Terepjáróval lepték meg magukat a polgárőrök

2013.12.30 17:07
Szerződést bontott Csongrád önkormányzata a helyi polgárőrökkel, már nem végezhetnek mezőőri munkát. Az egyesület elnöke szerint ez annak a következménye, hogy megromlott a viszonyuk a polgármesterrel – ettől függetlenül most új terepjárót vettek, nem pályázatból, hanem saját erőből.
A Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület a helyi vadásztársaságokkal és a mezőgazdasági szakközépiskolával közösen tizenöt éve látott el mezőőri feladatokat. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen megvizsgálták az eddigi együttműködési megállapodást, mert – mint Körösi Tibor polgármester előterjesztéséből kiderült – megváltozott néhány jogszabály. Az előterjesztés szerint most már az lehet mezőőr, aki vizsgát tesz például mezőgazdasági alapismeretekből, a polgárőrök pedig nem felelnek meg a jogszabály előírásainak. A vadászok működési területe viszont egybeesik a védeni kívánt területekkel, célszerű tehát az ő közreműködésüket választani – szól a javaslat. A testület döntött: a polgárőrökkel január 1-jétől szerződést bontanak, a vadászoknak járó költségtérítés pedig havonta 30 ezer forintra emelkedik.
Nekünk évente 1,7 millió forintot adott a város a mezőőri feladatok ellátására, így a szerződésbontás komoly bevételkiesés – mondta Nagypál Sándor, a polgárőr egyesület elnöke. A tisztségviselő azt mondta, továbbra is megvolt a jogosultságuk arra, hogy ezt a feladatot ellássák – vizsgázott mezőőr és halőr is van a tagjaik között –, a döntést inkább annak tulajdonítja, hogy közte és a polgármester között megromlott a viszony az utóbbi időben. – Az biztos, hogy a város ezzel a megoldással 500 ezer forintot spórol. A külterületen élők azonban nem járnak jól, mert így mi kevesebbet tudunk járőrözni a külterületen, erről már tájékoztattam a rendőrkapitányságot.
 
Petrik Rudolf, Nagypál Sándor és Vígh Imre az új autóval. Ezen már nincs rajta a város címere. Fotó: Bakos András
Petrik Rudolf, Nagypál Sándor és Vígh Imre az új autóval. Ezen már nincs rajta a város címere. Fotó: Bakos András

A megye legnagyobb létszámú, 103 tagot számláló polgárőr egyesülete ettől függetlenül nem került padlóra, hiszen tagjainak társadalmi munkája révén és az általuk fenntartott irodaház bérleti díjaiból van tartalékuk. Ebből – igaz, még a mezőőri feladatokra gondolva – új Dacia Duster terepjárót vettek a szegedi Molnár Autóház Kft.-nél. Az autót Nagypál Sándor mellett Petrik Rudolf ügyvezető elnök és Vígh Imre, az egyesület gépjárműfelelőse vette át hétfőn. Eredetileg pályázati támogatásból szerettek volna új kocsit venni a 9 éves, már egyre több hibával működő régi mellé, de a kiíró csak drágább típusokra adott volna támogatást. A Dacia 5,7 millióba került, a felszerelt villogóval és a feliratozással együtt. Ezen nincs rajta a város címere: Nagypál azt mondta, nem biztos, hogy a testület hozzájárult volna a használatához, ezért meg sem kísérelték kérni a beleegyezését.
Forrás: Králik Emese-Bakos András - Délvilág napilap
Feltette Magyari Béla Sajtóreferens      

 

Téma: Terepjáróval lepték meg magukat a polgárőrök

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása