Kettészakadtak a csongrádi polgárőrök

2017.06.07 05:09

Rosszul sikerült az utódlás a csongrádi polgárőröknél: a régi elnök inkább a helyén maradt, a kiszemelt utód vezetésével pedig új egyesület alakult. A rendőrség és a város közössége igyekszik mindkettővel jó kapcsolatban lenni.

Két polgárőrség segíti a rendőrök munkáját és biztosítja a rendezvényeket Csongrádon március óta. A csongrádi polgárőrök szerepe a város közéletében sokkal nagyobb, mint máshol. Annak is volt jelentősége, a választáson melyik polgármesterjelölt mellett állnak. Komoly vagyonuk van, bérbe adott ingatlanokkal, garázsokkal, autókkal, benne körözött kocsik rendszámát felismerő berendezés. Tagjai önálló szolgálatot adtak. Tavaly úgy volt, hogy a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület elnöke, Nagypál Sándor visszavonul, és az utódlás is biztosított. Végül mégis meggondolta magát, és a hivatalos ügyek intézése közben végzetesen megromlott a viszony az emberek között.

– Tíz-tizenkét személyről tudok, akik átmentek az új szervezetbe. Jó lenne tudni, hogy pontosan kik, mert ha nálunk is tagok, de csak ott adnak szolgálatot, az nincs rendben – nyilatkozta lapunknak Nagypál Sándor. A nyolcvanöt tagú egyesület elnöke azt mondja, ha a távozók kérték volna, hadd használják tovább a ruhát és az igazolványt, a vezetőség talán beleegyezett volna ebbe, de nem szóltak.

– Mi azóta nem beszéltünk. Nem jó, hogy így megsértődtek, mert együtt jobban tudnánk segíteni a várost, itt vannak autók, nekik meg nincs felszerelésük. Ma is vagy tizenöt órányi munkára kaptunk felkérést, ezek különböző rendezvényekhez kötődnek. Jönnek a diákok is, akik a kötelezően előírt közösségi szolgálatot teljesítik nálunk. Közben egy adminisztratív hiba miatt megvonták a közhasznú státust tőlünk, új könyvelőt kellett keresni.

Nagypál Sándor korábban kiszemelt utódja vezeti az új egyesületet. – Akik nem akartak tovább abban az egyesületben dolgozni, megkerestek azzal, hogy polgárőrként tovább szolgálnák a várost – mondja Petrity Rudolf pedagógus. A szakadást többen úgy kommentálták a városban, hogy a fiatalok kiváltak.

– Lehet ilyen benyomásuk az embereknek, de engem épp az egyik legidősebb polgárőrtársam győzött meg arról, hogy vállaljam el egy új szervezetben a munkát. Szerintem nem lehet életkor szerint különbséget tenni a két egyesület között. Mi egy kicsit máshogyan, talán jobban a saját szánk íze szerint alakítjuk az egyesületi munkát – mondta Petrity, aki nem egyezett bele abba, hogy fotót készítsünk róla.

Az új, Tisza-Táj Polgárőr Egyesület huszonöt tagja együtt járőrözik a rendőrökkel. A szakadással szerintük nem erősödött, inkább nyugvópontra jutott a konfliktus. A rendőrség mindkét társasággal jó kapcsolatot tart. Az önkormányzat és a város közössége is tudomásul vette, két csapat van.

– A szél viszi a híreket, így egyre többen kérnek tőlünk is segítséget, labdarúgó-mérkőzést, sportrendezvényeket biztosítottunk – mondta Petrity. Az új szervezet is tagja a megyei szövetségnek, amelynek elnökségi tagja volt Petrity, most pedig járási koordinátora. Így a többi szervezettel is kapcsolatot tart. Az Országos Polgárőr Szövetség májusban ezüst érdemkereszttel ismerte el eddigi munkáját, ezt az egész csapat elismerésének tekinti. Most az a céljuk, hogy pályázati pénzből saját felszerelést, formaruhát vásároljanak.
Forrás: delmagyar.hu
Feltette: Magyari Béla