OPSZ Határvédelmi Tagozat 2018 évi záró fóruma, ahol elismerték a határvédelmi munkát

2018.11.27 19:39

Az elmúlt hét végén Mórahalom adott otthont a második határvédelmi polgárőr fórumnak, ahol a határvédelemben résztvevő polgárőröket is elismerték.

Az Országos Polgárőr Szövetség 2015. óra részt vesz a határvédelmi feladatok segítésében, illetve a határmenti települések bűnmegelőzési tevékenységében. Az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata november 24-én, Mórahalmon tartott fórumot.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere megnyitó beszédében ki hangsúlyozta, ha a polgárőr szövetség szakmailag, szervezetileg és lelkesedésben is meg tudja tartani a jelenlegi színvonalat, akkor a térségben élők békére és nyugalomra számíthatnak. A polgárőrök úgy vélik, hogy az ő segítségük is kellett a migráció kezelhetővé válásához és az illegális határátlépők számának csökkenéséhez.

 Tagozat elnöke, Csorba Sándor tartott beszámolót a 2018-as év eredményeiről.

– A határvédelmi feladatokban 83 egyesület 1705 polgárőre vett részt eddig, összesen 10 megyéből. A szolgálati órák száma meghaladja 2018-ban a 97 ezret, amely elismerésre méltó eredmény – foglalta össze az idei év adatait Csorba Sándor a határvédelmi tagozat elnöke. – A polgárőrök elsősorban a határmenti településeken láttak el bűnmegelőzési feladatokat, de emellett segítették az illegálisan hazánkban tartózkodók felderítésének munkáját szorosan együttműködve a társhatóságokkal – mondta a tagozat vezetője.

A meghívottak között volt Balázs László r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályvezetője, aki dr. Balogh János r. vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány köszönetét továbbította a jelenlévők, ezáltal a polgárőrség egésze felé azért az áldozatos munkáért, amelyet önként, állampolgári kötelességtudatból végeztek a polgárőrök eddig. Az ezredes összegezte az eddigi munkatapasztalatokat, illetve a közös szolgálatellátás eredményeit. Kiemelte a migrációs nyomás enyhült, de nem szűnt meg. Szükséges a polgárőrség hathatós munkája a helyzet kezelésében, hiszen a határsértők továbbra is megpróbálnak bejutni Magyarország területére.


A felszólalók között volt dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, aki beszédében utalt a határvédelmi feladatok kezdeti mozzanataira is.
– Emlékszem, amikor 2015-ben felmerült a polgárőrség szerepe a határvédelemben, akkor sokan szkeptikusan nyilatkoztak. Alig telt el három év és sikerekről, eredményekről beszélünk. Én úgy gondolom, a haza védelme közös érdek és ebből a polgárőröknek is ki kell venniük a részüket. Az elmúlt éve során, amikor migránsok ezrei indultak meg a zöldhatáron, szükség volt a polgárőrség segítségére, hiszen hatalmas nyomás helyezkedett az országra. Megalakult a Határvédelmi Tagozat, amely azóta is kiváló, kimagaslóan magas színvonalú munkát végez. Legyünk büszkék arra, hogy az ország, a rendőrség stratégiai partnerének tekint bennünket a közrendvédelem, a bűnmegelőzés területén. Máig vannak olyan hangok, amelyek kritikával illetik a polgárőrséget, azonban ezeknek nem szabad teret engedni. Beszéljenek helyettünk az eredmények, a sikerek – szögezte le dr. Túrós András az OPSZ elnöke.
A programnap a lovas tagozat munkájának bemutatásával folytatódott, majd a felszólalások következtek. Itt elsősorban a határvédelemmel érintett megyék, települések polgárőr vezetői mondták el tapasztalataikat, véleményüket, észrevételeiket.

 A fórum zárásaként dr. Túrós András elismeréseket adott át mindazoknak, akik aktívan részt vettek a határvédelmi feladatok segítésében.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a határterületen kifejtett kimagasló polgárőr tevékenysége elismeréseként elnöki dicséretben és tárgyjutalomban részesítette:

Csórba Sándor  a tagozat elnökét

Jászovics László

Boros Viktor

Turcsán István

Timár József

Sárközi László

Túró István

Battancs Erika

Kaszás Mihály

Bokányi Zoltán

Vezdén János

Fődi S. Andrásné

Cseh László

Csízik Mihály Gergő

Pálfi István

Magyar Zsolt

Török László

Tóth Gyula

Zsigri Márta

Szilágyi Gábor r. alezredes.

Határvédelmi Emlékérem díjat kaptak:

Pócsik László

Filep Sándor

Burik József

Kálmándi Árpád

Sárosi Lajos

Szalkai László

Deák Olivér

Ianos Norbert

Csőke Zsolt

Berniczei-Royko Ádám

Gyarmati Sándor

Rácz István

Németh Attila

Grünfelder Mátyás

Erdősi Gyula

Ránics János

Vörös Ferenc

Háló Imre

Tulipán Miklós.

Minden díjazottnak gratulálunk!

(Szöveg: Erdős Csaba, Magyari Béla fotó: Sebestyén Jenő, Magyari Béla)

További képek itt, illetve a Fotóalbumban