Kiválóan dolgoztak a Csongrád megyei polgárőrök + fotók

2016.04.12 05:53

Szinte megtelt a Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság tanácsterme április 9.-én, amikor megkezdődött a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség küldöttgyűlése.

Az eseményen megjelent dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Fekecs Dénes, az OPSZ gazdasági elnökhelyettese, Gulyás Zsolt r. ezredes, megyei főkapitány helyettese, Szilasi Horváth Jenő r ezredes határrendészeti osztály vezetője, Horváth Zoltán r. alezredes, a polgárőrség összekötője, Vas Péter, a NAV munkatársa, dr. Szabó Előd, a BÁH munkatársa, Fróman Gábor, a MATASZ elnökhelyettese, Gyarmati Sándor az OPSZ felügyelő bizottság elnökhelyettese és kapitányságok vezetői valamint a határrendészeti kirendeltségek vezetői.

Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a tervezett feladatok megvalósításra kerültek. A 2015-ös évre jellemző volt, hogy bizonyos területeken, elváráson felül teljesítettek a polgárőrök. Így volt ez és van jelenleg is, hisz a Csongrád megyei polgárőrök, a déli határ mentén aktívan részt vesznek a migrációs helyzet kezelésében.

„Teljességgel egyetérthetünk az OPSZ elnökének, Dr. Túrós András úrnak a 2015. évet előzetesen értéklelő ünnepi elnökségi ülésén elhangzott szavaival. „Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és a szegedi polgárőrök a hétköznapok hőseivé váltak.”

Köszönet illet minden polgárőrt, mert tavasztól tapasztalható volt, hogy a rendőrkapitányságokról folyamatosan elvezényelték a rendőröket. A településeken pedig fontos volt, hogy a polgárőrök be tudtak segíteni a rend, a közbiztonság fenntartásában. A közterületi járőrszolgálatok száma megnövekedett, akadt olyan nap, hogy egyfolytában 18-20 óra szolgálatot teljesítettek a polgárőreink.

Példaértékű összefogás volt 2015-ben, a megyében önkéntes szolgálatot ellátó polgárőrök, a rendőrség és az önkormányzatok közt. Batiz István kiemelte:

„Egyre inkább a minőségi polgárőrsé jegyei fedezhetők fel a megyében is. Tisztességgel teljesítettük önként vállalt feladatainkat, sikeres évet zártunk.”

Magyari Béla a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség Tiszteletbeli elnöke hozzászólásában elmondta, hogy a megyei szövetség a 25 éves évfordulóját is ünnepli ezen a közgyűlésen, hiszen 25 éve ebben az épületben, a kistanácsteremben 16 egyesület megalapította a megyei szövetséget és őt választották meg elnöknek. 19 évig volt elnöke a szövetségnek.

Gulyás Zsolt r. ezredes a rendőrség részéről kijelentette, hogy a rendőrség legfontosabb stratégiai partnere a polgárőrség. Ma a közterületi szolgálatban levő rendőr mellé képes a polgárőrség egy egy polgárőrt állítani, amely egy óriási értéknek számít. Amit a polgárőrök tesznek, azért a rendőrség köszönettel tartozik, hiszen a polgárőrök hétköznapi hősök, szabadidejükben a közbiztonságért sokat tesznek. Nagyon fontos kiemelni, hogy a Csongrád Megyei Rendőr főkapitányság életében a migráció egy súlyos probléma volt, de konszolidálódott a helyzet, jelen esetben is a rendőrök teszik a dolgukat a határmentén. A mélységben levő településeken a polgárőrök pótolták azt a hiányt, amit a rendőrök elvezénylése okozott, így közbiztonsági deficit nem keletkezett. Megemlítette még, hogy a tavalyi évben bűnesetek száma csökkent és ebben benne van a polgárőrök munkája is.  A rendőrség ebben az évben is számit a polgárőrök munkájára. Fontos feladat a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése és a bűncselekmények számának csökkentése. Nagyon fontos az is, hogy a baleset megelőzésben és a bűnmegelőzésben továbbra is számit a rendőrség a polgárőrök munkájára.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében kifejtette, hogy a Csongrád megyei polgárőrök kitűnően kiválóan teljesítenek.

„Magyarországnak és a rendőrségnek óriási szerencséje van, hogy van egy speciális civil szervezete a polgárőrség, amely önkéntesekből áll és biztonság érdekében tesznek, amire az elnök úr nagyon büszke.”

Köszönetét fejezte ki a megyei polgárőröknek, amit az elmúlt évben, amit tettek, különös tekintettel a migrációban végzett munkájukért. Példaképül állította az egész megyét már két országos rendezvényen is, de különös tekintettel a Röszkei, az Ásotthalmi, a Mórahalmi, a Domaszéki és a Szegedi polgárőrök hősies helytállására. Az OPSZ az elmúltévben, amiben tudott segítette az egyesületek munkáját eszközökkel, anyagi és erkölcsi támogatásokkal. Többször is meggyőződött erről a fantasztikus munkáról - mondta az elnök.

„Legyetek büszkék arra, hogy Csongrád megye a rendőrséggel, katonasággal együttműködve az itt lévő polgárőrök megvédték az országot a migránsoktól”- mondta az elnök.

A megyében a szolgálatban töltött óraszámok sokkal magasabbak, mint az országos átlag. A megyei szövetség elnöke véleménye szerint lelkes és jó a szervező készsége is.

A küldöttgyűlésen tisztújításra is sor került, és magas fölénnyel megválasztották a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöki posztjára Batiz István urat.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke, a mozgalomban huzamosabb időn keresztül kifejtett kimagasló tevékenységéért Polgárőr érdemkereszt arany fokozata kitüntetésben és részesíti:

Ács Sánta Imre urat, a Zsombói Polgárőr Egyesület tagját,

Szabó István urat, a Csanádpalotai Polgárőr Egyesület tagját,

Rózsa János urat, a Mártély Polgárőr Egyesület tagját,

Szabó János urat, a Tápéi Polgárőr Egyesület tagját,

Polgárőr érdemkereszt ezüst fokozata kitüntetésben részesítette:

Csonka Imre urat a Kiskundorozsmai Polgárőr Egyesület tagját,

Dancsó János urat, a Szentesi Polgárőr Egyesület tagját,

Battancs Erika úrhölgy, a Mórahalom Polgárőr Egyesület tagját,

Gyuris Ernő urat, a Bordányi Polgárőr Egyesület tagját

Polgárőr érdemkereszt bronz fokozata kitüntetésben részesíti:

Kollár Mihály urat a Gyálaréti Polgárőr Egyesület tagját,

Lantosné Kovács Veronika asszonyt a Mindszenti Polgárőr Egyesület tagját,

Bánóczki József urat, az Öttömösi Polgárőr Egyesület elnökét,

Csikota Antal urat, a Királyhegyesi Polgárőr Egyesület elnökét,

Víghné Somodi Rita asszonyt, a Szegvári Polgárőr Egyesület tagját.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány helyettesét Gulyás Zsolt r. ezredes Rendőrségi főtanácsos a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője a rendőrség munkájának segítése terén kifejtett kimagasló tevékenységéért elismerésben részesítette:

Tóth Zoltánné asszonyt, a Szeged-Tápé Polgárőr Egyesület elnökét,

Vas Tibor urat, a Földeák Polgárőr Egyesület elnökét,

Szula Ferenc urat, a Hódmezővásárhely Polgárőr Egyesület elnökét.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke Kakas Béla úr -– polgármesteri ajánlás alapján – kimagasló polgárőr tevékenység végzéséért jutalomba részesíti:

Battancs Erika úrhölgyet, a Mórahalom Polgárőr Egyesület tagját,

Bata Szilveszter urat, a Sándorfalva Polgárőr Egyesület tagját,

Hegedűs Zoltán urat, a Kübekháza Polgárőr Egyesület elnökét,

Dékány Péter urat, a Balástya Polgárőr Egyesület elnökét,

Jakus István urat, a Pusztamérges Polgárőr Egyesület elnökét.

A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke az elmúlt években végzett kimagasló polgárőr tevékenységéért „emléktárgy” elismerésben részesíti:

Becsei Csaba urat, a Szeri Polgárőr Egyesület tagját,

Bereczki Lajos urat, a Mindszent Polgárőr Egyesület elnökét,

Gilinger István urat, a Szentesi Polgárőr Egyesület elnökét,

Maczelka István urat, a Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület tagját,

Privóczki Zoltán urat, a Szegvári Polgárőr Egyesület elnökhelyettesét,

Kucsora Péter urat, a Csengele Polgárőr Egyesület tiszteletbeli elnökét,

Székely Ferenc urat, a Szentesi Polgárőr Egyesület tagját,

Szelják Mihály urat, az Árpádhalmi Polgárőr Egyesület tagját,

Szőke László urat, a Királyhegyesi Polgárőr Egyesület tagját,

Tóth Vilmos urat, a Baksi Polgárőr Egyesület elnökét,

A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a huzamosabb időn keresztül kifejtett kimagasló polgárőr tevékenység ellátásáért asztali „emléktárgy” elismerésben részesíti:

Patkós Zsuzsanna úrhölgyet, a Nagymágocs Polgárőr Egyesület tagját,

Adai Simon Tibor urat, a Zsombó Polgárőr Egyesület tagját,

Adamik István urat, a Zákányszék Polgárőr Egyesület elnökét,

Béres András urat, a Csengele Polgárőr Egyesület tagját,

Dezső Ernő urat, a Hódmezővásárhely Polgárőr Egyesület tagját,

Guvat Zoltán urat, az Újszeged Polgárőr Egyesület elnökét,

Kácsor Péter urat, a Kistelek Polgárőr Egyesület elnökét,

Kövecs Mihály urat, a Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület tagját,

Krisztin Gábor urat, a Rúzsa Polgárőr Egyesület elnökét,

Szentmiklósi Gábor urat, a Csanádpalota Polgárőr Egyesület elnökét,

A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke 5 fő polgárőr hölgynek, a 2015. évben végzett kimagasló munkájának elismeréséül oklevelet ad át.

Battancs Erika úrhölgynek, a Mórahalom Polgárőr Egyesület tagjának,

Igaz Béláné asszonynak, a Gyálarét Polgárőr Egyesület tagjának,

Mesch Györgyné asszonynak, a Kiskundorozsmai Polgárőr Egyesület tagjának,

Horváth Erika úrhölgy, a Makó Polgárőr Egyesület tagjának,

Apjok Katalin úrhölgynek.

A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke 5 fő polgárőrnek, a 2015. évben végzett kimagasló munkájának elismeréséül oklevelet ad át.

Kovács József úrnak, a Baks Polgárőr Egyesület tagjának,

Lőkös József úrnak, a Földeák Polgárőr Egyesület tagjának,

Molnár Jenő úrnak, a Tiszasziget Polgárőr Egyesület elnökének,

Gémesi Sándor úrnak, a Pitvaros Polgárőr Egyesület tagjának,

Turó István úrnak, a Röszke Polgárőr Egyesület elnökének.

És végezetül, de nem utolsó sorban a 25. éve alakult egyesületek részére a Megyei Szövetség elnöksége egy emléktárgy átadásával szeretné megköszönni az alapító tagok negyedszázados tevékenységét. A hagyományt szeretnénk folytatni, és a későbbiekben alakult egyesületek részére is átadásra kerül majd (például a megyei polgárőrnapon) az elismerés.

Királyhegyes Csikota Antal elnök úr

Pitvaros Markovics Tivadar elnök úr

Röszke Túró István elnök úr

Baks Tóth Vilmos elnök úr

Kiskundorozsma Szemesi Szilveszter elnök úr

Pusztaszer Sztecovics Csaba elnök úr

Csengele Bangó Péter elnök úr

Csanádpalota Szentmiklósi Gábor elnök úr

Mindszent Bereczki Lajos elnök úr

Földeák Vas Tibor elnök úr

Maroslele Gazdag István elnök úr

dr. Túrós András Beszéde itt halgatható meg

turos hananyag.mp3 (14714252)

Forrás és kép: Magyari Béla

Képgaléria itt nézhető meg

Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség közgyűlése 2016 04 09