Napi tíz óra polgárőr szolgálat négy teljes napon át

2014.11.06 19:56

Forgalmat irányítottak, őrizték a temető rendjét, vigyáztak az őrizetlenül hagyott járművekre, egy alkalommal még egy autós-biciklis ütközést is megakadályoztak! Mindenszentek Ünnepén és Halottak Napján is szolgálatban voltak az ópusztaszeri polgárőrök

Napi tíz óra szolgálat négy teljes napon át, és mindez társadalmi munkában. Így foglalhatjuk össze egyetlen mondatban a Szeri Polgárőr Egyesület munkáját Mindenszentekkor és Halottak Napján.

Az ópusztaszeri csapat elnöke, Mucsi Antal, Becsei Csabát kérte meg: felügyelje a az ópusztaszeri temető rendjét, polgárőr társaival együtt. A civil szervezet tagjai előzetesen egyeztettek a Kisteleki Rendőrkapitányság illetékeseivel, leadták a szolgálati beosztásukat, és már indult is az önkéntes munka!

Az ópusztaszeri temetőben több ezren megfordultak az ünnepek idején. Az ország távoli településeiről is jöttek rokonok, barátok, hogy leróják tiszteletüket szeretteik sírjánál. Volt, aki autóval, volt, aki busszal érkezett, de sokan motorral vagy biciklivel közelítették meg a sírkertet. Ez bizony nagy forgalmat jelentett. Az ópusztaszeri polgárőrök helytálltak ebben a helyzetben is! Forgalmat irányítottak, őrizték a temető előtt hagyott járműveket.

Becsei Csaba, a Szeri Polgárőr Egyesület titkára elmondta, egyszer nagy riadalmat okozott két autós, akik úgy tolattak kifelé a parkolásból, hogy kis híján maguk közé szorítottak egy kerékpárost. Hogy ki volt a vétkes: az autósok, vagy a kétkerekű gazdája, erről nem szól a fáma, ám azt biztosan tudjuk, hogy Becsei Csabának köszönhetően mindannyian sértetlenül értek aznap haza.

A temető rendjére is vigyáztak, mindezt úgy, hogy ne zavarják a sírhoz látogatókat. Azt is sikerült lebonyolítaniuk, hogy a mozgásukban korlátozott látogatókat egészen a sírig vigyék rokonaik, autóval.

Lopásokról, rendbontásról nem tudott beszámolni Becsei Csaba. Amióta kamera-rendszer felügyeli a temető rendjét, nem próbálkoznak sem a zsebesek, sem a virág, vagy koszorú tolvajok.

Ópusztaszeren nyugalomban, az ünnephez méltó módon történt minden Mindenszentekkor és Halottak Napján. Mucsi Antal elnök mindenkinek megköszöni, akik mindezt biztosították.

 

Forrás: Andódy Olga

Fotó: Becsei Csaba

Feltette: Magyari Béla