Idős embereket látogattak meg a szentesi tanyavilágban

2018.09.21 21:02

A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke Batiz István, a Szentesi Polgárőr Egyesület elnöke Gilinger István, a Szentesi önkormányzat képviselője Sipos Antal és a Szentesi Közterület Felügyelet munkatársa Kovács Csaba valamint a Nagytőkei polgárőr csoport részéről Kis Nándor vettek részt szeptember 19-én egy közös tanyaprogram keretében az idős emberek meglátogatásában.

Szentes országos viszonylatban az egyik legnagyobb, 813,87 km2 nagyságú működési területtel rendelkezik. Ebből következően folyamatosan teljesítenek tanyai szolgálatot a tanyaprogram keretén belül heti több alkalommal. Szentes város közigazgatási területén 1264 tanyás ingatlan található, melyből 821 db ingatlan lakott, vagy gazdasági épületként működik. A tanyákon, 65 éven felüli lakos 53 fő él.

A szentesi polgárőr egyesület vezetése az elmúlt évek során feltérképezte a GPS-koordináták szerint a tanyás ingatlanokat és így név szerint tudják, hogy hol melyik tanyában kik laknak.

A Máltai Szeretetszolgálat és a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség jóvoltából tartós élelmiszerekkel felrakodva indult útnak a reggeli órákban a polgárőrség és az önkormányzat munkatársai. Bejárták, Cserebökénytől Veresegyházán át, Lajos tanyán, a Mucsi háton keresztül a Nagytőke, a Magyartés és Zalota területét. Igen nehéz terepen, úttalan utakon tartalmas és kilométerekben is igen gazdag területbejárást hajtottak végre.

A tanyán élő időseknek az összekészített tartós élelmiszerekből egy-egy szerény csomagot adott át, Batiz István megyei elnök, Gilinger István szentesi polgárőrség elnöke valamint Sipos Antal önkormányzati képviselő. A csomagokat köszönettel és meghatottsággal vették át a tanyasiak. Kedvesen fogadták a látogatókat, ez jóleső érzéssel töltötte el a polgárőröket és a velük tartó képviselő urat is.

Gilinger István elnök elmondta, hogy az idős tanyai lakosok örömmel vegyült hálájukat már megtapasztalhattuk többször is, amikor meleg ruhaneműt, gyümölcsöt, élelmiszert, tisztító- és vegyszereket vittünk a tanyán élő rászorulóknak és közben meghallgattuk a problémáikat, vagy csak beszélgettünk, tanácsokat adtunk, információhoz juttattuk őket.”

Batiz István megyei elnök elmondta, hogy „összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy - bár csekély volt az idő egy napba sűrítve bejárni a tanyavilágot, amely Szentest körülveszi - a mindenre, mindenkire odafigyelés és a szokásos alaposság volt jellemző ezúttal is.”

A tanya bejárási program zárásaként a résztvevők meglátogatták az Ecseri romot, ahol helytörténeti élményben is volt része a megyei elnöknek.

 

Fotó: Szabó Zoltán

Forrás Magyari Béla