Továbbképzéssel egybekötött gyakorlat a mártélyi Polgárőr egyesületnél

2013.07.08 19:12

Mozgalmas hétvégét zártak a Mártélyi Polgárőr Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület tagjai az elmúlt hétvégém, hiszen 2013. július 6-án a Lakitelken megrendezett II. Lovas Polgárőr ügyességi versenyen vettek részt, ahol ugyan nem lóháton, hanem a törvényi változásnak eleget téve, az Országos Polgárőr Szövetség által jóváhagyott elméleti továbbképzés végén sikeres elméleti vizsgát tettek.

Vasárnap, itthon, 2013. július 7-én meleg nyári napon tartották meg Mártélyon a szokásos szakmai napot és továbbképzést, amelynek változatos ismeretanyagának elsajátításában és a program lebonyolításában a hódmezővásárhelyi Tűzoltóság és az Országos Mentő Szolgálat munkatársai voltak az egyesület segítségére.

A szakmai ismeretek elsajátítása párhuzamosan történt. Az OMSZ munkatársai az eszméletlen sérültek állapotának felmérésével, majd azok stabil oldalfekvésbe helyezésével, valamint vérzéscsillapítások, a légutak szabaddá tételének módjaival, valamint az újraélesztés – mellkas kompresszió, mesterséges lélegeztetés – technikájával ismerkedhettek meg a gyakorlatban is a szakszerű oktatás eredményeként.

Még ennél is szerteágazóbb ismereteket sajátíthattak el az egyesület önkéntes tűzoltói, akik egy bemutató keretében részletes tájékoztatást kaptak a védőfelszerelések fontosságáról és azok használatáról, majd a gyakorlatban is kipróbálhatták mindezeket. E felszerelések közül legfontosabbként említhető azoknak a pályázati úton nyert modern légzőkészülékeknek a megismerése, és biztonságos használatának elsajátítása, amelyet a gyakorlat során nem éles helyzetben mindenki kipróbálhatott, alkalmazásának lépéseit begyakorolhatott annak érdekében, hogy valós bevetési körülmények között már rutinszerűen legyen képes azokat használni.

Szintén a nyertes pályázatoknak köszönhetően az elmúlt években több önkéntes tűzoltó szerzett láncfűrész kezelő képesítést, ezért a szakmai napon mód volt arra is, hogy minden érintett egy elméleti munkavédelmi oktatást követően a gyakorlatban is kipróbálja e sokoldalú eszköz használatát. Egy veszélyesen megdőlt fa kivágását hajtották végre az üdülőterületen több váltásban, kosaras-létrás tűzoltó gépjárművel, amelyet természetesen hivatásos gépkezelő irányított.

Utolsóként a tarló- és egyéb tüzek oltásánál alkalmazható kombinált – változtatható vízsugarat használó – sugárcső kipróbálására került sor, amelynek használata nagy rutint és fizikai erőt igényel.

A félnapos program a szakmai ismeretek megbeszélésével, kiértékelésével, közös ebéddel zárult. Adta hírül Rozsa Szilveszter egyesületi elnök

Forrás: Magyari Béla

 

Téma: Továbbképzéssel egybekötött gyakorlat a mártélyi Polgárőr egyesületnél

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása