Közlekedési tanácsok: biztonságos vezetés az őszi-téli időjárási körülmények között

2013.11.23 16:07
A közlekedésben az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel. A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség vezetése, ezúton is felhívja a honlap olvasóinak figyelmét, hogy az alábbi vezetéstechnikai ajánlásokat érdemes betartani:
 
Induljunk útnak időben, hisz a rossz időjárási viszonyok miatt a menetidő megnövekedik. Kövessük figyelemmel a közlekedési tudósításokat, amelyek hasznos információval szolgálhatnak.
Ismerjük, meg az általunk használt jármű, vezetési tulajdonságait.
A csúszós úton való fékezés teljes odafigyelést igényel, ráadásul a fékút télen hosszabb, mint az optimális útviszonyok között. 
Ha elindulásnál az autó megcsúszik, akkor nem a nagyobb gáz, hanem a finomabb pedálkezelés segít. 
A vészfékezést mindig egyenes irányba próbálja meg! Ha teker a volánon, azzal a tapadást csökkenti.
Minél kisebb a tapadás, annál finomabb mozdulatokra van szükség.
A tél közeledtével járhatunk olyan területen, ahol a hólánc használat kötelező, melynek helyes használatáról az alábbiakat kell tudni:
Intenzív hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó.
A hólánc feltételét és levételét érdemes otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelező” táblát kihelyezik az adott úton – a „Hólánc használata kötelező tábla vége” tábláig – csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a táblával jelzett területre, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc.
Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

Feltette: Magyari Béla