278 fő határsértő került feltartóztatásra 12 órás polgárőr szolgálat alatt, amelyet két megye polgárőrei láttak el.

2023.09.10

OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozat a Déli Határszakaszon!

Mórahalmi Polgárőr Egyesület kezdeményezésére az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozat támogatásával, 2023. szeptember 9-én, megerősített határvédelmi polgárőr szolgálatot láttak el a Déli Határszakaszon a határvédelmi polgárőrök.

Éjszakai, 12 órás szolgálatra, összesen két vármegyéből, 15 egyesülettől, 55 fő polgárőr érkezett a megerősített határvédelmi szolgálatellátásra.

Csorba Sándor az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke valamint Batiz István a Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen fogadta a szolgálatra érkező polgárőröket.

Csorba Sándor úr, ismertette és értékelte az elmúlt időszak illegális migrációhoz kapcsolódó statisztikai adatait, kiemelve a határvédelmi polgárőr tagok önként vállalt munkájának a fontosságát és az elért eredményeket. Elnök úr elmondta, hogy nagyon büszke a Határvédelmi Polgárőr Tagozat elér eredményeire, de ezeket az eredményeket a határvédelmi polgárőröknek köszönheti.

Batiz István úr, köszönetét fejezte ki a jelenlévő polgárőröknek, hogy önként, ellenszolgáltatás nélkül is vállalják a Déli Határszakaszon a határvédelmi szolgálatellátást. Külön köszönetét fejezte ki, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyéből érkezett polgárőröknek, hogy ismét segítséget nyújtanak a helyi egyesületeknek, polgárőröknek. 

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség szolgálatparancsnoka köszöntötte a polgárőröket és eligazítást tartott nekik az éjszakai feladatokról. Feladat meghatározást valamint a polgárőr járőrcsoportok felállítási helyeinek meghatározását követően a polgárőrök elindultak a meghatározott helyszínekre. Az éjszakai szolgálat ellátás során, 278 fő illegális bevándorló került feltartóztatásra, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén a polgárőrök segítségével. A rendőrök minden esetben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Összességében ismét elmondható, hogy a megerősített határvédelmi szolgálat hasznos és eredményes volt, mind a rendőrség, mind a polgárőrség részéről, rendkívüli esemény nem történt. A megerősített, határvédelmi szolgálatellátást az alábbi egyesületektől érkezett polgárőrök látták el: Tiszaföldvár, Jászjákóhalma, Tiszavárkony, Mezőtúr, Kunszentmárton, Öcsöd, Jászkisér, Szolnok, Fegyvernek, Tiszajenő, Röszke, Domaszék, Sándorfalva, Dóc és Mórahalom valamint a Mórahalmi mezőőrök is segítették és támogatták a megerősített szolgálatot - mondta el Sárközi László Határvédelmi Polgárőr, aki a megyei szövetség szakmai alelnöke, a Mórahalmi Polgárőrség elnöke.

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő: Magyari Béla