Ruzsa község közbiztonságáért 3500 óra szolgálat társadalmi munkában

2015.04.11 22:28
A Ruzsai Polgárőr Egyesület 2015 április10-én tartotta éves beszámoló közgyűlését a székhelyükön,
A közgyűlésen megjelent Batiz István a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Sánta Gizella polgármester asszony és Magyari Béla CSMPSZ tiszteletbeli elnök.

Krisztin Gábor elnök köszöntötte a megjelent vendégeket és a polgárőröket. Az egyesületnek 17 fő tagja van, egy fő kivételével minden tag jelen volt.
Ezután az elnök a beszámolójában a következőket mondta el:
„2014 februárban történő elnökké választásomat követően, a következőkről tudok számadást készíteni.
Miután az egyesület polgárőr tagjaival rendszeressé vált, mint a személyes és telefonos kapcsolat is,  így rugalmasabbá tettem a kommunikációs szokásokat. Napi szintűvé vált a tájékozódás egymással kapcsolatosan. Helyi szinten a Polgármesteri Hivatallal, a helyi rendőr szervvel kapcsolat felvétel történt, miközben a szolgálatvállalás is zajlott rotációs rendszerben, így mindig más párosok alkottak járőrtársakat, ezzel is erősítve a csapat összetartó erejét. Ebben az évben magamat is beleértve 4 fővel növekedett a létszám.
A nyári időszakban a falura jellemző rendezvények biztosítása, valamint a havonta megrendezésre kerülő vásárokon az állandó jelenlét elfogadottá vált a lakosság részéről is. Szeptemberi iskola kezdés idején a polgárőr társak folyamatosan jelen voltak a reggeli órákban az általános iskolánál. Egészen október közepéig minden reggel egy fő az iskola bejáratánál nyújtott segítséget. A szolgálatok párosával zajlanak a település tanyavilágában is rendszeres mozgásokat végeztünk egész évben. A helyi igényeknek megfelelően, rendszeres tanya ellenőrzés a tulajdonos távolléte esetén- a lakosságot érintő kéréseknek is eleget tettünk több alkalommal.
A Hankook cég által hozzájutottunk 4 db négy évszakos gumihoz, amely megnyugtatóvá tette a gépjárművünk használatát.  A 2014-es esztendőben 3550 km tettünk meg a gépjárművünkkel, amely sajnos többször javításra szorult. Alacsony felépítményét tekintve a tanyavilágban található földutak nagy részén nehezen tudtunk vele járőrözni. Ezen probléma megoldásán jelenleg is dolgozom.
A Polgárőr szövetségtől két részletben kapott 200000 Ft-os támogatás autójavításra, a kötelező terhek, számlák kifizetésére használtuk fel. A helyi önkormányzat által kapott 400000 ft-t a gpj. és a segédmotorok üzemeltetésére, tankolására valamint polgárőr társak részére történő polgárőr ruhák pótlásara került felhasználásra. Ezzel is erősítve a külső megjelenésünket a rendezvények alkalmával.
Két fő rendszeresen járőrözik a temetések –polgárőr segédmotoros kerékpárokkal - alkalmával a településen, és a temető környékén. Valamint egy fő minden munkanapon a hajnali órákban kerékpárral járja Ruzsa belterületi útjait. Mindez 3500 óra szolgálatot jelentet részünkről, amely a fentiekben említettek mellett, a rendőrséggel közös járőrszolgálatokra, nyugdíjas otthon segítség kérése, egyéb közbiztonságot érintő intézkedésekre is kiterjedt.”
A beszámoló végén három fő tagfelvételéről döntött a közgyűlés.
Ezután Batiz István elnök hozzászólásában megköszönte a polgárőrség 2014 ben végzett munkáját és erről elismerő oklevelet adott az egyesület elnökének. Majd tájékoztatót adott az aktuális feladatokról. Végül kérte a polgárőröket, hogy a rendőrséggel való együtt működést kellően dokumentálják.
Ezt követően 15 éves polgárőr szolgálatért Emléklapot adott át Horvát Antal polgárőrnek.
 
Ez után Sánta Gizella polgármester asszony hozzászólásában kiemelte, hogy az elnökváltás óta nagyon jó kapcsolat alakult ki az önkormányzat és polgárőrség között. Úgy fogalmazott, hogy minden falu rendezvényen számíthat a polgárőrség szolgálatára, de ott vannak a vásár rendjének biztosításában és a temető környékén temetések alkalmával is. Viszont az önkormányzat is segít a polgárőrségnek a lehetőségek függvényében. Végül megköszönte a polgárőröknek a végzett munkát.
 A közgyűlést követően közös vacsorát fogyasztottak el egy vállalkozó felajánlásának köszönhetően, majd baráti beszélgetéssel folytatódott az est.
Forrás kép: Magyari Béla