Tizenöt éves a Nagymágocsi Polgárőr Egyesület

2014.05.05 18:15
Országos elismerés Párkány György elnöknek

Az emberi élet úgy és akkor kerek, ha a dolgos hétköznapok közé olykor ünnepnapok keverednek. Ez a megfogalmazás azokra a személyekre pláne igaz, akik egy közösségért, egy településért – önkéntes formában – csak úgy jószántukból dolgoznak. Párkány György a Nagymágocsi Polgárőr Egyesület elnöke márciusban Szegeden a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség évzáró közgyűlésén – munkáját elismerve – megkapta a Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozatát. Ez országos elismerés.
Mi van mögötte?
Másfél évtized! Benne szolgálattal eltöltött sok óra. Ez az országos mozgalom az 1990-es évek elején szerveződött, mivel ekkorra hazánkban drasztikusan megnőtt a bűnözések száma. A rendőrség mellett szükség lett olyan társadalmi szerveződésre – a lakosság köréből alakult csoportra –, amely segít a rendőrségnek a közrend, a közbiztonsági teendők ellátásában. Az alapító tagok közül még néhányan emlékeznek arra, hogy milyen lelkes, jó hangulatú volt az alakuló ülés tizenöt évvel ezelőtt a helyi művelődési házban. Jelenleg harmincegy fő az egyesület létszáma. Ez teljesítményben kifejezve: nem harapózott el a bűncselekmények száma az elmúlt években községünkben. Az éjszakai járőrözés, a közintézmények: posta, polgármesteri hivatal, iskola, óvoda, játszóterek, boltok, a temető és a külterületen lévő tanyák folyamatos figyelése úgy tűnik, nem szimpatikus a betörőknek. Van három biztos figyelési pont itt a faluban. Ezekről a helyekről szemmel jól befogható a falu éjszaka. Például ha Orosháza felől begurul egy autó hajnalban, utána néznek: hová megy, hol áll meg? Majd békésen nyugtázzák, hogy ez vagy az a helyi lakos a munkából vagy akárhonnan éppen most ért haza. De segítenek az önkormányzatnak az ünnepségek, rendezvények lebonyolításában, a postásoknak, amikor a nyugdíjakat hordják. Azonnal intézkednek, ha bármilyen biztonsággal kapcsolatos témával megkeresi őket a lakosság. Mindezt összevetve – az országos közérzettel ellentétben – Nagymágocson ilyen szempontból nézve jól érzik magukat az emberek.
Április végén a helyi polgárőrök évzáró közgyűlést tartottak. Ott Párkány György elnök kiemelte, hogy fontos lenne az állomány fiatalítása. Akár iskoláskorú gyermekek betanítása arra, hogy miként kell az embernek embertársaira odafigyelni, más és a magunk értékeire vigyázni. És miként kell úgy élni, hogy az egyén a megmaradt kevés szabadidejéből áldozzon a közösség javára…
Az országos évzáró közgyűlésen Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időt értékelve 2013 volt a polgárőrség legsikeresebb éve. Ehhez tartozik Párkány György elnök országos elismerése.

Forrás: Dóczi Jusztina

Kép Mészáros Judit

Feltette Magyari Béla