Több száz kamion vesztegelt az M5.ösön és meleg teát osztottak a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve a kamion sofőröknek Röszkénél

2012.12.11 00:00

A hétvégi intenzív havazás nemcsak Csongrád megyében, hanem Szerbiában is jelentős fennakadást okozott a közlekedésben. A szerb határőrök vasárnap estétől a kamionok előtt lezárták a határt: nem léptettek be több kamiont az országukba. Hétfő délelőttre a röszkei határnál 1,5 kilométeres kamionsor torlódott fel a magyar oldalon. Egy Szerbiába tartó magyar kamionsofőr azt mondta, egész éjjel a környező parkolókban pihentek.

 

Több mint száz kamion vesztegel az M5-ösön. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– A legtöbb kamionos vasárnap délelőtt óta vár, én csak délután álltam be a sorba – mondta a Tolmács becenevű, Koszovóba tartó magyar kamionos. Elmesélte, vasárnap délután Topolya és Újvidék között járhatatlanná vált az autópálya, a sztrádán több mint húsz kilométeres sor torlódott fel. – Pont annyi forró teát ittam, amennyit te az elmúlt huszonnégy órában. Az a legnagyobb baj, hogy hiába jutunk át a határon, korántsem biztos, hogy a szerb–koszovói hegyek között célba is érünk.
Tolmács hozzátette, kedd reggelre kellett volna Koszovóban kirakodnia, most úgy gondolja, jó, ha csütörtök délutánra odaér. Délre kiderült: a szerbek megnyitották a határt, viszont késő délutánra is megmaradt a több mint kétórás kilépési idő. Napközben a balástyai autópálya-rendőrség járőrei felügyelték, hogy az országból kifelé tartó kamionosok fegyelmezetten közlekedjenek, ne ugorjanak ki a sorból, ne essenek egymásnak.

– Éjszaka az egyenruhások sorra látogatták a kamionjaikban várakozó sofőröket: érdeklődtek, rendelkeznek-e elegendő takaróval, és folyamatosan tájékoztatták őket a határforgalom aktuális helyzetéről. Hétfő reggel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a polgárőrökkel együttműködve 100 liter forró teát osztott ki – tudtuk meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától.