“Segítő kart” nyújt a polgárőrség

2024.02.01

A Csongrád a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és Makó Város Önkormányzata a Civilek napja alkalmából tartott ma sajtóeseményt, amelynek keretében a X. Civil véradó hétre is ráirányították a figyelmet. A véradás és a rendezvény célja is az volt, hogy minél több civil szervezetet, minél több civil szervezeti tagot, önkéntest nyerjenek meg a véradás ügyének.

Idén is 10.000 darab Hagymatikum Gyógyfürdő belépővel segíti Makó Város Önkormányzata a véradás népszerűsítését a vármegyében, jelentette be a sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet polgármester, Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei igazgatója, és Ember Alex, a Makói Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

X. Civil véradó hét szervezőinek kiemelt partnere a Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, a fővédnöke pedig Batiz István, a szövetség elnöke.

Batíz István a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke élére állt ennek a kezdeményezésnek:

"Fontos, hogy mutassunk egy nagyon szoros egységet, egy példaképet az állampolgárok számára. Fontos, hogy lássák azt, hogy a polgárőrség nem csak a közrend és közbiztonság területén tevékenykedik, hanem ilyen karitatív munkában is élen jár…
…valamennyi egyesületet, ezzel együtt mintegy ezerkétszáz fő polgárőrt szólítottunk meg, hogy segítsenek a véradásban, hiszen úgy gondolom, olyan hogy 'elegendő vér', soha sincs.
Ha az állományunknak csak 8-10% elmegy és nyújtja a karját, hogy vért tudjon adni és segítsen embertársainknak, az a vér is életet menthet."-
mondta Batíz István megyei elnök.

A Csongrád- Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége tagjai közt, ajándékutalvány-sorsolással segítené a mozgalom sikerességét.
A szövetség elnöke pedig tervei szerint több jövendőbeni véradó helyszínen meg fog jelenni, példát mutatva a polgárőröknek. A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága által meghirdetett X. Civil véradó héten február 19–e és 23-a között Csongrád-Csanád vármegyében 6 településen: Makón, Szegeden, Szentesen, Mindszenten, Hódmezővásárhelyen és Mórahalmon lehet majd csatlakozni az akcióhoz.

Ezek közül Mórahalom és Mindszent helyszín kiszállásos véradás lesz, a többi pedig intézeti, tehát Szegeden az Országos Vérellátó Szolgálat Honvéd téri épületét, Makón, Szentesen és Hódmezővásárhelyen pedig a kórházak véradó állomását kell felkeresni annak, aki szeretne vért adni.

Szöveg és fotó: Bartos Zsuzsanna

Hírszerkesztő: Magyari Béla