Kiszámíthatóság, folyamatosság, kiegyensúlyozottság

2014.12.20 06:50
Sikerévet zár a Polgárőrség 2014-ben is.
 
A hagyományokat folytatva évzáró ülést tartott december 19-én a Készenléti Rendőrség tanácstermében az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége.
 Az ünnepi eseményen jelen volt Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyekért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója, dr. Balogh János r. vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Csóti András bv. vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője, Szabó Károly pü. dandártábornok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgatója és dr. Vági Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára. Ott voltak az együttműködő szervezetek képviselői, az OPSZ Felügyelő és Etikai Bizottságának tagjai és több kiválóan teljesítő polgárőr, s kiválasztott nagycsaládos önkéntes bűnmegelőző is.
A megjelenteket dr. Túrós András, az OPSZ elnöke köszöntötte, aki azt hangsúlyozta: ismét sikeres évet zárt a Polgárőrség, s kiemelte, hogy a Belügyminisztérium és a Rendőrség megfogalmazta feladatokat lelkiismeretesen teljesítették. A Polgárőrség tevékenységét a kiszámíthatóság, a folyamatosság és a kiegyensúlyozottság jellemezte, s eredményként értékelte, hogy a 2014. évi három választás egyikén sem volt kampánytéma a közbiztonság, amit eredményként könyvelhetnek el. Mindebből, no meg a statisztikai mutatókból arra lehet következtetni – mondta az elnök – hogy a lakosság biztonságérzete „nyugvópontos” van, s ez a rendőrség mellett a polgárőröknek köszönhető, amire büszkék lehetünk! A legnagyobb tiszteletet kiváltó civil szervezet vagyunk, s öröm, hogy az állampolgárok szeretik, tisztelik, mi több, igénylik az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységét. Nyírparasznyától Türjéig, Békéstől Sárospatakig már az önkormányzatok is szorgalmazzák a polgárőri tevékenységet. 2014-ben, a „Külterületi biztonság” évében a szolgálatok egyharmadát – különösen a lovas polgárőrök, akik immár fél ezren vannak 400 lóval – itt teljesítették, s ugyanolyan sikeresek voltak, mint a 100x100 Biztonság Kiemelt Polgárőr Mintaprogram résztvevői, aminek köszönhetően sikerült e programot 250x100-ra növelni. November végéig polgárőreink 7.2 millió szolgálati órát tudhatnak maguk mögött a köz- és külterületeken, emellett 1.4 millió órát a rendőrséggel közös járőrözésen töltöttek el. Ily módon dr. Pintér Sándor belügyminiszter azon igényét, hogy „Kicsit többet, kicsit jobban” teljesítsünk, már egy hónappal az év vége előtt teljesítettük! Számomra öröm az is, hogy a mai napig 50 005 polgárőr rendelkezik új igazolvánnyal, ami csattanós válasz a pesszimista jóslatokra, hogy jó, ha 35-40 ezres létszám lesz. Ha ide számítjuk az új igazolvánnyal nem rendelkező tagokat, a SZEM mozgalom mintegy 20 ezer aktivistáját, s a polgárőrséghez kötődő fiatalokat, csaknem százezres létszámról beszélhetünk! Komoly, motivált erő a miénk, amely nem véletlenül stratégiai partnere a rendőrségnek. Annak a rendőrségnek, amely Magyarország Kormánya mellett komoly technikai, anyagi segítséget nyújtott a Polgárőrségnek ahhoz, hogy igazán motivált erő legyen a miénk. Emellett a Földművelésügyi Minisztérium EU-s pályázatának köszönhetően 144 új járőrautóval gazdagodtak az idén az egyesületek. Reméljük, 2015-ben lesz ennek folytatása. Köszönöm valamennyi polgárőr nevében ezt a kiemelt figyelmet, támogatást minden érintettnek, s ígérhetem az önkéntes bűnmegelőzők nevében: az újesztendőben sem fognak csalódni bennünk! Fontos célkitűzésünk lesz az oktatás, képzés magasabb szintre emelése annak érdekében, hogy felkészült és fél profi polgárőrök teljesítsenek szolgálatot!
Nem véletlenül számít a kormány és a Belügyminisztérium a polgárőrök tevékenységére – kezdte beszédét Tasnádi László államtitkár. Mert Polgárőrség nélkül nincs közbiztonság Magyarországon, az önkéntes bűnmegelőzők munkája ma már nélkülözhetetlen – jelentette ki. A 2014-es esztendő jelentős sikereket hozott a szervezetnek, amely tele volt akciókkal, s úgy vélem, 2015 is ilyen lehet – mondta Tasnádi László, aki örömmel szólt arról is, hogy egyre több fiatalt lát az önkéntes bűnmegelőzők soraiban. Számít a kormány a polgárőrök mindennapos tevékenységére – emelte ki a szónok.
A Polgárőrség nem csak stratégiai partnerünk, de operatív partner is egyben – hangoztatta dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy. Történjen bármi, lehet katasztrófa helyzet, külterületi biztonság, közlekedésbiztonság, számtalanszor lépnek a rendőrök helyére polgárőreink. Nem véletlenül kérem azt: 2015-ben is legyenek a segítségünkre, hiszen aggasztó méreteket ölt az illegális migráció, s a lakosság közbiztonság iránti vágya sem csökken. Tegyünk ennek javítása érdekében többet, közösen! – emelte ki a rendészeti főigazgató.
Dr. Tóth Ferenc, az OKF főfelügyelője visszautalt a 2013-as kihívások kezelésére, amelyben a polgárőrök kiválóra vizsgáztak a kritikus hó helyzetben és az évszázad dunai árvizénél is. Megbízható partnerek vagytok minden tekintetben – emelte ki, nem véletlen, hogy bajtársként tekintenek a polgárőrökre a katasztrófavédők. Ezt az összefogást kérte a jövőben is – hiszen együtt erősebbek vagyunk!
V. Németh Zsolt államtitkár üdvözölte azt a kezdeményezést, amelynek értelmében a Minisztérium és az OPSZ Együttműködési megállapodást köt valamennyiünk javára, hiszen a polgárőrök segítségével sikeresebben előzhetik meg a jövőben a természetkárosítást. Ugyanakkor a környezetvédelem területén is hangsúlyosabb lesz a civil szféra jelenléte. Beszédét követően ünnepi pillanatok következtek: V. Németh Zsolt és dr. Túrós András látta el kézjegyével az Együttműködési megállapodást.
A Magyar Labdarúgó Szövetség büszke arra, hogy az elmúlt évtől együttműködik a Polgárőrséggel, elsősorban az alacsonyabb osztályú, amatőr labdarúgó mérkőzések biztosításában. Egy hétvégén 1600 amatőr mérkőzés van szerte az országban, a legnépszerűbb labdajátékban. Ahhoz, hogy rend legyen ezeken a találkozókon, nélkülözhetetlen a polgárőrök részvétele. Büszkék vagyunk az Önök sikereire, egyben megköszönve a mérkőzésbiztosításban végzett segítségüket, 32 polgárőr szervezet számára 5 millió forintos támogatást adok most át az OPSZ elnökének!
A rendezvényen elismerések átadására került sor, majd Fábry Sándor adott nagy sikert aratott műsort.Hasonló összeggel emelte korábbi 25 milliós támogatását a Magyar Posta, amelynek biztonsági főigazgatója, dr. Károlyi László külön is megköszönte azt a rendkívüli segítséget, amit az önkéntes bűnmegelőzők nyújtottak akkor, amikor jelentős összegeket vettek ki az ügyfelek a takarékpénztárakból, a Postáról.
Az Országos rendőrfőkapitány Emléktárgyat adományozott Krug Gusztávnak, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnökének, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagjának, valamint Tóth Tibor Endrének, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége volt elnökének, az Országos Polgárőr Szövetség volt elnökségi és Felügyelő Bizottsági tagjának, akit dr. Túrós András a 70. születésnapja alkalmából a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesített.
Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet kapott V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.
Életmentő Érdemérmet vehetett át Oszkó Sándor, a Veszprém megyei Devecseri Polgárőr Egyesület tagja, valamint Mucsi Antal, a Csongrád megyei Ópusztaszeri Polgárőr Egyesület elnöke.
A Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata kitüntetésben részesült Szőlős Sándor, az OPSZ Felügyelő Bizottságának tagja.
Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke által elismerésben és jutalomban részesült:
 • Dr. Major Róbert PhD. r. alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Közbiztonsági Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docenst
 • Nagy Attila, az Erzsébetváros Polgárőr Egyesület tagja
 • Prosszer Mihály, a Kökényi Polgárőr Egyesület tagja
 • László Imre, a Polgárőrség Tiszakécske elnöke
 • Lipták István, a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület tagja, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége FEB elnöke
 • Szokircsák István, a Sajóvámosi Polgárőr Egyesület elnöke, járási koordinátor
 • Vas Tibor, a Földeák Polgárőr Egyesület elnöke, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége szakmai alelnöke
 • Szloboda György, a Dunaújvárosi Táborállási Polgárőrség elnöke, járási koordinátor
 • Járóka Antal, a Dunaszegi Polgárőr Egyesület alapító tagja, elnökhelyettes
 • Cserepes Zoltán, a Hajdúdorogi Polgárőr Egyesület tagja
 • Gál István, az Egercsehi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Lovász Tibor, a Kőteleki Polgárőrség elnöke
 • Fehérvári Zoltán, Lábatlan Város Polgárőrsége alelnöke
 • Garamvölgyi János, a Balassagyarmati Polgárőr Egyesület titkára
 • Papp József, a Dunakeszi Városi Polgárőrség tagja
 • Peszt Péter, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, az OPSZ elnökségi tagja
 • Petró István, a Polgárőrség Városi Egyesülete Baktalórántháza elnöke
 • Kozma Tibor, a Hőgyészi Polgárőr Egyesület elnöke
 • Molnár Sándor, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Körmendi Polgárőr Egyesület elnöke, a Körmend városi Önkormányzat Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottságának tagja
 • Kun László, a Veszprémi Cholnoky Városrész Polgárőr Egyesület elnöke
 • Tóth Noémi, a Pacsai Polgárőr Egyesület tagja,
valamint
 • Turo István, a Röszkei Polgárőr Egyesületből
 • Bicskei Mihály, a Röszkei Polgárőr Egyesületből
 • Gál József, az Ásotthalom Polgárőr Egyesületből
 • Horváth János, az Ásotthalom Polgárőr Egyesületből
 • és Gyetvai István, a Mórahalom Polgárőr Egyesületből.
Dr. Károlyi László, a Magyar Posta Zrt. biztonsági főigazgatója a Posta Biztonságért Érem kitüntetésben és jutalomban részesítette:
 • Ábele Mártont, a Csókakő Községi Polgárőr Egyesület elnökét
 • Pintér Lászlót, a Székesfehérvári Városi Polgárőrség titkárát
 • Vass Miklóst, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnökét, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének tagját.
Az ünnepi elnökségi ülést követő fogadáson dr. Balogh János r. vezérőrnagy mondott pohárköszöntőt.
Forrás: Tóth Zoltán,
Kép: Sebestyén Jenő
Feltette: Magyari Béla
A cikkhez tartozó képek