Ünnepi elnökségi ülést tartottak a Csongrád megyei polgárőrök

2014.12.20 06:18
A december 18-án megrendezett ünnepi ülést hagyományszerűen minden év decemberében tartja a megyei szövetség elnöksége, amelyen a társszervezetek képviselői is részt vesznek. A rendezvény végén sor kerül a kitüntetések, elismerések, átadására.

 Az ünnepi elnökségi ülésen a megye elnökségén kívül az elismerésben részesülő polgárőrök és vezetőin kívül részt vettek a társszervek képviselői is. Így megjelent Szilágyi Róbert, Csongrád megyei rendőrfőkapitány helyettes, Horváth Zoltán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának munkatársa, illetve részt vettek további rendőri vezetők is. A megyei közgyűlés képviseletében Barabás Ildikó vett részt.
 Batiz István elnök köszöntötte a résztvevőket és ezután rövid tájékoztatót adott a 2014 évben végzett feladatokról és a gazdasági helyzetről. Kiemelte, hogy a megyei szövetség gazdálkodása stabil, amely Tóth Zoltánné gazdasági alelnök gondos munkájának köszönhető. Meg említette még, hogy a november végi adatok alapján az egy főre eső óraszám eléri a 160 óra átlagot. Ezzel a teljesítménnyel jóval felül múlta a megye a tavalyi átlagát. A statisztikai mutatókból arra lehet következtetni - mondta az elnök - hogy a lakosság biztonságérzete „nyugvóponton" van, és ez a rendőrség mellett a polgárőröknek köszönhető, amire büszkék lehetünk. Sikeresek voltak, mint a 100x100 Biztonság Kiemelt Polgárőr Mintaprogram résztvevői, aminek köszönhetően sikerült e programot 250x100-ra növelni az idén.  Mint említette az igazolvány készítés területén az OPSZ megyei szervezetei közül a második helyen van a megye. Jó volt a visszhangja a migrációs értekezletnek, amelyet Mórahalmon tartottak. A SZEM mozgalom a megyéből indult el régen, amelyről az országban elismerően szóltak. Ma sajnos ez a tevékenység közepes szinten tart. Kérte a járási koordinátorokat, hogy a SZEM mozgalmat szorgalmazzák a településeken megvalósítani. Az elnök felhívta a figyelmet a közeljövőben hatályba lépő törvényi változásokra és az addigra feltehetőleg már elfogadásra kerülő polgárőr törvényt érintő módosításra.
Az ünnepi elnökségi ülésen beszédet mondott Szilágyi Róbert megyei rendőrfőkapitány helyettes is, aki röviden értékelte az év eddigi feladatait és a két szervezet kapcsolatát. Kiemelte, hogy nagy a migrációs nyomás a megye déli határszakaszán, ahol a polgárőrök sokat segítettek, melyért külön köszönetét fejezte ki. A rendőri vezető beszélt a bűnügyi statisztikai adatok javulásáról is, amelyhez szintén hozzájárult a polgárőrség, a rendőrség stratégiai partnere. Végül boldog ünnepeket és eredményekben gazdag új évet kívánt.
 
 
 
A rendezvény végén sor került a kitüntetések és az elismerések átadására, amelyeket a megye kiemelkedő munkát végző polgárőrei és azok a személyek kaptak, akik kiemelkedően segítették a megyében működő polgárőrségek munkáját.
Az Országos Polgárőr Szövetség elnökének kitüntetését vették át a polgárőrsében végzett kiemekedő munkájuk elismeréseként
A polgárőr érdemkereszt arany fokozat kitüntetésben részesült:
Király Ferenc polgárőr Öttömös
Horváth Zoltán a főkapitányság polgárőr összekötő tisztje
A polgárőr érdemkereszt ezüst fokozat kitüntetésben részesült:
Ocskó Dániel polgárőr Tápé
Cirbus Imre polgárőr Nagyér
A polgárőr érdemkereszt bronz fokozat kitüntetésben részesült:
Márkus Csaba polgárőr Földeák
Bajusz András polgárőr Földeák
Dezső Ernő polgárőr Hódmezővásárhely
Balog Zoltán polgárőr Újszeged
A polgárőrsének nyújtott átlagon felüli segítségért tárgy jutalomban részesült:
Szirbik Imre Szentes város polgármester
Nagy Sándor r. alezredes,  Makó Rk. osztályvezető
Kun József r. őrnagy, Szentes Rk. osztályvezető  
 Átlagon felüli munkájuk elismeréseként tárgy jutalomban részesültek:
Kovácsné Vadászi Erika Mórahalom
Privóczki Zoltán járási koordinátor
Bori Adrienn, Felgyő
Dékány Péter, Balástya
Paragi József, Sándorfalva
Ökrös István, Szőreg
Ménesi István, Mindszent
Márki Gyula, Belváros
Dombi Mihály, Tömörkény
Juhász József, Csengele
Dominik Sándor, Alsóváros
Pipicz György, Makó
Vas Tiborné, Földeák
Patai Lajosné, Gyálarét
Brutyó Mihályné, Csanádpalota
Tóth Zoltánné Szeged-tápé
A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetségtől 12 db vadonatúj szolgálati kerékpárokat vett át az ünnepség végén kilenc polgárőr egyesület, nevezetesen, Hódmezővásárhely, Mórahalom, Csanytelek, Balástya, Baks, Röszke, Bordány, Csanádpalota és Szegvár.  A kerékpárokat elsősorban a 250 X 100 programban résztvevő polgárőr egyesületek kaptak az elnökség elosztási tervének megfelelően.

Ezek a kerékpárok fehérek, nagy vázasak, jól látható rajtuk a „POLGÁRŐRSÉG” felirat, és fényvisszaverő csíkokkal is rendelkeznek. Mindezeknek köszönhetően a kerékpárok jól láthatóak, messziről is könnyen beazonosíthatók.
Jelzőtárcsát és jelzőfény lámpát 14 egyesület vehetett át
Ezután Batiz István elnök úr mindenkinek boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag új évet kívánt.
Forrás és kép: Magyari Béla
A cikkhez tartozó képek