Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum volt Szegeden

2013.06.25 17:07
Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumot tartott a Szeged Rendőrkapitányság a közelmulban Szegeden.
Dr. Zélity László rendőr ezredes kapitányság vezető úr köszöntötte a megjelenteket és összefoglalta a Szegedi Rendőrkapitányság munkáját. Ismertette a kapitányság illetékességi területének a bűnügyi-, közbiztonsági helyzetét 2011/12 évben valós adatokkal alátámasztva. A regisztrált bűncselekmények száma, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is kevesebb volt 2012-ben. Valamint a közlekedési bűncselekmények is minden kategóriában csökkentek.
Ezredes úr beszámolójában kiemelte a garázdaságnál és az okiratokkal kapcsolatosan elkövetett cselekmények, valamint a betörések számának emelkedését is. Azonban a vagyon elleni bűncselekmények száma 34%-al, a lopások száma 50%-al csökkent. Tájékoztatójában Kiemelte a bűnmegelőzés fontosságát. Kijelentette, a Szegedi Rendőrkapitányság felkészült az idegenforgalmi szezonra is.
Éberhardt Gábor r. alezredes Úr, a Szegedi HRK vezetője az illegális migrációval kapcsolatban beszélt. Elmondta, a schengeni csatlakozás miatt felértékelődött a migráció helyzete. Ezen a téren a Határrendészeti Kirendeltség, a Szegedi Rendőrkapitányság és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság között jó együttműködési kapcsolat alakult ki. De hozzátette, hogy az illegális migráció elleni küzdelem azért is eredményes, mert sok segítséget kapnak a lakosságtól és a civil szervezetektől is. A térség fő migrációs vonala Röszke, Mórahalom, Ásotthalom, Tiszasziget. Dr.
Lukács János rendőr dandártábornok úr elmondta, az országos átlaghoz viszonyítva kiemelkedően teljesítettek a Csongrád megyei rendőrök. És hangsúlyozta, hogy fel kell venni a küzdelmet az erőszakos bűncselekményekkel szemben és a tulajdon elleni szabálysértésekre a kistelepüléseken is nagy hangsúlyt kell fektetni. Kiemelte a bűnmegelőzés terén a Tanyaprogram hasznosságát is. Továbbá beszámolt arról, hogy a Romániai szakaszon megindult a közös járőr szolgálat, hőkamerás figyeléssel. Megnyílt az ásotthalmi határátkelőhely és a tervek között szerepel a Röszke i megnyitása is.
Főkapitány úr tájékoztatta a vendégeket, hogy új országos főkapitánya van a rendőrségnek Papp Károly rendőr vezérőrnagy úr személyében. Beszélt a polgárőrökkel való együttműködésről, mely Csongrád megyében eredményesnek mondható.
Fontos a lakosság biztonságérzete és emellett kiemelkedő feladatuknak tartják a gyorshajtók, a gyalogos és kerékpáros szabálysértők kiszűrését is.
Szegedi Károly a Szegedi Polgárőr Szervezetek Szövetségének Elnöke hozzászólásában köszönetet mondott a főkapitányságnak és a kapitányságnak a nyújtott támogatásért és együttműködésért. A rendszámfelismerő rendszert önkormányzati támogatásból üzemeltetik, mely segítségével a forgalomból kivont, a körözött és a lejárt műszaki vizsgával közlekedő járműveket tudják kiszűrni. Elmondta minden befektetett 1Ft után 8 Ft folyik be az államkasszába a rendszer működtetésével, minden önkormányzatnak, csak ajánlani tudja beszerzését, mert 3 hónap után megtérül az ára. Azonban ez csak a rendőrséggel közösen üzemeltethető sikeresen. Nem elhanyagolható a megelőzési szerepe is, hiszen meglátva a kamerát, azonnal lejjebb veszik a gázt a gépjárművezetők.
Herczeg József Algyő polgármestere elmondta hozzászólásában, hogy ők „fordítva” közelítették meg a kerékpáros kérdést, a pozitív oldaláról. A Faluvédő Polgárőr Egyesület és a rendőrség közösen villogókkal szerelték fel a lakosok világítással nem rendelkező kerékpárjait, ezt tavasszal és ősszel megismételték. Javasolja más önkormányzatoknak is ezt a példát.
A Fórum zárásaként elhangzott, hogy javaslatokkal, a közbiztonsággal kapcsolatos észrevételekkel továbbiakban is bizalommal keressék a Szegedi Rendőrkapitányságot.

A képen a résztvevők egy csoportja látható.

Forrás Magyari Béla, Stefanik Diána

Feltette Magyari Béla

 
 
 
 
 

Téma: Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum volt Szegeden

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása