Itt az ideje komolyan venni a telet

2013.12.09 15:58
 A téli időjárással együtt járó havazás, hófúvás és nagy hideg miatt veszélyhelyzetek alakulhatnak ki nemcsak a közlekedésben, hanem a közellátásban és egyes személyek biztonságában is. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőrök téli időszakra való céltudatos felkészülése, a felkészülés során az együttműködési feladatok összehangolása, a téli időjárás következményeinek eredményes megelőzése és kezelése érdekében körlevelet adott ki. 
 
Ebben kéri a polgárőr egyesületek vezetőit, hogy: 
1)  A havazás és hófúvás nem kívánt hatásainak eredményes elhárítása végett
 1. Készítsék fel a polgárőröket a téli időjárás során várható veszélyhelyzetekre és az ezzel összefüggő feladatokra; a feladatok ellátásához biztosítsák a polgárőrök téli öltözetét, forró védőital ellátását, helyezzék gépjárműveiket műszakilag megfelelő állapotba.
 2. Mérjék fel, milyen eszközökkel rendelkeznek?
  • téli ruházat
  • izolációs takaró
  • hólapát
  • síkosság mentesítő anyag
 3. Mérjék fel, milyen gépjárművek állnak rendelkezésre a településükön, illetve alkalmasak-e a téli közlekedésre? Vannak-e kiegészítő felszereléseik?
  • terepjáró gépkocsik, quadok  (csörlővel)
  • hólánc
  • vontatókötél
  • pokróc/takaró
2)  Az idősekkel, egyedül élőkkel és a hajléktalanokkal kapcsolatos karitatív tevékenységük körében
 1. A helyi önkormányzatra is támaszkodva mérjék fel a veszélyeztetett személyeket.
 2. szervezzék meg és hajtsák végre folyamatos, visszatérő közös ellenőrzésüket, illetve látogatásukat.
 3. Segítsék a hajléktalanokat, hogy az önkormányzatok melegedőiben tartózkodjanak, ne az utcán.
 4. Lehetőségeik szerint legalább karácsonykor vendégeljék meg a rászorulókat egy tál forró étellel.
 5. Frissítsék a hajléktalan ellátó intézmények, a krízis időszaki szükség ellátó–melegedő helyek és a kezelő személyek listáját, elérhetőségét.
 6. Rendelkezzenek a polgárőrök a helyi gondozó szolgálat, illetve egészségügyi szolgálat elérhetőségeinek jegyzékével is.
3)  Kapcsolattartás
 1. A téli időszakban a polgárőr egyesületek lehetőségeik szerint szervezzenek folyamatos telefon ügyeletet, mely képes fogadni a riasztási, segítségkérési üzeneteket telefonon és lehetőleg internet, email útján is.
 2. A területi polgárőr szövetség és a helyi védelmi bizottság részére a polgárőr egyesületek vezetői adjanak előzetes tájékoztatást a téli időszak katasztrófavédelmi feladataira mozgósítható polgárőri létszámról és bevethető speciális gépjármű-állományról.
 
Mezőszentgyörgyi polgárőr teljesít önkéntes szolgálatot a 2013. márciusi rendkívüli havazás alattDr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke emellett még kéri a területi polgárőr szövetségek elnökeit, hogy tájékoztassák a megyei (fővárosi) katasztrófavédelmi igazgatóságokat a megyében (fővárosban) az egyesületek előzetes tájékoztatásai alapján összesített, a téli időszak katasztrófavédelmi feladataira mozgósítható polgárőri létszámról és a bevethető gépjármű-állományról, valamint a megyei (fővárosi) szintű ügyelet (ahol van ilyen, ahol pedig nincs, ott lehetőleg alakítsák ki, integrálják be a kapcsolati rendszerbe) működéséről.
 
Mindemellett kéri a polgárőr egyesületek elnökeit, hogy megfelelő szolgálatszervezéssel és polgárőr szolgálatellátással járuljanak hozzá településükön a lakosság  biztonságához a téli időjárási körülmények között is.
Forrás: opsz/rádióp

Feltette Magyari Béla Sajtóreferens

.

Téma: Itt az ideje komolyan venni a telet

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása