Megemlékezések a Polgári Védelem Napjáról Csongrád Megyében

2013.03.01 17:26
 
Március elsején emlékeznek meg világszerte a Polgári Védelem napjáról 1992 óta. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két kirendeltségén, Szegeden és Szentesen is megemlékeztek a jeles napról, amely alkalomból elismerések átadására is sor került.

A Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen megrendezett ünnepségen részt vett Bodó Imre, a Szegedi Járási Hivatal vezetője is, aki az ünnepségre érkezve megtekintette az épület előcsarnokában a polgári védelem történetét bemutató, ez alkalomra megrendezett kiállítást is.

Az ünnepségen dr. Bakondi György, a MB Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának ünnepi köszöntőjének felolvasását követően a polgári védelem történetét Ménesi Zoltán tű. százados, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője foglalta össze, kiemelve, hogy az első világháborút követően, felismerve annak pusztítását a húszas-harmincas években már egy háborúra gondolva kezdték el kiépíteni azt a szervezetet, mely a lakosság megóvására volt hivatott létrejönni. Így minden jelentős európai országban létrehozták a légoltalmi szervezeteket. Magyarországon a Légoltalmi Liga német mintára alakult meg 1937. december 5-én, a magyar társadalom széles rétegeinek mozgósítására és tájékoztatására. A cél a háborús légitámadások elleni védelem kiépítése és pusztításainak csökkentése volt.

A Ménesi Zoltán tű. százados rámutatott: a polgári védelmi szaktevékenység alapfeladata a lakosságvédelem, tehát az életet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javakat veszélyeztető hatások elhárítása, az ennek érdekében szükséges szervezési és felkészítő munka, valamint a mindezt megalapozó tervezés. A polgári védelemben közreműködő állampolgárok munkájukkal hozzájárulnak a közbiztonság hatékonyságának növeléséhez, az emberek életminőségének javításához, valamint a nemzetgazdaság biztonságosabb működéséhez.

Szatmári Imre ezredes, a Csongrád Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója oklevéllel ismerte el dr. Szeri István, a Tisza Volán Zrt. igazgatójának a polgári védelem érdekében hosszú időn keresztül kifejtett munkáját, valamint Juhász Nagy Sándor, a cég nyugalmazott polgári védelmi és tűzvédelmi vezetőjének a több évtizedes kiemelkedő polgári védelmi és tűzvédelmi tevékenységét. A megyei igazgatótól oklevelet vett át a polgári védelmi szervezetben betöltött munkája elismeréséül, a nyugdíjkorhatár elérése alkalmából Toldi János Ferenc és Török József is.

Dr. Balázs Gábor, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője oklevéllel ismerte el Tari József Balástya község polgári védelmi szervezetében nyújtott kimagasló munkáját, Dénes László Pitvaros község polgári védelemi szervezetében huzamos időn keresztül végzett munkáját és a káresemények felszámolásában nyújtott áldozatos tevékenységét, Fróman Gábor Algyő nagyközség közbiztonsági referenseként a település biztonsága érdekében végzett kiemelkedő munkáját és Ábrahám Zoltán Domaszék település közbiztonsági referenseként végzett kimagasló munkáját.

A megemlékezés végén pohárköszöntőjében Szatmári Imre tű. ezredes, a Csongrád megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megköszönte valamennyi kitüntetett eddigi tevékenységét, és kérte őket, hogy tapasztalatukkal segítsék a polgári védelemmel most ismerkedőket.

Az ünnepségen fuvolán Buknicz Fanni, a Kisteleki Általános Iskola hetedikes tanulója működött közre fuvolán, aki Telemann és Robert Valentine műveit adta elő.

Megemlékezés Szentesen, kiállítások megyeszerte

A Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen is megemlékeztek a polgári védelem nemzetközi napjáról, ahol a területen végzett munkáját Szatmári Imre tű. ezredes, megyei igazgató oklevéllel a következőknek ismerte el:  Garai Szabó Imréné, Kerekesné Szikora Magdolna, Kissné Vékony Éva, Kocsis István, Túri-Kis Árpád, Kovalcsik Sándor,  Korom Pál, Dobos János és Papp János, akik részére az elismerést Kajtár István tű. alezredes, a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője adta át.

Március 1-je, a Polgári Védelem napja előtt valamennyi Csongrád megyei hivatásos tűzoltóság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is az objektumokban megrendezett polgári védelmi kiállítással tisztelgett.

Forrás Kataszrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó képtár:

Kataszrófavédelmi toborzó.pdf (2,4 MB)