SAJTÓKÖZLEMÉNY Országos Polgárőr Szövetség

2013.02.25 06:41
2013 - A POLGÁRŐRSÉG ÉS A RENDŐRSÉG KÖZÖS MUNKÁJÁNAK KIEMELT ÉVE
Az Országos Polgárőr Szövetség 2013. február 22-én elnökségi ülést tartott Budapesten, mely alkalmával bemutatkozott a polgárőrség elnökségének Papp Károly r. vezérőrnagy országos rendőrfőkapitány, aki hosszú évek óta maga is polgárőr. Papp Károly r. vezérőrnagy értékelte a 2012-es év történéseit. Az elmúlt év vonatkozásában a polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmény csoportok - személy elleni és vagyon elleni bűncselekmények csökkenő tendenciát mutattak. Nagyon egyszerű az a feladatsor, amire fókuszálni kell 2013-ban: kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szubjektív biztonságérzetet befolyásoló bűncselekmények felderítésére, a személy elleni erőszakos bűncselekmények, a vagyon elleni bűncselekményeken belül a lopások, betöréses lopások, gépkocsi lopások, gépkocsi feltörések, rablások, és a közterülethez kapcsolódó erőszakos félelemkeltő bűnözéssel szemben sokkal hatékonyabban kell fellépni, mert a rendőr a tisztességes polgárért van. A főkapitány fontosnak tartja a párbeszédet a rendőrség és a polgárőrség részéről az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel a bizalmi viszony kialakításának érdekében. A közterületi összehangoló értekezletekbe a polgárőrséget is bevonja a rendőrség, így a rendőri és polgárőri szolgálatot még intenzívebben össze fogják hangolni. Együttműködést, konstruktivitást a rendőrök munkájának támogatását kérte a polgárőrség részéről, ahogy az elmúlt években is. Nagy jelentőséget tulajdonít az összehangolt rendőr-polgárőr munkának és közös kommunikációnak, mely jelenleg is kitűnően működik. A rendőrség továbbra is stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre - 2013. évi tevékenységével összefüggésben a fontosabb feladatok között említette a bűnmegelőzés további erősítését, a rendőrséggel közös szolgálatellátás fejlesztését, a közlekedésbiztonság javítását, valamint az időskorúak kiemelt védelmét. Végezetül kiemelte, fontos hogy a rendőrök és a polgárőrök együtt próbáljanak tenni annak érdekében, hogy minden magyar polgár jobban érezze magát ebben az országban, nagyobb közrendet és közbiztonságot érezzen. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke kihangsúlyozta, hogy Magyarország közbiztonságának kulcsa az országos rendőrfőkapitány kezében van. Világos közbiztonsági programjával teljes mértékben egyetért. A főkapitány úr által ismertetett feladatokban a polgárőröknek továbbra is ki kell venni a részüket, még összehangoltabb együttműködések kialakítása révén. Ennek tükrében jó lesz a polgárőröknek is a közbiztonsági területen, a bűnmegelőzés területén dolgozni emelte ki az elnök, megköszönve Papp Károly r. vezérőrnagy szavait és azt az interaktív párbeszédet, melyre lehetőség nyílt a megyei elnökök és a főkapitány között. A két szervezet áttekinti az ORFK és az OPSZ közti együttműködési megállapodást, mely a júniusi polgárőr nap keretén belül megújításra, kiegészítésre kerül.
Budapest, 2013. február 22.
Országos Polgárőr Szövetség

Téma: SAJTÓKÖZLEMÉNY Országos Polgárőr Szövetség