Polgárőrök munkáját ismerték el országos szervezetek az évzáró elnökségi ülésen

2013.12.20 22:24
Harminchat polgárőr idei munkáját ismerte el a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pénteken Budapesten.

Az évzáró elnökségi ülésen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt: a polgárőrség státuszának megerősítése nagyban hozzájárult a bűnmegelőzés eredményességéhez. Jelezte: a költségvetésben jövőre 1 milliárd 50 millió forint jut a polgárőrség működésére.
Az államtitkár az OPSZ 2014-es terveit méltatva kiemelte: a tanyákon, külterületeken élők biztonsága érdekében többet kell tenni, mert még inkább ki vannak téve a bűncselekményeknek.
Túrós András, az OPSZ elnöke a polgárőrség legsikeresebb évének nevezte 2013-at. Kifejtette: a kormány stratégiai partnere lett a szövetség, jól vizsgáztak a vonatkozó törvénymódosítások és csaknem egymilliárd forint, a tervezettnél 300 millióval magasabb összeg jutott az OPSZ-nek. Megújult a szervezeti forma is, mintegy kétezer szervezet csatlakozott a szövetséghez, a tagok száma pedig meghaladja a 41 ezret.
Az elnök méltatta a 100x100 Biztonság bűnmegelőzési mintaprogramot is, szavai szerint a kiemelt figyelmet kapott településeken csökkent a jogsértések, bűncselekmények száma. Kitért a tavaszi hóhelyzet és a nyári dunai árvízi védekezés munkájára is, jelezve, hogy előbbiben 600-an, utóbbiban 2000-ren vettek részt.
Túrós András elmondta: a polgárőrségnek 2014-ben is a bűnmegelőzésre kell koncentrálnia, emellett meghirdetik a külterületek biztonságának évét és a klasszikus tevékenység mellett éjjeli őrjáratot szerveznek a nagyvárosokban.
A rendezvényen Papp Károly országos rendőrfőkapitány a felmérésekre hivatkozva jelezte: nőtt a lakosság szubjektív biztonságérzete, amihez a polgárőr egyesületek is hozzájárultak. A főkapitány, valamint Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató is az együttműködés fontosságát hangsúlyozta.
Az érintetteket egyebek mellett társadalmi bűnmegelőző és életmentő tevékenységük miatt díjazták.
 
 
Csongrád megyéből a 100x100 Biztonság bűnmegelőzési mintaprogram kiváló megvalósításáért Adamik Istvánt a Zákányszéki Polgárőr Egyesület elnökét az OPSZ elnöke tárgy jutalomban részesítette.
 
 
 
 
 
Forrás: MTI; BM; Magyari Béla sajtóreferens

 

Téma: Polgárőrök munkáját ismerték el országos szervezetek az évzáró elnökségi ülésen

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása