Sikerrel zárult a VIII. Ludrovszky Gyula Emlékverseny

2012.12.12 09:24

Sikerrel zárult a VIII. Ludrovszky Gyula Emlékverseny

Az Országos Rendőr-főkapitányság - Országos Baleset-megelőzési Bizottság felkérésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság - Fővárosi Baleset-megelőzési Bizottság - az Országos Polgárőr Szövetség Közlekedési Tagozatával együttműködve - október 6-án a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági és Oktatási Parkjában rendezte meg a VIII. Ludrovszky Gyula Emlékversenyt, a polgárőrök közlekedésbiztonsági versenyének országos döntőjét.

Veszprém megye kivételével a többi megyéből és Budapestről érkeztek a területi versenyek legjobb párosai, hogy elméleti és gyakorlati tudásukat összemérve döntsék el a legjobbak sorrendjét.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Kuczik János r. ezredes, a BRFK közrendvédelmi igazgatója köszöntötte a versenyzőket és kísérőiket, majd Óberling József r. ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője szólt arról, hogy a KRESZ változásai a polgárőröktől is megkövetelik a naprakészséget, amit itt elméletben és gyakorlatban is bizonyíthatnak majd. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke azt emelte ki: üzenet értéke van ennek a versenynek, hiszen ismét hangsúlyt kap az a tény, hogy ezer szállal kötődünk a rendőrséghez. Sokat kell tenni és teszünk is annak érdekében, hogy a közlekedésbiztonság is javuljon, hogy a polgárőrség közlekedési tagozata is „felkapaszkodjon" arra a sikervonatra, amely a baleset-megelőzésnek köszönhetően világszínvonalúvá vált. Végezetül megemlékezett a verseny névadójáról, aki alapítója volt e vetélkedésnek.

A megnyitót követően a 19 versenyzőpáros tagjai előbb elméleti teszten vettek részt. Részint polgárőr ismeretekből, részint KRESZ tudásukról kellett írásban számot adniuk. Míg ők a kérdések megválaszolásával foglalatoskodtak, kísérőik - minden csapatot a megye egy rendőre és a megyei polgárőr szövetség egy vezetője kísért el - közlekedésbiztonsági fórumon vettek részt. Ezen egyebek mellett elhangzott: Magyarországon ma minden területen - a kórházaktól a katonaságig - önkénteseket keresnek. Nagy valószínűséggel a kipróbált polgárőrségtől „szipkázzák el" ezeket az embereket. Erkölcsi kötelességünk stratégiai partnerünkkel, a rendőrséggel közösen megakadályozni ezt a folyamatot. S mert a közlekedés rendészeti területen a polgárőrségnek még van mit fejlődnie, szeretnénk tudni, mi kell ahhoz, hogy ezen a téren is partnerekké válhassunk.

Többen kifejtették abbéli véleményüket: nem az a lényeg, hogy a polgárőrség létszáma 50, avagy 85 ezres, sokkal inkább az, mit és mennyit tesz a közbiztonság, a közlekedésbiztonság javítása érdekében. Hangsúlyozták: néha a kevesebb több, mert akik polgárőrök maradnak, azok tenni is akarnak. Kiemelték a hozzászólók a személyes kapcsolatok fontosságát, azt, hogy a kistelepüléseken a polgárőrök érkeznek jobbára elsőként a baleset, a bűneset helyszínére, s sok múlhat rajtuk a későbbi felderítésben is. Nem tömegeket kell mozgatni - a kényszeredett munka sok kívánnivalót hagy maga után -, sokkal inkább azokat kell megtartanunk, akiknek affinitása van az ilyen önként vállalt tevékenységhez. Határozott, jól felkészült polgárőrökre van szükség, s a felkészítésben elengedhetetlen a rendőrség segítsége. Amire a jelenlévő közlekedésrendészeti vezetőktől ígéretet is kaptak a polgárőrök, miként arra is, hogy tovább javítják az információáramlást a két szervezet között.

Miután a versenyzők végeztek a tesztekkel, a gyakorlatban is bizonyíthatták jártasságukat. Két feladat várt itt is rájuk: részben az ügyességi pályán mutathatták be, hogyan tudnak szlalomozni, garázsba betolatni, Y-fordulót végrehajtani, illetve pallón átkelni, másrészt az úgynevezett vizes pályán kellett csúszásveszélyes helyzeteket kivédeniük. Az előbbi feladatsor állította nagyobb nehézség elé a résztvevőket, s ez meglátszott az eredményekben is.

Végül a verseny legjobb összetett eredményét a békési Pljesovszki János érte el, az ügyességi pályán a csongrádi Dobó Gábor, a vizesen a zalai Izer Tamás végzett az élen, míg a tesztfeladatokat a hajdúsági Both János Imre oldotta meg a legjobban. Csapatban Jász-Nagykun-Szolnok megye /Erős Zoltán, Kecse László/ végzett az élen, megelőzve Békés és Csongrád megye együttesét.

A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetséget a Röszkei Polgárőr Egyesület két tagja képviselte a versenyen Dobó Gábor és Fodor László.

megnyitó

Csongrád megyi csapat és Batiz István elnök