Ünnepi elnökségi ülést tartottak Szegeden

2016.01.31 12:41

Tagegyesületek vezetőinek részvételével tartott ünnepi elnökségi ülést, január 30-án a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége.

Szeged-Tápén a rendezvény házba jöttek össze megyénk polgárőrei, az évet értékelő ünnepi elnökségi ülésre. A rendezvényen jelen voltak a polgárőrszervezetek vezetői és a képviselői, a megyei rendőr főkapitányság rendészeti helyettese és valamennyi járási rendőrkapitány, a katasztrófavédelem vezetője, a bevándorlási hivatal vezetője, a NAV igazgató helyettese és a határrendészeti szervek kirendeltség vezetői. Részt vettek a legfontosabb együttműködő szervek képviselői is a rendezvényen.. 
Batiz István elnök köszöntötte a résztvevőket, majd tájékoztatta a megjelenteket a 2015 évben végzett feladatokról és az OPSZ elnökségi ülésén elhangzottakról. Kiemelte, hogy a polgárőrség munkájával nagyon meg volt elégedve az Országos Rendőrfőkapitány úr és köszöni miden polgárőrnek a végzett munkáját, mert a rendőrség elért eredményeihez a polgárőrség munkája is nagyban hozzájárult. A migrációs helyzet az elmúlt évben többletmunkát adott a déli határ szakaszon levő és a Szegedi polgárőröknek, akik kimagasló emberfeletti tevékenységet végeztek, ők a hétköznapok hősei. Az elnök kérte az egyesület vezetőit, hogy a saját egyesületi tagságukat tájékoztassák az itt elhangzottakról. Elmondta még, hogy az idén is számolni kell a migrációval, de nem olyan mértékben, mint az elmúlt évben. Végül megköszönte a polgárőröknek a tavalyi évben végzett munkáját.

Ezután Tóth Zoltánné gazdasági alelnök adott tájékoztatatás az OPSZ által lebonyolított pénzügyi ellenőrzésről. Mint mondta, az ellenőrök megelégedésüket fejezték ki a megye gazdálkodásával és pénzügyi helyzetével kapcsolatban. Elmondta még, hogy az egyesületek elszámolásai időben beérkeztek minimális hibával. A pénzügyi fegyelem és a visszaélések elkerülésének megelőzése érdekében, a tagegyesületei számolhatnak ellenőrzésre az OPSZ részéről is.

 Szemesi Szilveszter titkár elmondta, hogy márciusban továbbképzést fognak tartani a tagegyesületekben működő Felügyelő Bizottságok elnökeinek. Tovább folytatódik a 300x100-as program, melyben ez évben Csanádpalota és Kübekháza vesz részt. Az Országos Polgárőr Nap 2016. 06.18. napján kerül megrendezésre Sopronban.
Ezek mellett elhangzott még, az is, hogy az elnökség kéri a járási koordinátorok és az egyesületek segítségét az Ifjú Polgárőrök tagtoborzásában. Majd a CSMPSZ 2016 I félévi munkatervét ismertette a jelenlévőkkel.

Ez után Gulyás Zsolt R. ezredes, a CSMRF rendészeti helyettese elmondta, hogy polgárőrök munkáját nagyra értékeli és köszöni az elmúlt évben végzett munkát. Elmondta még, hogy a polgárőrség stratégiai partnere a rendőrségnek, ez hatványozottan igaz erre a megyére. Az elért eredményeik közösek. Olyan migrációs helyzet alakult ki a tavalyi évben, ami még soha nem volt, amely óriási kihívás volt mindenki számára. Elmondta még, hogy a polgárőrök mindig  helytálltak a közterületeken, vigyáztak a rendre, ha szükséges volt értesítették a rendőröket. Ahol nincs rendőr, ott midig van polgárőr, ez a segítség nagyon fontos, mert az információk így mindig eljutnak a rendőrségre. Ez az igazi bűnmegelőzés. A migrációs helyzetben is sok volt a közös járőrözés, a múlt évben a közös szolgálati órák száma elérte a huszonnégy ezret.

A tavalyi évben közel 200000 migráns került elfogásra, amely nagy részét közös munkával sikerült megoldani. Elmondta még, hogy nem csak megyei polgárőrök és rendőrök dolgoztak ezen a területen, hanem más megyékből is részt vettek rendőrök és polgárőrök. A migrációs helyzet kiemelkedő jelentőségű, mennyiségi és minőségi többletmunkát adott, amit elismerő szavakkal köszönt megy a rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese, majd röviden ismertette a 2016 évben várható feladatokat, amelyben kérte a polgárőrök segítségét.

Ezután még elismeréssel szólt a katasztrófavédelem megyei igazgatója, a bevándorlási hivatal vezetője és a NAV igazgató helyettese is.

Gilinger István a Szentesi polgárőr egyesület vezetője elmondta, hogy több egyesület részvételével biztosították az elmúlt évben a Fábiánsebestyénen megrendezett fogathajtó világbajnokságot.

Az ünnepség végén elismerések átadására került sor.

Az OPSZ elnöke a polgárőr mozgalomban végzett tevékenysége elismeréseként:

 A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette Laczi Zoltán a Tápéi polgárőr egyesület tagját

A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozata kitüntetésben részesítette ifj.Vas Tibor a Földeáki polgárőr egyesület tagját

A Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozata kitüntetésben részesítette Kiss Karsa Sándor az  Újszegedi polgárőr egyesület tagját és ifj. Móri József az Ásotthalmi polgárőr egyesület tagját.

Többen részesültek tárgy jutalomban, együttműködők és polgárőrök.

A cikkhez tartozó képek

Forrás és kép Magyari Béla