Ünnepi elnökségi ülést tartott az Országos Polgárőr Szövetség pénteken. A rendezvényen dr. Túrós András, Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke röviden értékelte a polgárőrség 2012 évi munkáját, majd a stratégiai partnerek mondtak méltató szavakat.

2012.12.16 17:56

 

2012. december 16. vasárnap,

Ünnepi ülést tartott az OPSZ elnökségeÜnnepi elnökségi ülést tartott az Országos Polgárőr Szövetség pénteken. A rendezvényen dr. Túrós András, Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke röviden értékelte a polgárőrség 2012 évi munkáját, majd a stratégiai partnerek mondtak méltató szavakat.

 

Dr. Túrós András beszédében elmondta: „Rendészeti, illetve alternatív rendészeti területen a 2012-es év a polgárőrség éve volt Magyarországon. Hatályba lépett a polgárőrségről szóló új törvény, ami a szó igazi értelmében fordulatot hozott a polgárőrség életében és működésében. 2012-ben megújult a polgárőrség, a jogalkotók tiszta vizet öntöttek a pohárba. A jogszabályi változtatások révén megszüntették az anomáliákat, sokszor azokat az anarchikus, sokszor követhetetlen állapotokat, amelyeknek mindannyian szemtanúi, sokszor szenvedői, kárvallottjai voltunk.  A polgárőr törvény kizárólag a polgárőr szövetség alá tartozó polgárőröket, egyesületeket hatalmazta fel a közterületi bűnmegelőzés végzésére.” 

Az elnök kiemelte azt is, hogy történelmi ténynek tekinti a polgárőrség köztestületté válását is. „2012. február elsejétől a polgárőrség speciális civilszervezetként működik, az eddigi tapasztalatok alapján egészen jól.”

Dr. Túrós András bemutatta azt is, hogy szervezeti intézkedések milyen eredményeket hoztak. 2012. november 30-i állapot szerint 1864 egyesület tagja az Országos Polgárőr szövetségnek. Hangsúlyozta: „Számítottunk arra is, hogy az átalakulás, a minőségi követelmények növekedése kisebb-nagyobb vérveszteséggel is járhatnak. A magyar polgárőrség létszáma jelenleg hetvenhétezer fő, mely ugyan csökkenést mutat, de nem olyan drámaian, ahogyan azt néhány – nevezzük vészmadár – jósolta. Az előző évhez képest hatezer-nyolcszáz fővel csökkent a polgárőrök száma, ami az előző létszámhoz viszonyítva a csökkenés hét-nyolc százalék. Természetesen nagy tisztelettel megköszönöm azoknak a polgárőröknek a munkáját is, akik különböző okok miatt már nem tudták vállalni a polgárőr szolgálatot. Én meg értem őket, az a fontos, hogy 2012-ben az átállás, átalakulás időszakában hetvenhat új egyesület alakult, és kétezer-nyolcszáz új felvételes lépett be a polgárőrségbe. Ebből is látszik, hogy vonzó a társadalmilag megbecsült, egységes, fegyelmezett polgárőrség.”

Dr. Túrós András a szakmai munkát is értékelte. Kiemelte, hogy több mint hétmillió óra szolgálatot adtak a polgárőrök, amiből 1,1 millió órát rendőrökkel együtt adtak. A polgárőrök a szolgálatok során közel háromszázezer esetben észleltek kisebb-nagyobb jogsértést, amiből közel ezerhétszáz esetben elfogásban is közreműködtek és kétezer-hétszázötven esetben tettenérés történt. 

„A karitatív munka a februári zord időben csúcsosodott ki a legjobban. – emelte ki dr. Túrós András, majd kiemelte - A nagy hidegben bizonyíthatóan több mint húsz embert mentettek meg a polgárőrök a fagyhaláltól.” 

 
Nagycsaládos polgárőrt jutalmazott az OPSZ elnöke
Nagycsaládos polgárőrt jutalmazott az OPSZ elnöke, az országos rendőr-főkapitány, valamint az államtitkár

„Magyarországban rend van, biztonság van és ezért köszönetet mondunk a polgárőr szövetségeknek, szervezeteknek, mind a hetvenhétezer polgárőrnek.” - mondta dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szintén részt vett a polgárőr rendezvényen. Beszédében azt is elmondta, hogy a rend a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok biztonságát, a boldogulás alapfeltételét. Rendet ígértek a kormányra kerülés után, és ezt mára tudták teljesíteni, amihez szükség van a polgárőrök áldozatos munkájára, szolgálatára. Kijelenthetjük, hogy a polgárőrség 2012-ben stabilizálódott, és azokat a támadások, amelyeket 2011-ben az egyesületek, illetve a szervezet kaptak, azok az új törvény hatálybalépésének köszönhetően, valamint azoknak az együttműködési szerződéseknek, amiket a polgárőr szövetség a rendőrséggel, a Katasztrófavédelem Országos Parancsnokságával, a Nemzeti Adó és Vámhivatallal kötöttek, nos ezek a támadások megszűntek. Szeretném bejelenteni, hogy 2013-ban is támogatja a kormány a polgárőrséget, és megerősítem, hogy a kormány stratégiai partnernek tekinti a polgárőrséget hiszen, nagyon fontos az, hogy ezt az együttműködést a Magyarországon élők érdekében továbbra is fenntartsuk és világosan megfogalmazzuk.”

 

A rendezvény végén az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, az Országos Rendőrfőkapitány, valamint az államtitkár jutalmat adott át néhány kiemelkedően teljesítő elnökségi tagnak.

A jutalmazásnak külön színfoltja volt az a pillanat, amikor az OPSZ elnöke jutalmat adott át két nagycsaládos polgárőrnek is.