Polgárőr Egyesület Sándorfalván

2014.05.10 15:34
Kovács Lászlóné Gabika elnök asszony bemutatja az egyesület tevékenységét. Polgárőr Egyesület 16 fővel látja el Sándorfalva város kül- és belterületén szolgálatait.

Végzett feladataik:
  • a lakosság hívására problémás helyzetek megoldása
  • önkormányzat rendezvényeinek biztosítása
  • ,,Egy iskola egy polgárőr” program
  • ,,Posztos Polgárőr” szolgálat
  • ,,Szomszédok Egymásért Mozgalom”
  • Sándorfalva Város Helyi Rendőrőrsével közterületi szolgálat.
  • ,,Halottak napi” szolgálat.
Szórólapok terjesztésével tájékoztatják a lakosságot a polgárőr mozgalomról. Folyamatos ellenőrzik Sándorfalva belterületén lévő önkormányzati épületeit, játszóterét, sportpályákat, Szabadság téren és buszváróteremnél elhelyezett biciklitárolókat, kihelyezett postaládák állapotát az esetleges rongálások elkerülése érdekében.
A szolgálat kezdetekor bejelentkeznek a Sándorfalvi Rendőrőrsre. Tájékoztatást adnak a szolgálatban lévők létszámáról és az eltölteni kívánt időről.
Járőrözésük során figyelmet fordítanak a külterületeken, kiskertekben, tanyákon élő főleg idős emberekre. „Amikor szükségük van ránk, hívnak bennünket.” A postaládákba az egyesület maga által készített értesítést helyez el, mely igazolja, hogy a helyszínen jártak és mindent rendben találtak a rajta jelzett időpontban.
Rendszeresen részt vesznek koszorúzási ünnepeken.
Iskola felkérésére a Családi napon aszfaltrajzverseny helyszínének útzárást biztosítanak, és jelzőőri szolgálatot látnak el a gyermekek biztonsága érdekében. Mikulás jelmezben minden év december 6-án a szolgálat mellett kérdéseket tesznek fel a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt közlekedéssel kapcsolatban, aki jól válaszol, szaloncukrot kap, aki pedig nem, krumplit. Annak a gyermeknek, aki helytelenül válaszolt természetesen következő kérdésként olyat tesznek fel, amire biztosan helyes választ ad, ezért a végén ő is kap cukrot.
Óvodai gyermeknapon és Sándorfalva Városnapja rendezvényének biztosításában vesznek részt (útzárás, felvonulás biztosítása a környező települések polgárőr tagjaival).
Minden évben a Csongrád megyei Polgárőr napon megjelennek.
Többi szolgálatban töltött órát járőrözéssel és az egyesülettel kapcsolatos feladataik ellátásával töltik. Szükség szerint baleseti helyszínt is biztosítanak. Együttműködnek az önkormányzattal és a helyi rendőrőrssel.

Forrás Magyari Béla

Kép Kovács Lászlóné