapot vehetett át:

Lantosné Kovács Veronika, Juhász Zoltán és Horváth Erzsébet

Oklevél elismerésben részesült:

Pintér János, Lénárt Ferenc, Szokol Sándor, Boldizsár József, Mihály M. János, Varga István és Horváth Erzsébet

Ezt követően átvonultak a közelben levő csárdában ahol folytatódott az ünneplés családi és  baráti körben. Az ünnep fénypontja volt egy nagyméretű születésnapi torta, melynek első szeletjének felvágására felkérték Magyari Béla tiszteletbeli elnököt. Ezt követte a zenés táncos est.

Mindszeti jubileumi polgárőr bál.mp4 (64574860)

Fotó és írás: Magyari Béla

Fotó album

 

Huszonöt éves a Mindszenti polgárőrség 2016. március 12.