Polgárőr fórum Bakson

2015.08.29 13:36

A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége 2015.08.28.-án péntek délután 15 órakor Kistelek és Csongrád Járási polgárőr fórumot tartott Bakson, melyen részt vettek a járási polgárőr egyesületek vezetői és a rendőrkapitányságok vezetői.

A fórumot Batiz István elnök úr nyitotta meg és ismertette az elmúlt időszak főbb változásait a polgárőrség életében. Kiemelte a migrációval kapcsolatos feladatokat és a tőrvényi változásból adódóan az ifjú polgárőrök felvételének lehetőségét a polgárőr egyesületekbe. Elmondta még, hogy a polgárőri munka egy nemes szolgálat, amelyet önkéntesen, társadalmi munka formájában (azaz fizetés nélkül), a közösség, a település rendjének, biztonságának a fenntartása, az ott lakók biztonságérzetének javítása érdekében vállal a polgárőr. A polgárőrség eddigi huszonöt éves tevékenysége, társadalmi ismertsége és elfogadottsága, kormányzati támogatása okán azt mondhatjuk, hogy egy sikeres, komoly szervezet. Majd megköszönte a polgárőrök idáig végzett tevékenységét

 Ezután Tóth Zoltánné a megyei szövetség gazdasági alelnöke tájékoztatta az egyesületek vezetőit a pénzügyi elvárásokról és az ezzel kapcsolatos feladatokról.

 Szemesi Szilveszter a megyei szövetség titkára felhívta az egyesületi elnökök figyelmét az oktatás fontosságára és annak dokumentálására és etikai szabályok betartására.

 

 

Lépné Soos Anita alpolgármester asszony nagyra értékelte a polgárőrség tevékenységét a településükön. A polgárőrség munkájára az önkormányzat mindig számíthat, úgy a falusi rendezvények biztosításában, mint a lakosság biztonság érzetének javítása érdekében végzett járőr szolgálatokra.

 

 

 

A szakmai konzultációt követően a térségi rendőrkapitányságok vezetői is hozzászóltak a fórum témáihoz.

Először Dr. Konc József r.ezredes, Csongrád város rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy a településeken, számokban is észrevehető a bűncselekmények csökkenése melynek megelőzésében nagy hatása van a polgárőrségnek. Arra kérte a polgárőrség vezetőit, hogy a hatékonyabb munkavégzés érdekében a lehetőség függvényében a szolgálatvezényléseket egy hónapra előre adják meg. Végül megköszönte a polgárőrök munkáját

Selyben Győző  r. alezredes a Kisteleki rendőrkapitányság kapitány helyettese elmondta, hogy szívesen veszik a polgárőrség jelentkezését közös szolgálatokra, kiemelte a kapcsolattartás fontosságát az egyesületekkel. Kérte a polgárőröket, hogy akár csak szóban is jelezzék, ha migrációra utaló jeleket látnak a területen.

 

 

A fórumon az egyesületek vezetői is elmondták az eddigi tapasztalataikat a közös szolgálatokról és a polgárőr tevékenységről. A vélemények pozitív értékűek voltak. A balástyai polgárőr vezető elmondta azt is, hogy náluk már tizenöt ifjú polgárőr tevékenykedik. Elsősorban az idős embereket látogatják rendszeresen, amelynek jó a visszajelzése.

A fórumot Batiz István elnök úr zárta, kérte az egyesületek szakszerű és segítő közreműködését a hivatásos szerveknek segítve és megköszönte a fórum résztvevőinek aktív jelenlétét.

Írás és fotó: Magyari Béla