Vendég Polgárőr segítők érkeztek Röszke térségébe

2015.09.15 21:15

2015.szeptember 15.-én 30 fős polgárőr különítmény indult Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Röszke és környékére. Céljuk, segíteni a helyi polgárőrök munkáját, a lakosság biztonságérzetének növelése céljából, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének felkérésére. A két megye polgárőrei Röszke, Mórahalom és Ásotthalom polgárőreinek segítenek a feladataik ellátásában különösen a tanyás részek állandó járőrözése lesz a feladatukat.

A Csongrád Megyei polgárőr Szövetség vezetése és a Röszkei, Mórahalmi és az Ásotthalmi polgárőr egyesületek elnökei fogadták a vendég polgárőröket.

Megjelent és köszöntötte a polgárőröket Dr. Túros András, az OPSZ elnöke, Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Borbásné Márki Márta, Röszke község polgármester asszonya, Gyarmati Sándor, a Békés Megyei polgárőrök Szövetségének elnöke, Kolozsi József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Elsőként Batiz István megyei elnök emelte ki annak fontosságát: nagyra értékeli a szomszéd megyék felajánlását. Majd a feladatokat sorolta fel, amiben tudnak segíteni a vendég polgárőrök és megköszönte a polgárőröknek, hogy segítenek a három település polgárőr egyesületeinek a feladataik ellátásában. A helyi polgárőr egyesületek mint egy 50 fővel segítik a vendég polgárőrök tevékenységét.

Ezután Borbásné Márki Márta polgármester asszony hozzászólásában kiemelte: örül annak, hogy más megyékből is jöttek ide polgárőrök. Fontos a kapcsolatfelvétel is és az egymás tevékenységének megismerése, valamint a szakmai tapasztalatcsere is.

Dr. Túros András, az OPSZ elnöke köszöntötte a megjelent polgárőröket. Fontosnak tartja, hogy a három megye elnökeivel összhangban megbeszélték a legutóbbi értekezleten, próbálják ki a vendég polgárőr szolgálatot a három településen, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom térségében. Nemzeti ügynek lehet tekinteni ennek a migrációnak a kezelését. Arra kérte a helyi és a vendég polgárőröket, hogy nagy hangsúlyt fektessenek a települések kül- és belterületi bűnmegelőzési járőr szolgálatokra, különös tekintettel a tanyás területek járőrözésére. A járőrözés alkalmával mérjék fel a lakatlan tanyákat és nézzék is meg, nehogy migránsok foglalják el. Miután az illegális migránsok elsősorban a lakatlan tanyákon bújhatnak meg átmenetileg, szükséges ezek állandó ellenőrzése. Végül meg köszönte a polgárőröknek, hogy felvállalták ezt a nehéz feladatot a lakhelyüktől és a családtól távol. Esemény mentes szolgálatot kívánt mindenkinek.

Ezután megtekintette a polgárőrök elszállásolását és tájékozódott az ellátásukról.

Írás: Magyari Béla

Kép: Virág István