Közel félezer határsértőt fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve 3 nap alatt

2014.09.08 09:15
486 határsértőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a polgárőrökkel együttműködve az elmúlt 3 napban.

Pénteken 183, szombaton 99, vasárnap pedig 204 illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök és a polgárőrök Csongrád megye déli részén.
 
A legtöbben Ásotthalom, Mórahalom és Röszke külterületén próbálkoztak illegálisan a schengeni övezetbe jutni. A 20-30 fős csoportokban sok gyerek és nő is volt.
3 nap alatt 4 embercsempészt fogtak el a rendőrök. 2014. szeptember 5-én 12 óra 10 perckor a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei állítottak meg egy kisbuszt Mórahalom külterületén, amiben 5 pakisztáni, 12 szíriai és 1 bangladesi migráns utazott. Őket egy pakisztáni állampolgárságú férfi akarta eljuttatni Ausztriába. Másnap ugyanebben az időben a Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalmi Rendőrőrsének körzeti megbízottai igazoltattak két kubai állampolgárt Ásotthalomnál. Az egyik férfi ismerősét akarta átszöktetni a határon, hogy Spanyolországba utazzanak. 2014. szeptember 7-én reggel az M5-ös autópályán állítottak meg egy autót a röszkei átkelőn szolgálatot teljesítő rendőrök. Ott 3 szíriai férfit találtak, akiket egy szerb állampolgár szállított Nyugat-Európába. A Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség egyik szolgálaton kívüli rendőre pedig Tiszasziget és Térvár között tartóztatott fel egy autót, amiben szintén három határsértő ült. Őket szintén egy szerb férfi segítette.
A négy férfi ellen embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, míg a határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek.
Mint ismert, az országos rendőrfőkapitány 2014. szeptember 5-i hatállyal intézkedett Magyarország Szerbiával közös schengeni külső határszakaszának megerősítésére. Az illegális migráció elleni még hatékonyabb fellépés érdekében a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság Mélységi Ellenőrzési Osztály állományából szolgálatonként 12 fő vezénylése történt meg az érintett határszakaszra. Az elfogott nagyszámú migránsok előállítása során végzett ügyintézés meggyorsítása érdekében más megyei rendőr-főkapitányságok idegenrendészeti szakemberekkel erősítik meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományát.
2014. szeptember 10-étől az Európai Unió Határőrizeti Ügynökségén keresztül 8 tagállam vendégtisztjei technikai eszközökkel, szolgálati kutyákkal és járművekkel felszerelve biztosítanak további támogatást a magyar-szerb schengeni külső határszakaszon.
(A kép 2014. szeptember 6-án egy Mórahalom külterületén lévő lakatlan tanyában készültek, ahol a rendőrök 28 migránst találtak.)
Forrás police.hu
Feltette Magyari Béla