Polgárőr sors: kapnak hideget, meleget Makón a polgárőrök

2013.06.11 21:36
Van, hogy tiszteletlenek velük és nem veszik komolyan a munkájukat, máskor dícséretet kapnak a helyiektől a makói polgárőrök. Jelenleg 32-en szolgálnak Makón, rendezvényeket biztosítanak, hétvégenként éjszaka is járőröznek.
„Kapunk hideget, meleget. Van, aki külön kéri, hogy kanyarodjunk a boltja vagy háza felé. Mások viszot nem szívesen látnak bennünket.  Inkább megelőzési célzattal szolgálunk. A szemünket a városon tartjuk, jó ha látnak bennünket. Nem avatkozunk közbe, ha nagyobb balhé van, szólunk a rendőrségnek." - így foglalta össze a munkájuk lényegét Perepelicza István a Makói Polgárőr Egyesület szakmai alelnöke, aki azt mondja: az egyesület célja a városi közbiztonság javítása, a bűncselekmények számának csökkentése.
Jelenleg 32 polgárőr szolgál Makón. Hivatásukat önzetlenül, teljesen ingyen végzik. Az egyesület fenntartója a helyi önkormányzat, tevékenységüket a Makói Rendőrkapitánysággal kötött írásbeli megállapodás szerint látják el. Segítik egymás munkáját. Járják az utcákat, figyelik a tereket. Ha kell odaszólnak egy-egy hangosabb bandára. Olyan esetekben, ami hatósági intézkedést igényel, pedig riasztják a rendőröket. A makói polgárőrök járőrözés előtt a rendőrkapitányságon kezdenek, egyeztetnek a várható feladatokról. Ezután indulnak útnak: néhányan gyalogosan, mások kerékpárral, 2-3 fő pedig a Lada Niva szolgálati autóval. Mivel munkájukat teljesen ingyen végzik, többségük nap közben dolgozik, általában este, hétvégente öltik magukra a formaruhát. Korosztályilag igencsak vegyes a csapat, vannak fiatalok és tapasztaltabb kollégák is. Jól ismerik egymást, jól összeszokott csapatról van szó. Nem csak férfiak, hanem nők is teljesítenek polgárőri szolgálatot Makón. Miskolciné Szirbik Ildikó még ifjúsági polgárőrként kezdett. Ez a lehetőség azóta megszűnt, ma már csak 18 év felett lehet valaki polgárőr. Elmondta, nagyon jól érzi magát a közösségben. Persze ehhez az is kell, hogy olyan megértő, támogató társ legyen mellette a hétköznapokban, amilyen neki is van – tette hozzá. Pénteken és szombaton este kiemelten járőröznek a városban. Azt mondják, olyankor indul meg az élet. Főleg fizetés után. Akkor elégedettek, amikor a hétvége is csendes telik.

Forrás Major Zsuzsanna

Feltette Magyari Béla

Téma: Polgárőr sors: kapnak hideget, meleget Makón a polgárőrök

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása