Tanyakabinetet tartottak Balástyán ahol a Kisteleki járási polgárőrök is részt vettek

2013.04.20 06:22

Még mindig sok az infrastruktúra nélküli tanya, sok helyütt még mobiltelefon sincs, ezért biztonságtechnikai eszközöket juttatnak el a tanyán élőkhöz – mondta el M. Toronykőy Márta.

Tanyakabinetet tartottak Balástyán a Művelődési Házban, ahol a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője elmondta: a 15 éve Csongrád megyében indult Bárka program olyannyira jónak bizonyult, hogy országos mintaprogrammá vált, mindenütt ebből táplálkoznak.

Szóróanyagaikon keresztül igyekeznek minden korosztályhoz olyan információkat eljuttatni, ami a biztonságukat növeli. A bár a felmérések szerint sokkal többen élnek egyedül városban, mint tanyán, mégis sokkal védtelenebbek az utóbbi csoportba tartozók.

Az is kiderült, hogy függetlenül attól, hogy hol él az illető, a szubjektív biztonságérzete a saját lakókörnyezetében a legnagyobb. Ezért is játszik fontos szerepet a Bárka kártya, amelyet magával vihet mindenki, és ha bajba kerül, a legfontosabb segélyhívó számok rajta vannak.

Bármennyire hihetetlen, vészhelyzetben ezek a hívószámok sokaknak nem jutnak eszébe – hangsúlyozta a péntek délutáni programon M. Toronykőy Márta. Ennek ikertestvére az a matrica, amelyet a bejárati ajtó félfájára ajánlanak, így csak rá kell pillantani, és hívni a rajta lévő számot, ha baj van.

Szitár Ferenc rendőr alezredes, kapitányságvezető a tanyakabinet rendezvényen ismertette a Kisteleki Rendőrkapitányság tavalyi évét. Mint mondta, statisztikákban mind a 2011-es, mind az előző öt évet tekintve javulás látható, bár a szubjektív biztonságérzet szempontjából nem ez a mérvadó. Akinek ellopják a szivattyúját vagy terményét, annak sokszor az a mindene, így őt az érdekli első sorban, hogy az értékei megkerüljenek.

Mint mondta, a rendőri munkának nem csak a felderítés, hanem a megelőzés is része, és bár a nyomozások eredményessége is eléri az országos átlagot, még van miért dolgozni. Megemlítette, hogy az amerikai rendőrség három jelszót bír: kedvesség, szakszerűség, elismertség. Azt tűzte ki célul, hogy az első kettőt elvárja kollégáitól, és ennek révén a harmadikat ki szeretné érdemelni a kapitányságnak, ezen keresztül a Magyar Rendőrség egészének.Kiemelte, hogy a rendőri jelenlétet nagymértékben elősegíti a tanyás övezetekben az a két terepjárásra alkalmas gépkocsi, amelyet a kapitányság nemrégiben kapott, ezek nem kimondottan terepjárók, de éppen ezért jók, mivel a városi, vagy szilárd burkolatú szolgálatok során is jól használhatóak. Megjegyezte, hogy ezek az autók már nem lízingelt járművek, hanem a rendőrség sajátjai, így gondos használat mellett sokkal tovább maradhatnak a rendőri munka szolgálatában.

A programon Mucsi Antal, a Szeri Polgárőr Egyesület elnöke, és Virágh István, a Balástya Önkéntes Tűzoltó Egyesület Elnöke is felajánlotta szervezetük segítségét a rendőrség felé, akár a bűnmegelőzési szóróanyagok terjesztésében, de az aktív részvételben is. M. Toronykőy Márta a rendezvény végén minden résztvevőnek átadott  egy ajtóék-riasztót, amely a besurranó elkövetők megzavarásában is hathatós eszköz lehet. Többek között ilyen eszközöket is osztanak szét a tanyán élők között – tette hozzá.

forrás Molnár Attila

feltette Magyari Béla

Téma: Tanyakabinetet tartottak Balástyán ahol a Kisteleki járási polgárőrök is részt vettek

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása