Koordinátori hálózat szakmai szemmel

2018.09.10 19:37

Járási koordinátorok számára tartott szakmai fórumot az Országos Polgárőr Szövetség, ahol az előadások mellett fontos kérdésekre is választ kaphattak a tisztséget betöltők.

 

A járási koordinátorok jelentik azt a pillért, amelyek az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) vezetése és az egyesületek között megteremtik a közvetlen kapcsolatot. Öt évvel ezelőtt hoztuk létre a járási koordinátori posztot, azzal a céllal, hogy még hatékonyabbá, dinamikusabbá tegyük az egyesületek munkáját, illetve hathatósabb segítséget lehet így nyújtani a helyi polgárőr csoportoknak az OPSZ által – mondta dr. Túrós András, az OPSZ elnöke az Országos Rendőr-főkapitányság auditóriumában, amely otthont adott a hagyományteremtő rendezvénynek.

A koordinátorok valóban fontos szerepet töltenek be, hiszen a megyei szövetségek vezetői nem képesek folyamatos kapcsolattartásra a megyénként 80-120 egyesülettel. Itt jelennek meg a járások polgárőr vezetői, akik a hozzájuk tartozó 5-8 egyesülettel folyamatosan képesek kommunikálni, segítségükre sietni, amennyiben szükséges – fogalmazott a vezető.

Az elnök elmondta, ezek a fórumok lehetőséget adnak a problémák, ötletek megvitatására, a hatékony megoldások keresésének teret engednek, illetve az egyes járásokban tapasztalható pozitív példák ismertté tehetők a többi koordinátor számára is, így azok meghonosíthatók az ország egész területén.


A delegáltaknak Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke egy különleges előadást tartott, ahol amellett, hogy a polgárőrség szakmai és törvényi alapgondolatait felidézte prezentációjában, polgárőr szemmel a jelenkor közbiztonsági kérdéseire is válaszokkal szolgált.


A polgárőrség tevékenységéről, illetve a rendőrséggel közös munkájáról az Országos Rendőr-főkapitányság előadója is beszámolt, amely alapján egyértelműen elmondható, a közterületi bűncselekmények száma csökkent, amely részben a polgárőrök hatékony és színvonalas munkájának is köszönhető.

(Szöveg: Erdős Csaba, fotók: Sebestyén Jenő)

Feltette: Magyari Béla

Forrás: polgarorok.hu