Polgárőrség mint fogadó szervezet, a diákok 50 órás közösségi szolgálatának teljesítéséhez

2013.04.26 20:32
Tisztelt Elnök Asszony/Úr!
 
Az OPSZ bejelentette regisztrációs szándékát, mint fogadó szervezet, a diákok 50 órás közösségi szolgálatának teljesítéséhez. Regisztrálni kell a megyei szövetségeknek is. A regisztráció a mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével a bodo.marton@ofi.hu  email címre történik meg. Az adatlaphoz mellékelni kell a megyei szövetség törvényszéki bejegyzésének másolatát is. Ezután a megyei szövetség, mint fogadó szervezet megjelenik a közösségi szolgálat portálon, amely a kozossegi.ofi.hu honlapon érhető el. Oda a megyei szövetség feltöltheti azoknak az egyesületeknek a nevét és elérhetőségét, amelyek fogadó szervezetei szeretnének lenni a diákok 50 órás közösségi szolgálatának.
A közösségi szolgálat 50 órája, 5 óra felkészítésből (ez lehet kevesebb is), 40 óra tényleges tevékenységből és 5 értékelésből áll. A felkészítésen jelen kell lennie a diák iskolájából egy pedagógusnak is. A felkészítés segítése céljából készítünk egy segédletet, amelyet a megyei szövetségeknek emailben megküldünk.
A program tényleges végrehajtói az egyesületek. Természetesen csak azok az egyesületek tudnak részt venni a programban, amelyek működési területén él olyan diák, akire az 50 órás közösségi szolgálati kötelezettség vonatkozik. Javaslom, minél több egyesület jelentkezzen a megyei szövetségeknél, mert a most általános iskolás korosztály is középiskolás lesz, és akkor már vonatkozik rá a kötelezettség.
 
A diákok az alábbi polgárőr tevékenységekben vehetnek részt:
 
  • „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek!” program. A helyi polgárőr egyesületek felkeresték a működési területükön élő, egyedül álló, segítségre szoruló időseket. Hetente több alkalommal, rendszeresen felkeresik őket. Télen havat lapátolnak, ellenőrzik a tüzelőt, ha kell, behordják és befűtenek. Nyáron gondoskodnak a vízfogyasztásról, bevásárolnak, gyógyszertárba mennek. Ha nincs mit tenni, beszélgetnek az idősekkel. Ebben segítenek a diákok. Megismerik az idős emberek gondolkodását, hálájukat a segítségért. Reményeink szerint ez hozzájárul a nemzedékek közötti ellentétek elsimításához is.
 
  • „Helyi környezetvédelmi program.” Ennek keretében a fiatalok bejárják lakóterületüket és környékét. Felkutatják az illegálisan lerakott szemetet és minden olyan dolgot, aminek megítélésük szerint nem a környezetben van a helye. (Pl.: parlag fű, olajos hordók, flakonok.) GPS koordináták alapján rögzítik a helyet és átadják a polgárőr egyesület elnökének. Fontos elem, hogy nem kerülhetnek konfliktusba az illegális szemétlerakókkal, szemetelőkkel. Kizárólag „csak” a helyszín adatait rögzítik. Felkészítésük, környezetvédelmi szakmérnök által, négy évszakra kidolgozott felkészítési terv alapján történik.
 
  • „Kortárs segítő.” Az arra alkalmas diákokat a rendőrség bűnmegelőzési szakembereinek bevonásával a polgárőrök felkészítik az általános iskolás diákok számára, bűnmegelőzési előadások megtartására, illetve abban való részvételre. Az előadásokat az általános iskolák szervezik és felügyelik. A 12 – 14 éves gyermekek felnéznek egy náluk három, négy évvel idősebb diákra és tőlük jobban elfogadják az intelmeket.
 
A programokban részt vevő diákok kettesével, hármasával végzik a munkát. Ha egy kistelepülésen csak egy diák dolgozna, egy polgárőr elkíséri.
 
Ez most egy olyan lehetőség, amelyet ki lehet használnunk és a diákokkal meg lehet ismertetnünk a polgárőrséget, illetve a polgárőrség által végzett munkát. Az 50 óra a kötelező, de ezzel nem kell véget érnie a tevékenységnek. A program célja, hogy a fiatalok felismerjék, szükség van a közösségi önkéntes munkára, ennek tökéletes bázisa lehet a polgárőrség. Ha ezt az 50 órát meg tudjuk tölteni értelmes tevékenységgel, amelyek a fiatalokat is motiválják, ők a program után tagjai lehetnek a polgárőrségnek.
Használjuk ki a lehetőséget.
 
Ha kérdésetek van, szívesen segít Batiz István elnök úr, hívhatjátok telefonon +36306210017 Alul a "Kapcsolat" levelezőbe közvetlenül írhattok az elnök úrnak. Ő kapja meg személyessen.
 
 
   
 
                                                                            

Téma: Polgáőrség mint fogadó szervezet, a diákok 50 órás közösségi szolgálatának teljesítéséhez

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása

Kapcsolat