OPSZ Határvédelmi tagozat évzáró fóruma

2017.11.30 13:44
Évzáró fórumot tartott november 29-én az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozata Mórahalmon az Aranyszöm Művelődési házban.

Az értekezlet megkezdése előtt levetítették a tagozatról készült „Polgárőrök a határon” című dokumentumfilmet, melyet a Móra Net televízió készített.

Az eseményen megjelent többek közt Papp Károly r. altábornagy Országos Rendőrfőkapitány, Nógrádi Zoltán Mórahalom város polgármestere, Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Arató László  r. ezredes Bács-Kiskun Megyei rendőrfőkapitány-helyettese, Dr. Garamvári Gábor az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának alelnöke.
Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere köszöntette a megjelenteket. Beszédében köszönetet mondott az Országos Polgárőr Szövetségnek és a polgárőröknek. – Mint elmondta Mórahalom egy határőr város, s a környező településekkel együtt az év minden napján, illetve egy nap minden egyes órájában fel kell arra készülniük, hogy akár a közvetlen környezetükben adódhatnak olyan körülmények, amelyekre azonnal reagálni kell. Ezt az állandó készenlétet, magabiztos hozzáállást kell fenntartani, megköszönve az állandó éberséget és akcióra készen állást, hisz ezzel is a térség közbiztonságát, illetve a lakosságot szolgálják ki. 
az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatának elnöke Csorba Sándor az évértékelőjében felidézte a határvédelmi tagozat létrejöttét, és a migráció kapcsán kifejtett fejlesztéseket, akciókat. Hatvanhat polgárőr egyesület csatlakozott a tagozathoz, 1285 fő polgárőrrel. A migrációval kapcsolatos intézkedések során 157 visszatartás (elfogás) történt, kutatásban 192-szer vettek részt és 495 esetben adtak jelzést a társzervek felé. A határvédelmi tagozat munkáságát Békés, Bács-Kiskun-, Fejér-, Pest-, Komárom-, Jász-Nagykun-Szolnok-, Hajdú-Bihar- és Tolna megyékből érkező vendég polgárőrök segítették összesen 150 fővel.
A jövőben is aktívan szerepet fognak vállalni a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében, még hatékonyabban együttműködve a rendőrséggel. A határvédelmi polgárőrök feladat ellátása speciális felkészítést igényel, ezáltal segíteni fogják a hely szakmai képzést, a mindennapi gyakorlatban alkalmazva is.
Dr. Garamvári Gábor beszédében kifejtette, hogy napjaink egyik legfontosabb kérdése a migráció. Mint említette mindent megtesznek annak érdekében, hogy figyelemmel kísérjék a külterületek és a határ menti földeket. Ezeken a területeken élő polgárőrök, megfelelő segítséget tudnak nyújtani a rendőrségnek, akár terepbejárás során, illetve a migránsokkal kapcsolatos információ szerzés kapcsán a helyismeretük lévén.
A lovas polgárőrök a határ mentén a szolgálatok ellátása során olyan helyekre is eljutnak, ahová autóval nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megközelíteni.  Erdőkben, mocsaras, ingoványos részeken a gyalogos szolgálat is emberpróbáló. A lovas polgárőrök a megfelelő szakmai felkészültségüknek köszönhetően a  Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályával együtt láthatnak el szolgálatokat.
Ezután hozzászólások következtek, ahol a polgárőrök elmondták, hogy a határmentén látnak el szolgálatot önállóan és a rendőrséggel közösen. Véleményük szerint jó, hogy megalakult az OPSZ Határvédelmi tagozata, hisz szakmai felkészítések így folyamatosak.

Papp Károly r. altábornagy Országos Rendőrfőkapitány köszönetet mondott, azért a tevékenységért, amit a haza védelmében tesznek a polgárőrök. Mint elmondta, Magyarország közbiztonsága a határok biztonságával kezdődik. Hogyha a zöld határon ellenőrzés nélkül, személyes csoportok átjutnak, és szabadon jönnek, mennek, mint egy átjáró házban, előbb utóbb az emberek szubjektív közbiztonság érzete csökkeni fog.
Ha van összefogás, ha van együttműködés, mint ahogyan ezt több felszólaló is megemlítette, akkor eredményesen lehet tevékenykedni ezen a területen. Az országos rendőrfőkapitány kiemelte, hogy a polgárőrök nem csak a közös szolgálat ellátásában tudnak segíteni, hanem a jelzés adásában is fontos szerepet töltenek be. Települési szinten lényeges információkat, jelzéseket tehetnek a rendőrség felé, amelyek az elmúlt példákat figyelembe véve, akár az embercsempészek elfogásában illetve útvonalaik felderítésében is hasznos észrevételek voltak.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke gratulált a határvédelmi tagozatnak.
A polgárőr egyesületek 3 %-a tagja a polgárőr tagozatnak. Egy új szakmai közösség jött létre, amely az elmúlt 11 hónapban nagyon jól teljesített. Külön kiemelte, hogy több polgárőr illetve több polgárőr egyesület önként, haza szeretettből is azonnal jelentkezett. Manapság főleg a mélységi felderítésében folytatják a tevékenységüket. Az új helyzetekre, új szakmai információk fontosságára hívta fel a figyelmet. A határvédelmi tagozat aktívan tartsa a kapcsolatot az egyesületekkel, hogy a jövőben is felkészültek, naprakészek tudjanak lenni.
Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöke a határterületen kifejtett kiemelkedő polgárőr tevékenység szervezésében és végrehajtásában végzett kiemelkedő munka elismerésekén tárgyjutalomban részesítette:
Király Lajost Csaroda Polgárőr Egyesület
Szórádi Sándort Nyíracsád Polgárőr Egyesület
Oláh Györgyöt Battonya Polgárőr Egyesület
Turcsány Istvánt Mezőhegyes Polgárőr Egyesület
Kocsis Istvánt Dombegyháza Polgárőr Egyesület
Túró Istvánt Röszke Polgárőr Egyesület
Csengeri Sándort Tiszasziget Polgárőr Egyesület
Szögi Antalt Mórahalom Polgárőr Egyesület
Murvai Zsigmondot Ásotthalom Polgárőr Egyesület
Lemle Zoltánt Dunafalva Polgárőr Egyesület
Kaszás Mihályt Hercegszántó Polgárőr Egyesület
Varga Sándort Kelebia Polgárőr Egyesület
Ács-Sánta Bélát Kisszállás Polgárőr Egyesület
Kovács Sándort Drávacsehi Polgárőr Egyesület
Monyoródi Leventét Boly Polgárőr Egyesület
Varga Ferencet Letenye Polgárőr Egyesület
Csernai Ákos Ottót Barcs Polgárőr Egyesület
Haffner Sándort Újpest Polgárőr Egyesület
Katona Zsoltot Komárom Polgárőr Egyesület
Battancs Erik a Határvédelmi Polgárőr Tagozat titkára
Fotó album megtekinthető a képre linkeléssel

Forrás és fotó Magyari, Monyoródi