PTT Systems Digitáli adóvevő szolgáltatás mobiltelefonon, a 21. század URH - ja

2013.05.28 13:59
A március közepei havazás okozta káosz újra rávilágított arra, mennyire fontos lenne a polgárőrségen belül is egy jól működő, reagálásra képes központi irányító bázis, ahova folyamatosan futnak be az információk, és ezek ismeretében tudnak segítséget adni a szolgálatot ellátó, esetleg bajba jutott polgárőröknek. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége elhatározta lépéseket tesz ennek a központnak a megvalósításáért.
Az elnökség legutóbbi ülésén a Monitoring Kft. tartott egy bemutatót arról, miért lenne jó egy olyan hírközlési rendszer, ami a mai technológiát kihasználva, a mobil telefonok segítségével hoz létre egy rádiós kapcsolatot. Vagyis bemutatták, hogy az Androidos telefonokon is működik a PTT rendszer.
Most sokan kikerekedett szemmel teszik fel a kérdést. De miről van szó?
 
 
A PTT (push to talk, szabadon fordítva: nyomj és beszélj) rendszer eredetileg az adó-vevő készülékek, az URH rádiók működési elvéhez hasonlít.
 
Aki már használt URH rádiót, vagy a televízióban látta, hogy a rendőrök, katonák miként használták azokat, azok tudják, a készüléken meg kellett nyomni egy gombot, és nyomva tartani addig, amíg beszéltünk a készülékbe. Majd a gombot elengedve hallható lett a másik fél válasza. Ez a Simplex rendszerű forgalmazás. Hátránya, hogy csak egy irányba történhetett a kommunikáció - vagyis addig a másik fél nem tudott válaszolni, míg el nem engedtem a beszéd gombot a saját készülékemen, illetve, hogy az egymás közötti beszélgetést bizony mások, akár illetéktelenek is hallhatják.
Nos, a rádiós kommunikációban is jött a fejlődés, létre jött az úgynevezett duplex rendszer. Ez a mai mobiltelefonok működési elve. Itt akár mindkét fél egyszerre beszélhet, nem kell megvárni, míg a másik elhallgat, ezáltal sokkal gyorsabb és sokkal biztonságosabb lett a beszélgetés. Biztonságosabb, hisz csak a két fél hallotta egymást, illetéktelenek nem tudtak belehallgatni.
A duplex rendszer hátrányát viszont pont a kezdeti előnye jelentette. Vagyis ami eleinte fontos volt (vagyis hogy csak a két egymással beszélgető fél hallja egymást, ezáltal titkosak, bizalmasak maradtak az elhangzottak) az vált később a hátránya. Hisz egy információt nem lehetett egyszerre sok ember felé kommunikálni.  Ekkor jött létre a rendőrség által ma is használt Tetra rendszer, ami már minden igényt kielégít, hisz rádiónak is jó, illetve be lehet állítani, hogy ki, vagy kik hallhassák egyszerre a beszélgetést. Na jó, valljuk be őszintén, a Tetra rendszernek is meg van a hátránya. Nagyon drága a működtetése. Nagyon-nagyon drága. Oly annyira, hogy azt egy átlagember nem tudja megfizetni. Hát még egy polgárőr.
 
A Monitoring Kft. az OPSZ elnökségi ülésén bemutatott egy olyan programot, aminek segítségével már azokon az okos telefonokon is működik a PTT szolgáltatás, amelyeken Androidos operációs rendszer fut. A program végül is egy digitális adó-vevő rendszer, működése nagyban hasonlít a CB, TETRA rádiókhoz, azonban saját rádiórendszer helyet a mobilinternet hálózatot használja, mely amellett, hogy biztonságos, napjainkban már mindenhol elérhető. Ennek megfelelően nincsenek távolsági korlátok, a PTT az ország bármely két pontja között működik.
 
Előnyei:
  • Mindenfajta csoportkommunikáció megvalósítható
  • egyszerre több csoport kezelése
  • privát kommunikáció (1-1)
  • nincs percdíj, üzenet-díj, vagyis korlátlan ideig lehet használni
  • GPS alapú helymeghatározásra is használható, vagyis a diszpécser egy program segítségével azonnal látja, helyileg honnan történt az adatforgalmazás
  • szöveges üzenetek küldése is megoldható SMS-ben, vagy a számítógépes program saját csetfelületén
  • riasztás funkció
  • szükség esetén minden kommunikáció rögzíthető, visszahallgatható, visszaolvasható.
 
Az adóvevő program
 
A mobil kliens telepíthető a legtöbb Android rendszerű telefonra, tabletre. Az alkalmazás a hátérben marad és fut tovább akkor is, amikor a telefon egyéb funkcióit használjuk.

 

Bemutatták az Androidos telefonokon működő PTT rendszertA diszpécser központ
 
A diszpécser központ a csapat koordinálásáért felelős munkatárs eszköze. Telepíthető a legtöbb Android rendszerű tabletre, monitorra, TV-re. A diszpécser központot egy négy részre osztott felhasználó felület teszi könnyen átláthatóvá és egyszerűen kezelhetővé. 
 
Csatornák
 
 
Csoportok kialakítása is egyszerűen, korlátok nélkül van lehetőség. A privát (1-1) csatorna nyitása egy ideiglenes, kéttagú csoportot hoz létre köztünk és a hívott fél között, ezáltal az ezen a csatornán folytatott kommunikációt más csatornák tagjai nem hallhatják.
 
 
Csoportos kommunikáció
 
A csoportos kommunikáció is igen egyszerűen megoldható, csak lenyomva kell tartani egy zöld gombot a telefonkészülék képernyőjén és már lehet is beszélni. Az üzenetet mindenki megkapja, aki be van jelentkezve a csoportba. A hívást nem kell „felvenni”, az egyből kihangosítva megszólal a készülék hangszóróján, fülhallgatóján. Amikor valaki beszél, lefoglalja magának a csoportot, amíg el nem engedi a gombot, más nem tud beszélni. Biztonsági okokból egy gombnyomás legfeljebb harminc másodpercig tarthat, utána a vonal bontásra kerül, így elkerülhető, hogy valaki véletlenül hosszú időre lefoglalja magának a csoportot.
 
Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége egyelőre nem döntött a PTTsystem rendszeresítéséről, ugyanis további információkra, más szolgáltatók ajánlatára is kíváncsi.
A PTT lényegében egy androidos okostelefonokra telepíthető digitális adóvevő, mely interneten keresztül (ez lehet mobilnet vagy akár Wi-Fi is) működik és lehetőséget biztosít, hogy mobiltelefonnal egyetlen gombnyomással, távolsági korlátok nélkül egy vagy több felhasználót lehessen elérni. A szolgáltatás igénybevételéhez PTT-képes mobiltelefon, aktív előfizetői szerződés (igény szerint mobilnettel), valamint PTT előfizetés szükséges.  A rendszer minden hazai szolgáltató hálózatában elérhető.

A rendszer fő funkciója a távoli csoportirányítás, ahol egy csoport tagjait GPS pozíciójuk alapján hang vagy szöveg alapú utasítások küldésével a legésszerűbben rendelhetők hozzá egy feladat elvégzéséhez. Például egy taxitársaságnál az adott pillanatban a megrendelő címéhez legközelebb tartózkodó kollégát küldheti a diszpécser az utas felvételére, mivel a GPS-koordináták segítségével be tudja azonosítani a taxisok tartózkodási helyét, amit a rendszer egy térképen megmutat.
A szolgáltatás által kínált egyirányú beszédkommunikáció a fejlesztők szerint rendkívül hatékony tömörítési eljárást használ, így egy 30 másodperces csomag sávszélesség-igénye mindössze 120-150 kilobájt. Az URH-s rendszerekkel szemben a megoldásnak hátrányai és előnyei is vannak, így például terepen értelemszerűen csak ott működik a szolgáltatás, ahol van mobilinternet-lefedettség, ugyanakkor beszédkommunikáció bizonyos ideig visszamenőleg visszahallgatható, így ha a címzett elsőre nem értette tisztán az üzenetet, újra lejátszhatja a készülékével.

 

 

 

Érdeklődni: Szy Gábor +36306211000 telefonon

Monitoring-2003 KFT

feltette Magyari Béla

Kapcsolat Szy Gáborral Monitoring-2003 KFT.