Magyarországon rend van, biztonság van, ám ezért a rendért folyamatosan többet kell tenni - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pénteki budapesti évzáró elnökségi ülésén.

2012.12.15 08:12

Kontrát Károly: Magyarországon rend és biztonság van

A rend a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok biztonságát.

MTI - 2012.12.14. 13:53
Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom
 
 

Magyarországon rend van, biztonság van, ám ezért a rendért folyamatosan többet kell tenni - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pénteki budapesti évzáró elnökségi ülésén.

Kontrát Károly - Pintér Sándor belügyminiszter nevében is - köszönetet mondva a 77 ezer polgárőr szolgálatáért, hangsúlyozta, a rend a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok biztonságát. Ezért is ígérték kormányra kerülve ennek a rendnek megteremtését - tette hozzá.

Közölte, az elmúlt két és fél év kormányzati, parlamenti, rendőrségi, polgárőrségi munkájának, valamint az önkormányzatokkal kialakított együttműködésnek az eredményeként sikerült mára rendet és biztonságot teremteni.

A kormány 2013-ban is támogatja a polgárőrséget, és továbbra is stratégiai partnerként tekint rá - mondta az államtitkár, hozzátéve, ahogy ígérték, a rend megteremtéséhez szükséges feltételeket is biztosítani fogják "valamennyi, a rendért dolgozó szervezet" számára. Utalt arra is, hogy január 1-jén több, a rendészeti és közbiztonsági területet érintő jogszabály lép hatályba, ami segíti a szolgálat eredményes ellátását.

Kontrát Károly a polgárőrség jövő évi tevékenységével összefüggésben a fontosabb feladatok között említette a bűnmegelőzés további erősítését, a rendőrséggel közös szolgálatellátás fejlesztését, a közlekedésbiztonság javítását, valamint a gyermekek és az egyedülálló időskorúak védelmét.

Túrós András, az OPSZ elnöke arról beszélt, a szövetség életében az idén jelentős változások történtek, ezek között említette, hogy köztestületi jogállást kaptak, így február 1-jétől speciális civil szervezetként működnek.
Az Országos Polgárőr Szövetséghez jelenleg 1864 egyesület tartozik - közölte az elnök, jelezve: a tagság kötelező, ez azt jelenti, hogy csak az az egyesület működhet polgárőrségként, amely tagja az OPSZ-nek.

Elmondta, számítottak arra, hogy az átalakulás, a minőségi követelmények erősödése kisebb-nagyobb veszteséggel is járhat, így csökkent a létszámuk, "ám nem olyan drámaian, mint ahogy azt néhány vészmadár jósolta". Hozzátette: 2011-hez képest 6800-zal kevesebb a polgárőrök száma, ez 7-8 százalékos csökkenést jelent.

Eredményeik közé sorolta, hogy a februári zord időben legalább húsz ember életét mentették meg a polgárőrök, továbbá (november végéig) 300 ezer esetben észleltek kisebb-nagyobb jogsértést, és 1619 esetben elfogásokban is közreműködtek.