"Te Szedd" szemét szedési akció

Te Szedd akció 2016

2016.03.29 07:34
Magyarország legnagyobb önkéntes szemétszedő mozgalmára a regisztráció 2016. március 8-án indult. A www.teszedd.hu online regisztrációs felületén jelezhetik részvételi szándékukat azok, akik önkéntesként vagy koordinátorként szeretnének hozzájárulni az országos akció sikeréhez. Az idei TeSzedd!...

Egy hónap alatt húszezren jelentkeztek a TeSzedd!-akcióra

2014.04.04 06:39
Egy hónap alatt húszezer önkéntes jelezte csatlakozását az ország legnagyobb szemétszedési mozgalmának májusra tervezett akciójához országszerte - közölte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A "TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért" elnevezésű akcióban csaknem 250...

Vigyázz! Teszedd! Május 9-11-én

2014.02.17 10:58
Elkezdődött a visszaszámlálás! Idén május 9-11. között lesz a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A kezdeményezés ebben az évben „nemzetközi porondon” is bemutatkozik. Az országos szemétgyűjtési akcióra mindenkit várunk, akit zavar az erdőkben, parkokban, játszótereken, vagy...

Sikeres volt a TeSzedd akció a megyében

2013.09.15 19:47
Csongrád megyében a polgárőrség szervezésében harminchárom találkozási pont felelős koordinálásával 360 polgárőr és 1100 önkéntes, önkormányzatok, intézmények és diákok  vettek részt 2013. szeptember 14-én a TeSzedd – Önkéntesen a Tiszta Magyarországért akcióban. Harminc egyesület harminchárom...

Csongrád megyében több mint ezer fő segíti a teszeddet.

2013.09.13 23:22
A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség harmic regisztrált tagegyesülete, ezerszázötvehárom polgárőr és az általuk szervezett civilek részvételével biztosít találkozási pontot  legnagyobb ország-tisztító akciójában a TeSzedd-ben. A polgárőrség kiemelt partnerként a megyében 33 találkozási pont...

Több mint tizenkettőezer polgárőr segíti a Teszedd-et!

2013.09.13 22:44
Az Országos Polgárőr Szövetség eddig ötszázöt regisztrált tagegyesülete, tizenkétezer-huszonhat polgárőr és az általuk szervezett civilek részvételével biztosít találkozási pontot Magyarország legnagyobb ország-tisztító akciójában a TeSzedd-ben. A polgárőrség kiemelt partnerként a meglévő...

Felhívás TESZEDD Összefogás a tiszta Magyarországért akciónapon történő részvételre.

2013.07.26 17:57

                                                                                                                  

 

Tisztelt Elnök Hölgy/Úr!
Az Országos Polgárőr Szövetség kiemelten fontos feladatnak tartja a környezetünk védelmét, ezért fontos, hogy az elmúlt évhez hasonlóan az idei évben is nagy erőkkel vegyünk részt a szeptember 14-én megrendezésre kerülő országos TESZEDD! akcióban.
Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége elkötelezett a program végrehajtása mellett, ennek megfelelően kérlek benneteket, hogy minél többen regisztráljatok és vegyetek részt az akcióban.
2013. szeptember 14-én harmadik alkalommal csatlakozhatunk a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországiért akciónaphoz. Várjuk az ország valamennyi részéről a lakosság, a vállalatok, az önkormányzatok, az iskolák, a civil szervezetek jelentkezését, akik szeptember 14-én reggel 8 és este 6 óra között a lakóhelyükhöz legközelebbi szemétszedési ponton hozzájárulhatnak ahhoz, hogy aznap estére elmondhassuk: egy tisztább Magyarországért dolgoztunk. Az országos akciónap programnyitó sajtótájékoztatóján Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára és Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette az idei TeSzedd! céljait, a lebonyolítás módját.
Az alábbiakban szeretném tájékoztatni, hogy pontosan milyen feladatokat kell ellátnia a találkozásipont felelősnek:
  • 2013.09.09-13. Között el kell menni arra a később megjelölt helyre, ahol az akcióban használandó zsákokat és kesztyűket át lehet venni, valamint egy csomagot a részletes feladatleírással. A csomag tartalma: plakát, melyet alá lehet írni és elhelyezni egy forgalmas helyen; oktató anyagot; baleseti oktató anyag; sorszámozott jelenléti ívet; a záró adatokra vonatkozó nyomtatványt.
  •  2013.09.14. A találkozási ponton megjelenni és a csomagban található jelenléti ívet, plakátot aláíratni, a baleseti oktatást megtartani, zsákokat, kesztyűket kiosztani. A nap folyamán biztosítani, hogy az önkéntesek eljussanak arra a pontra, ahol a szemétszedés folyik. Figyelni kell arra is, hogy az összegyűjtött szemétkupacok azokra a helyre kerüljenek el, ahonnan a hulladékszállító cég elviszi majd. A nap végén a záró adatokra vonatkozó nyomtatványt kitölteni.
  • Nem zárkózunk el az elől sem, ha a polgárőrség tagjai szemetet szednek, sőt kifejezetten megköszönjük, azonban ez a koordinációs feladat fogja megmutatni tevékenységünket.
  • 2013.09.16-án a csomagban található borítékba a kitöltött papírokat visszaküldeni.
 
Felhívom szíves figyelmét, hogy mivel a csomagok sorszámozottak, azok elvesztése, vissza nem juttatása negatív színben tüntetné fel szervezetünket, ezért kérem ennek fokozott figyelembe vételét.
Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni, hogy a Polgárőrség önként vállalt tevékenységével nagymértékben hozzájárul a program sikeres végrehajtásához.
Kérlek benneteket, hogy az akció végrehajtása során a résztvevő polgárőrök formaruhában teljesítsenek szolgálatot, hiszen fontos, hogy a szervezet jól látható módon vegyen részt az akcióban.
A 2013. augusztus 23-án megtartott megyei elnöki értekezleten az OPSZ forrás biztosítását kérte a szervezőktől, a TeSzedd akcióval kapcsolatban képződő logisztikai költségek finanszírozására.
 
A TeSzedd-et szervező OHÜ Nonprofit Kft a projektben közreműködő Polgárőr szervezeteknek - akik az akció során találkozási pont felelősöket biztosítanak, logisztikai feladatokat látnak el, lebonyolított találkozási pontonként egy darab 8.000,-Ft értékben feltöltött üzemanyag kártyát biztosít. Így a forrás oda kerül, ahol a költség képződik.
 
 Fentiek szerint, ha egy találkozási pont felelős több találkozási pontot is ellát 2013. szeptember 14-én, akkor értelemszerűen annyi kártyát kap, ahány pontot ellátott. A kártyák átadására az akciót követően kerül sor az OHÜ Nonprofit Kft. részéről.
Szívesen állok  rendelkezésére.

 

 
Büszkén számolunk be arról, hogy már több, mint 133 polgárőr egyesület és 3400 fő polgárőr jelentkezett a TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért akciónapon történő részvételre.
 
Ez az ügy mindent embert, polgárőrt érint, mindenki erőfeszítésére szükség van.
Ezért arra kérjük, mondják el ismerőseiknek mért is van szükség arra, hogy megmutassuk ebben a szegmensben is erősek vagyunk.
 
Ehhez nincs más dolguk, minthogy amennyiben még nem jelentkezett, úgy azt most megtegye.
 
Elérhetőségek: ugyvitel@bpsz.hu
Dobos Ágnes: + 36 30/621 2959
Magyari Béla: + 36 30 621 0012
csm.polgaror@gmail.com
 Itt azonban nem állunk meg. A polgárőrség kiemelt szerepet kap ebben az évben is az akcióban. Mutassuk meg, hogy milyen csapat vagyunk!
 
A TeSzedd már az interneten is megtalálható, kérjük egy lájkkal jelezze szimpátiáját a facebook oldalon, vagy a www.teszedd.hu-n.
 
Segítségüket/segítségeteket előre is köszönjük, üzenjük együtt  Magyarországnak: 

 

MI SZEDJÜK!

 

          Üdvözlettel:
                                                                           Dobos Ágnes sk.    
Magyari Béla Tiszteletbeli Elnök TeSzedd Akció Csongrád Megyei koordinátora  sk.  

Bemutatom Kistelek közigazgatási területén kialakított találkozási pontokat, melyet Szatmári Béla régió felelős készített.

2013. szeptember 14-én ismételten megrendezik a „TeSzedd!” környezetvédelmi célú akciót

2013.07.12 05:40

2013. szeptember 14-én ismételten megrendezik a „TeSzedd!” környezetvédelmi célú akciót, melyben az Országos Polgárőr Szövetség is részt vesz. itt az idő a regisztrálásra.
Rendhagyó módon kezdődött, rendhagyó módon folytatódik a hagyomány: 2013-ban ősszel lesz a TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért akciónap. Idén nem a korábban megszokott tavaszi időszakban hirdeti meg az országos TeSzedd! akciónapot a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), hanem őszre.
 
A 2013. évi TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért akciónap időpontja: szeptember 14., jelentette be a Föld napja budapesti központi rendezvényén Dr. Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár.
Az országos TeSzedd! akciónap „évszakváltása” egyértelműen pozitív előzményre vezethető vissza, ugyanis az idei előkészítés során kiderült, hogy – az eredeti céllal egyébként összhangban – különféle szervezetek, közösségek helyi TeSzedd!-napot rendeznek tavasszal, többnyire egymástól eltérő időpontokban. Így például több települési önkormányzat mellett a közútkezelők, vadászok, horgászok vagy a közterületek kertgondozóinak kisebb-nagyobb csapata áll össze, hogy a szűkebb környezetükben – az önkéntes segítőkkel – összeszedjék az illegálisan lerakott szemetet a lakókörnyezetükben, a köztereken éppúgy, mint az erdők mélyén, a horgásztavak környékén vagy éppen az autóutak mentén. Az országos TeSzedd! szervezői pedig éppen az ilyen helyi kezdeményezéseknek a rangját, súlyát akarja növelni azzal, hogy új, ezúttal őszi időpontot keresett az akciónapra.
Az országos TeSzedd! célja változatlan: személyre szólóan is felhívni a lakosság minél nagyobb körének figyelmét a környezetvédelem megóvásának fontosságára, a közvetlen lakóhelyi környezet és az ahhoz kapcsolódó természeti értékek megóvására. A szervezők országszerte várják valamennyi településen és településrészen az önkénteseket, akik a www.teszedd.hu honlapon keresztül regisztrálhatják majd magukat s kerülhetnek interaktív kapcsolatba a szervezőkkel, lebonyolítókkal.
A további szélesebb körű kommunikáció keretében, az országos és a helyi médiumokban, óriásplakátokon is megjelennek majd a figyelemfelkeltő hirdetések és a sajtón keresztül – időről-időre – aktuális információkat is közzétesznek a TeSzedd! szervezői.
A hagyomány tehát ősszel folytatódik: szeptember 14-én minden környezetbarát, a települése, lakókörnyezete tisztaságát fontosnak tartó embert várnak az országos TeSzedd! akciónap szervezői.
Háttérinformáció
 
Egy kis múltbanéző – TeSzedd! 2012.
Tavaly – az összesített adatok szerint – az ország mintegy 700 településén, csaknem 1500 gyűjtőponton, együttvéve 150 ezer körüli létszámban vettek részt a TeSzedd! akcióban. Szinte valamennyi korosztály: az iskolásoktól kezdve a felnőtteken át, a nyugdíjasokig képviseltette magát. Legnagyobb arányban a középkorosztály tagjai voltak, de a fiatalabbak is szép számban megjelentek. Az egynapos akció eredményeként – csaknem egy milliárd forint értékű munkát elvégezve – összesen mintegy 3000 tonna szemét gyűlt össze s ezzel az adott településrészek megtisztultak az illegálisan lerakott szeméttől.
Tavalyi tapasztalat – ami sajnos megegyezik a korábbival –, hogy az illegálisan lerakott vegyesszemét többnyire a települések határában, a településeken belüli zöldterületeken, a településekhez vezető utak mentén és hegyoldalakban, folyó- és tóvízben, sajnos egyaránt találhatók. Ez utóbbi helyekről speciálisan képzett szakemberek – alpinisták, búvárok – szintén önként vállalt munkában igyekeztek megtisztítani az egyébként nem vagy kevésbé a szem előtt lévő hulladékoktól. Sajnos, összetételükben ezek is hasonlóak voltak a nyílt színen, illegálisan lerakott szeméthez, amely sok helyen nagymértékben tartalmaz egyébként hasznosítható hulladékot. Ez utóbbi azonban már nem alkalmas a hasznosításra, mivel szeméttel keveredett és a hasznosítást akadályozó szennyeződéseket tartalmaz, ám a környezetet ezektől is meg kell tisztítani.
Kérjük az Egyesületek Elnökeit, hogy a településükön szervezzék meg a „TE SZEDD” hulladék gyűjtési akciót. Az akció sikeres végrehajtása érdekében vegyék fel a kapcsolatot a helyi iskolákkal, egyesületekkel, a lakossággal és vonjanak be minél több személyt az akció végrehajtásába.
A Kistérségi felelősöket arra kérjük, hogy segítsék a térségükben működő egyesületeket, a szervezési munkában.

Jelentkezni a résztvevő szervezet adatainak a CSMPSZ e-mail címére: csm.polgaror@gmail.com 2013.szeptember 5- ig történő megküldésével lehet, regisztrálni a  honlapunkon lehet a felhívás alatt.

.
 
További információ:  Magyari Béla Tiszteletbeli elnök tel +36306210012
                                        Stefanik Diána CSMPSZ Iroda vezető    tel +36306216200

Feltette: Magyari Béla

"Te Szedd" szemét szedési akció

  PDF Nyomtatás E-mail

 
2012. szeptember 15. szombat,

Nagyon jól szerepeltek a polgárőrök a TeSzedd akcióbanÜlésezett tegnap az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi bizottsága, melynek fő témája a „TeSzedd 2012 - Önkéntesen a Tiszta Magyarországért” akció értékelése volt. A gyűlésen részt vettek a környezetvédelmi minisztérium, a különböző nemzeti parkok igazgatási és a megyei polgárőr szövetségek környezetvédelmi képviselői is.

 

 

 

Peszt Péter, a Környezetvédelmi bizottság elnöke kiemelte, a napirend iránti érdeklődést mutatja, hogy a harminchat fős bizottságból harminc ketten jelenvoltak, plusz az érdeklődők. Jelen voltak többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium illetve különböző Nemzeti parkok képviselői, vezetői, és a megyei polgárőr szövetségek környezetvédelmi felelősei is.  Három fő témával foglalkoztak, de a legkiemelkedőbb a június elején megtartott „TeSzedd 2012 - Önkéntesen a Tiszta Magyarországért” akció értékelése volt, mivel a Minisztériumból azt az információt kapták, hogy 2013-ban ismételten megrendezik a TeSzedd akciót és ebbe ismételten, markánsan számítanak a polgárőrség munkájára.

 

Nagyon jól szerepeltek a polgárőrök a TeSzedd akcióban„Elhangzott az ülésen - mondta Peszt Péter -  hogy, közel tizenkettőezer (!) polgárőr vett részt ebben az akcióban, és közel hétszáz (!) településen végeztek a szemétszedésen túl szervezési, koordinálási feladatokat is. Sőt, olyan helyeken is segítettek – például a zsákok és kesztyűk kiszállításával – ahol nem működik polgárőrség. Az is elhangzott, hogy a június elejei dátum abszolút nem volt jó, ugyanis nagyon sok településen már évek óta hagyomány az április végi, május elejei – az iskolákat, többi civil szervezeteket, helyi lakósokat megmozgató – hulladékgyűjtési akció, nagytakarítást. Ezért, kértük is a minisztériumi képviselőket, hogy legyenek szívesek jelezni, hogy a jövő évi akciót már idén novemberben el kell kezdeni szervezni, valamint azt, hogy az időpont kitűzés nagyon lényeges, hisz ezen múlhat a résztvevők létszámának aránya, a TeSzedd esetleges sikere is. Az idei akciót mi polgárőrök nagyon jónak értékeltük, és ezt a véleményünket megerősítették a minisztérium, illetve a nemzeti parkok vezetői is. Nagyon jól végezték a polgárőrök a munkát, nagyon jól felkészültünk, a szervezettségünket is sikerült bizonyítanunk minden szinten. Persze volt egy-két olyan mozzanat, amit megemlítettünk és átbeszéltünk, hogy ezt a jövőre nézve ki tudjunk küszöbölni, és ha ez sikerül, akkor a 2013-as TeSzedd akciót kiválóra fogjuk tudni értékelni.”

 

Peszt Péter kiemelte, a minisztérium szerint is a TeSzedd  akció nagyon sikeres lett, amihez a polgárőrök markánsan hozzájárultak, és a polgárőrség nélkül ezt nem tudták volna elérni.

 

Az elnök elmondta azt is, természetesen a Rádió P, polgárőr rádió munkája is szóba került. „Kiemelésre került, hogy a polgárőr rádió akár az előkészületekben, akár az akciónapon, illetve a beszámolókon nagyon nagy szerepet játszott, és hozzájárult a polgárőrség sikeréhez. A Rádió P nélkül biztos nem lehetett volna ilyen sikereket elérni. Ezentúl azt is meg kell említeni, hogy az átalakulóban, megújulóban levő OPSZ honlap bizonyos mértékig tájékoztatott, de hál’ Istennek az ezen a téren keletkezett űrt a Rádió P nagymértékben tudta pótolni.”

 

Pesz Péter megemlítette, a polgárőr rádiónak eljuttatott rengeteg fotó is jól bizonyítja a polgárőrök által elvégzett önkéntes szemétszedési akció sikerességét

 

 

 

 

 

Résztvevő tagegyesület neve Szervező neve, elérhetősége időtartam: tól, ig résztvevő polgárőrök létszáma résztvevő támogatók létszáma összegyűjtött hulladék zsákszám
1. Csanádpalotai Polgárőr Egyesület Szetmiklósi Gábor
06-30/621-6221
900-1500 12 258 210
2. Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület Nagypál Sándor
06-20/952-8244
800-1100 31   60
3. Árpádhalmi Polgárőr Egyesület Kovács Gábor
06-30/639-7368
800-1200 15 40 35
4. Együtt Újszentivánért Egyesület Szögi Zoltán
06-30/936-7892
700-1003 8 25 30
5. Szeged-Gyálaréti Polgárőr Egyesület Patai Lajosné
06-30/588-1616
800-1200 35 15 50
6. Maroslelei Polgárőr és Tűzoltó Közhasznú Egyesület Gazdag István
06-30/621-6236
800-1100 20 30 70
7. Szeri Polgárőr Egyesület Mucsi Antal
06-30/627-4424
800-1200 10 31 70
8. Szentesi Polgárőr Egyesület Sipos Imre
06-30/711-0248
800-1300 13 15 60
9. Tiszaszigeti Polgárőr Egyesület Molnár Jenő
06-30/613-4304
900-1200 12 64 35
10. Röszkei Polgárőr Egyesület Túró István
06-30/621-6248
800-1200 13 17 50
11.            
  összesen: 16 fő szolgálatban   169 495 670
             
  Szeged 2012. június 2.     Repák Lajos sk.  
             

Együtt Újszentivánért Polgárőr Egyesület

 

 

Maroslelei Polgárőr és Tűzoltó Közhasznú Egyesület

 

 

 

Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület

 

 

Szeri Polgárőr egyesület

 

Röszkei Polgárőr Egyesület