Középpontban a katasztrófavédelem

2017.08.06 11:06

A Mártélyi ÁMK és a helyi civilszervezetek több nyári táborral is készültek és készülnek a fiatalok számára a napsütötte évszakban. A Mártélyi Polgárőr Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesülettel közösen Katasztrófavédelmi tábort szerveznek.

Középpontban a katasztrófavédelem

Augusztus 14 és 18 között rendezik meg Mártélyon a Katasztrófavédelmi tábort, ahol a fiatalok hasznos tudással gazdagodhatnak, és izgalmasan tölthetik el az utolsó nyári hónap egy hetét.

„A táborunk célja elsősorban, hogy a gyerekek és a fiatalok hasznosan töltsék el a szünidőt. Másodsorban pedig az, hogy megismerjék az önkéntes tűzoltó egyesület munkáját, a katasztrófavédelem sokrétűségét, hogy mik azok a feladatok, amelyekkel az ebben a szakmában dolgozók foglalkoznak.”  - nyilatkozta a táborral kapcsolatban Rózsa Szilveszter, a Mártélyi Polgárőr Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület elnöke.

Az ötnapos rendezvény délelőttjén a szakmai jellegű programok kapnák a főszerepet, délután pedig a vetélkedők és a sorversenyek kerülhetnének előtérbe. Emellett a szervezők a tanösvény bebarangolását is tervezik.

A szakmai oktatásokon játékos formában fontos információkkal és tudással gazdagodhatnak a gyerekek. Megtanulhatják, hogyan kell helyesen leadni egy tűzjelzést, esetleg mi a teendő, akkor ha a saját környezetükben égni kezd valami. A programtervek között pedig az is szerepel, hogy a tűzoltóságra is elviszik a fiatalokat.

„Nagyon sok ember a mai napi nem tud rendesen leadni egy tűzjelzést. Elhadarja, hogy ég valami, de hogy hol és mik a részletek, az kimarad. Van-e életveszély, ingatlanveszély, fenyeget-e a tűz egy nagyobb létesítményt, van-e a közelben gáztartály. Ezek mind fontos dolgok a kiérkező tűzoltók számára. Tudniuk kell, hogy mire számítsanak a helyszínen. A fiataloknak ezt is szeretnék átadni, játékos formában, hogy fogékonyak legyenek erre, és a mindennapi kis tudásuk fejlődjön. Azokra az esetekre is szeretnénk felhívni a figyelmüket, amelyek a kis környezetükön belül történhetnek. Például a forró, zsíros sült krumplis edényt nem oltjuk vízzel, de az elektromos tüzek esetében sem tesszük ezt. Mindezt úgy tálaljuk, hogy érthető legyen a gyerekek számára.” - teszi hozzá Rózsa Szilveszter elnök.

Szerző: Magyari Béla

Forrás: prometad.hu