Polgárőr Község lett Mártély

2015.07.02 05:58
 

A Polgárőr Tűz-és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület Mártély 20 éve alakult a Csongrád megyei településen, amit 16 éven át Rózsa János irányított, majd 2011 óta fia, Szilveszter az egyesület elnöke. A két évtizedes munkát most az Országos Polgárőr Szövetség is elismerte, és a Komlón megrendezett XXI. Országos Polgárőr Napon a mártélyi elnök és Boros József polgármester a Polgárőr Község kitüntetést vette át Dr. Pintér Sándor belügyminisztertől, valamint Túros Andrástól, az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől.

                                                                                                        
– Ez a cím megtiszteltetés az egyesület tagjainak és a mártélyi lakosoknak – mondta Rózsa Szilveszter, aki hozzátette, az egyesület fennállása során mindig is szoros együttműködésben álltak a helyi önkormányzattal. A pályázat beadásának feltétele volt, hogy az önkormányzat rendelkezzen bűnmegelőzési programmal, de a rendőrség és a megyei polgárőrszövetség támogatása is kellett hozzá. Továbbá az is jó ajánlónak bizonyult, hogy Mártélyon az elmúlt években folyamatosan csökkent a bűncselekmények száma. Míg 2013-ban 22, addig tavaly már csak 18 bűncselekmény történt – tette hozzá az elnök, akitől megtudtuk, ez a tendencia évek óta fennáll; a rendőrséggel közösen érték el.

A 20 év alatt számos esetnél jelen voltak a mártélyi polgárőrök, de egy-egy „vonulás" mindig emlékezetes marad. Tavaly augusztusban három tolvajt fogtak.
– A tettenérés éppen akkor történt, amikor a tolvajok behatoltak egy mártélyi ingatlanba – emlékezett vissza Rózsa Szilveszter, aki azt mondja, Mártélyon nagyon jól működik a Szomszédok Egymásért Mozgalom, azaz a helyiek is segítik a munkájukat, bármi furcsaságot észlelnek, felhívják őket, szólnak nekik. Az elnök külön kiemelte a 27 tagot számláló egyesület polgárőreit is, hiszen ők a szolgálaton kívül is nyitva tartják a szemüket. Pozitív élményként számolt még be arról is, amikor egy „elkolbászolt" tehenet találtak meg és segítettek visszajuttatni gazdájához.
Tervezik, hogy a 2015. 06. 20- án szombat délelőtt kapott díjról másolatot készítenek és kihelyezik a Mártély táblákhoz.

Forrás Antal Sándor

Feltette: Magyari Béla