Sikeres a tanya program

2014.11.29 15:30
Tovább növelni a tanyán élők biztonságát – ez volt a célja annak a konferenciának, amit Pusztázó címmel tartottak november 27-én a vásárhelyi városházán.

18 éve működik Csongrád megyében a Tanyaprogram. A rendőrség ezzel kapcsolatban tartott konferenciát, amelyen összegezték az eddig tapasztaltakat, valamint megbeszélték a jövőbeli célokat.
Dr. Lukács János rendőr dandártábornok, megyei rendőrkapitány után Almási István polgármester köszöntötte a megjelenteket. – Hazánkban Budapest után Hódmezővásárhely a legnagyobb területű város – mondta a település első embere, aki hozzátette, szükség van a konferenciára, hogy még többet tudjanak tenni a külterületeken élőkért.
 
 
Almási István kiemelte, ebben a civil szervezeteknek is nagy szerepük van. A legfontosabb, hogy a tanyavilág és a rendőrség között jó kapcsolat alakuljon ki.
Dr. Hatala József, nyugalmazott rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke elmondta, sikeres Tanyaprogram működik az országban, de a cél, hogy tovább növeljék a tanyán élők biztonságát. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ezért egy pályázati felhívást tesz közzé, amire a megyei rendőr-főkapitányságok pályázhatnak.
A konferencián Szenti Tibor író, néprajzkutató az alföldi tanyavilág biztonságáról tartott előadást, majd Dr. Feledy Gábor egyetemi docens a tanyaprogram hatékonyságát mutatta be. Ezután a Békés és Bács-kiskun megyei tanyaprogramot ismerhették meg a megjelentek, majd dr. Rádi Norbert vásárhelyi rendőrkapitány a város térségében működő külterületi tevékenységről tájékoztatta a megjelenteket. Benkő Zsolt önkormányzati képviselő a tanyaprogramot képviselői szemszögből mutatta be.
Dr. Kiss- Rigó László püspök atya, néprajztudós, és egyetemi tanárok, akik az egyetemen együttműködési szerződés alapján oktatják a bűnmegelőzés és áldozattá válás megelőzését és végzik évente a tudományos kérdőíves kutatásokat  a lakosság közbiztonsági hangulatáról.
Ennek szervezete: a Rendőr főkapitányságok, őrsök, KMB.- Polgárőrség, - postások mint hírvivők, mezőőrök, vadőrök és a szociális munkások is a jelző rendszer elemei. A falvakban a tanya gondnoki rendszer működteti és fogja össze e témát. Ennek eszközéül szolgálnak a személyhívó rendszerek, az egyedül élő idősek részére és a gépkocsik. Életvitelt segítők a tanyagondnoki rendszer emberei, a szociális munkások,  akik segélykérés esetén azonnal  kivonulnak, ezen felül intézik a bevásárlásokat, gyógyszer,  kiszállításokat.
A tanya mint HUNGARIKUM szerepel, Ennek a MINTA projektnek Európai uniós bemutatkozása, és a tapasztalatok átadása, cseréje évek óta működik Hollandia, Lengyelország és más országok irányában. A Magyar kidolgozása példa értékű.
A konferencián sok jó előadás hangzott el, elméleti és gyakorlati jellegű előadások is voltak.
Elmondhatjuk, hogy egy jól szervezett, informatív, eredményeket összegző előremutató konferencián vettek részt a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség munkatársai, Pőcze Levente és Tímár Lajos
Forrás: Tímár Lajos
Felette Magyari Béla