A 2022. évet értékelő közgyűlést tartottak Csongrád-Csanád vármegyében

2023.05.01

2023. április 29-én került megtartásra a megye évértékelő közgyűlése

Az esemény a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság épületében került megtartásra, a közgyűlést a fent jelölt napon 09:30 órai kezdettel nyitotta meg a Szövetség elnöke.

A közgyűlésen tiszteletét tette Dr. Fekecs Dénes, az Országos Polgárőr Szövetség általános és stratégiai elnökhelyettese, Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Csongrád- Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Meleg Károly tű. alezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Védelmi Bizottságának titkára, Dudás László tű. alezredes, a Csongrád- Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében, dr. Bellér Evelin r. alezredes, az Országos Idegenrendészeti Kirendeltség Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságának igazgatóhelyettese, valamint Szarka Attila képviselő, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés képviseletében.

A közgyűlést Batiz István a Szövetség elnöke nyitotta meg, köszöntve a megjelent vendégeket, egyesületi elnököket és valamennyi résztvevőt. A közgyűlés formai részében elfogadásra került a levezető elnök, a jegyzőkönyv vezető és a hitelesítők személye. Ezt követően, a már előre kiküldött, napirendi pontokat fogadták el a szavazati joggal rendelkező megjelentek.

Az első napirendi pontban Batiz István elnök tette meg szóbeli kiegészítését a 2022. évi beszámolójával kapcsolatban. Említést tett a Covid által hozott feladatok kiemelkedő megoldásáról, kezeléséről, sajnálattal beszélt arról, hogy egyesületi vezetők, tagok is a betegség áldozataivá váltak, emléküket megőrizzük. Elmondta, hogy a határvédelmi feladatok ellátása az előző évben is komoly feladat elé állította a vármegyében tevékenykedő polgárőröket és sok segítséget kaptak Magyarország Kormányától, az Országos Polgárőr Szövetségtől, valamint, akkor még, más megyékből érkező polgárőr társaktól is. Kiemelte, hogy a Kormány, a kimagasló támogatással elismerte a polgárőrök hazafias helytállását a határ mentén.

Batiz István, Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke
Batiz István, Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke

Az elnök megemlítette azt is, ahogy az élet szinte minden területén, a polgárőrségnél is jelentős terhet jelent a növekvő adminisztratív tevékenység, mely a határszolgálatok esetében is többlet feladatot jelentett, melyet a Szövetség kiemelkedően kezelt. Pár gondolatban beszélt arról, hogy az e teher csökkentésére az elnökség többek között elfogadta és bevezette a hagyományos, papír alapú bankolás helyett, az elektronikus banki ügyintését.

A megyei elnök elmondta továbbá azt is, hogy a 2022. évben az egy főre eső szolgálati órák száma meghaladta a 200 órát, mely országos szinten is kiemelkedő teljesítménynek mondható. Batiz István végezetül megköszönte a szolgálatot ellátó és tevékenykedő polgárőrök kitartó és áldozatos munkáját, jó egészséget és jó anyagi kondíciókat kívánt az egyesületeknek és azok tagjainak.

Györgyiné Mészáros Erzsébet, gazdasági alelnök
Györgyiné Mészáros Erzsébet, gazdasági alelnök

Az elnöki beszámolót követően Györgyiné Mészáros Erzsébet, gazdasági alelnök kapott szót, aki a 2022. évi gazdálkodás kapcsán tartotta meg beszámolóját, melynek elején megköszönte Tóth Zoltánné korábbi munkáját és mihamarabbi gyógyulást kívánt neki. A gazdasági alelnök elmondta, hogy a 2022. évi gazdálkodásnak nem volt részese, az átvett iratok alapján azonban megállapítható, hogy a Szövetség gazdálkodása, a számviteli törvénynek megfelelően, az elmúlt évben átlátható és szabályos volt, melynek részét képezte a kettős könyvelés, valamint az egyszerűsített beszámoló és közhasznúsági melléklet. Elmondta, hogy a 2022. évben a Szövetség kiemelkedő támogatásban részesült, melynek jelentős részét a határvédelmi feladatok ellátására kapta. Az előző évet, mely gazdaságilag kiemelkedő volt, nehéz lenne megismételni, hiszen a polgárőrség életében is érezhetővé váltak a gazdasági körülmények okozta nehézségek.

Györgyiné Mészáros Erzsébet arra kérte az egyesületi vezetőket, hogy a jövőben is hatékonyan, jól kommunikálva álljanak helyt, hogy megmutathassuk, a Szövetség ebben a nehéz helyzetben is jól tud működni.

Szemesi Szilveszter, Felügyelő Bizottság elnöke
Szemesi Szilveszter, Felügyelő Bizottság elnöke

A harmadik napirendi pontban Szemesi Szilveszter, a Felügyelő Bizottság elnöke tartotta meg szóbeli kiegészítését. Beszámolójában ő is kiemelte a határvédelmi szolgálatokban való érintettséget s kiemelkedő feladat ellátásról számolt be mind a szolgálatokat ellátó polgárőrök, mind az irodában dolgozó alkalmazottak részéről.

A határvédelmi szolgálatokat ellátó polgárőröket arra kérte, hogy minden tekintetben feleljenek meg a polgárőr törvényben foglaltaknak, csak az abban engedélyezett eszközöket vigyék ki szolgálataik során. Ahogy fogalmazott a technika korát éljük, amikor bármilyen szabályszegést azonnal lencsevégre kaphatnak és ennek, a szabálytalanságot elkövetőre és a polgárőr mozgalomra nézve is komoly negatív hatásai lehetnek.

A szöveges kiegészítéseket követően elsőként a meghívott vendégek tették meg hozzászólásaikat.

Szarka Attila, a Csongrád- Csanád Vármegyei Közgyűlés képviselője
Szarka Attila, a Csongrád- Csanád Vármegyei Közgyűlés képviselője

Szarka Attila, a Csongrád- Csanád Vármegyei Közgyűlés nevében megjelenve köszönte meg a vármegye minden településén nyújtott kimagasló segítségnyújtást, melyet az önkormányzatoknak, hatóságoknak nyújtanak a polgárőrök. A további munkához sok sikert, jó egészséget kívánt.

Dudás László tű. alezredes, Csongrád- Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Dudás László tű. alezredes, Csongrád- Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Dudás László tű. alezredes, a Csongrád- Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében, hozzászólásában elmondta, hogy rengetek segítséget kapnak a katasztrófavédelem munkatársai például a balesetek, viharkárok helyszínein a polgárőr mozgalom tagjaitól. Megköszönte az eddigi munkát és sok sikert, jó egészséget kívánt a további feladatellátáshoz.

Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Csongrád- Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője
Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Csongrád- Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője

Dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, a Csongrád- Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, hogy bátran és büszkén kijelentheti, hogy a vármegyében rend van, ezt a kijelentését a számok mellett a lakosság visszajelzései is alátámasztják. Úgy fogalmazott, hogy ebben a polgárőrségnek is fontos szerepe van, akik a hirtelen fellépő feladatokra is gyorsan, hatékonyan tudnak reagálni. Fontosnak tartja azt, hogy a lakosság visszajelzéseiből az is kitűnik, hogy elengedhetetlennek tartják a polgárőrök jelenlétét. A polgárőrségre, mint legfőbb stratégiai partnerre tekint, akik hatékonyan segítik a rendőrség munkáját a szubjektív biztonságérzet növelésében is.

Dr. Fekecs Dénes, az OPSZ általános és stratégiai elnökhelyettese
Dr. Fekecs Dénes, az OPSZ általános és stratégiai elnökhelyettese

A vendégek hozzászólásainak sorát Dr. Fekecs Dénes, az OPSZ általános és stratégiai elnökhelyettese zárta, melyben elsőként átadta Dr. Túrós András üdvözletét, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen részt venni a mostani közgyűlésen. Elmondta, hogy külső szemlélőként úgy gondolja, hogy Batiz István, megyei elnök, mindig a vármegye és a polgárőrség érdekeit nézve jár el az OPSZ gyűlésein, ezzel is biztosítva a Szövetség megfelelő gazdasági támogatottságát. Megköszönte a gazdasági alelnök által prezentált beszámolót, mely átláthatóságot biztosít.

Hozzászólásában említést tett az Országos Polgárőr napról, mely ebben az évben mintegy 1.000 fős létszámban kerül megszervezésre Lakitelken, valamint a hamarosan megtartásra kerülő küldött gyűlés vonatkozásában kérte a meghívottakat, hogy részvételükkel járuljanak hozzá ennek sikerességéhez.

Végezetül megköszönte a polgárőrök munkáját, jó egészséget és kitartást kívánt az önkénteseknek és családtagjaiknak.

A megjelent polgárőrök közül többen hozzászóltak az elhangzott témákhoz.

Sárközi László, a Szövetség szakmai alelnöke
Sárközi László, a Szövetség szakmai alelnöke

Sárközi László, a Szövetség szakmai alelnöke megköszönte a vendégek hozzászólásait, dicsérő szavait. A rendezvényekre való felkérésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az egyesületek elnökei az erőforrásaikat, kapacitásukat figyelembe véve vállaljanak szerepet a rendezvénybiztosítási feladatok ellátásában. Beszélt arról is, hogy ebben az évben érezhetők a gazdasági megszorítások, azonban az elnökség arra törekszik, hogy elsősorban saját kiadásaiban, költségeiben húzza meg a nadrágszíjat, hogy az egyesületek részére minél nagyobb összegben álljon rendelkezésre anyagi fedezet a működésre.

Czirbus Imre, a Nyagyéri Polgárőr Egyesület elnöke
Czirbus Imre, a Nyagyéri Polgárőr Egyesület elnöke

Czirbus Imre, a Nyagyéri Polgárőr Egyesület elnöke, a drónok használatáról, azok előnyeiről tartott rövid hozzászólásában elmondta, hogy személykeresésre, de akár a járőrszolgálatok részleges kiváltására és hasznos lehet ez a szolgálati forma. Minden egyesületnek felajánlotta, hogy igény esetén előadást tart erről a lehetőségről és a vélhetőleg a képzésben, vizsgázásban is segítséget tud nyújtani.

Pőcze Levente, az Ásotthalom Községi Polgárőr Egyesület elnöke
Pőcze Levente, az Ásotthalom Községi Polgárőr Egyesület elnöke

Pőcze Levente, az Ásotthalom Községi Polgárőr Egyesület elnöke köszönetet mondott minden polgárőrnek, akik a migrációval kapcsolatos feladatok ellátásában segítséget nyújtott nekik a településen. Elmondta, hogy a lakosság biztonságának, nyugalmának megmaradását segítették elő a szolgálatok. Fontosnak tartja a hatósággal, más egyesületekkel végzett tevékenységet.

A felszólalásokat követően Batiz István, levezető elnökként, egyesével, szavazásra bocsátotta a napirendi pontokban elhangzott kiegészítések elfogadását. A közgyűlés minden beszámolót elfogadott. A szavazásokat követően felkérte Varga Pál elnökhelyettest az elmúlt hónapok tapasztalatainak, jövőbeli terveknek az ismertetésére.

Varga Pál, a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnökhelyettese
Varga Pál, a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnökhelyettese

Varga Pál, a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnökhelyettese hozzászólásában beszélt a cégautóadóról röviden, melyben elmondta, hogy ez egy kötelező adónem, amit az egyesületeknek ki kell fizetniük, erre jelenleg az OPSZ támogatást ad, melyben 1 autó után vállalják az adó kifizetését, támogatási szerződés megkötésével, de ez a támogatás adható, s amennyiben a forrás megszűnne, úgy ez a lehetőség sem állna tovább az egyesületek rendelkezésére.

Beszámolt arról, hogy az elnökség határozott, hogy az átláthatóság és a fals információk elkerülése érdekében, az egyesületi vezetőknek küldjék meg a Szövetség főkönyvi kivonatát, valamint a támogatási összegek szétosztásának alakulását, ezeket a honlapon is megjelentették. Tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a minimum 160.000 Ft-ot minden egyesület, aki igényelt támogatást, megkapta. Az összegek meghatározásánál figyelembe vették azt, hogy az adott szervezet mennyire tett eleget a Szövetség által kért adminisztratív feladatok ellátásának, határidőre való beküldésének. A döntésbe bevonták a járási koordinátorokat is, a határozathozatalnál megjelent koordinátorok véleményét kikérték az egyesületek kapcsán, ki, mit és hogyan tevékenykedik. Az elnökhelyettes elmonda, tisztában vannak az elnökség tagjai azzal is, hogy igazságos pénzosztásról sosem lehet beszélni, hiszen 62 egyesület esetében ez roppant nehéz, azonban az egyesületi vezetőktől írásban örömmel veszi a javaslatokat annak kapcsán, hogy milyen módszerrel lehet ez a legigazságosabb.

Az elnökhelyettes arra kérte az egyesületek vezetőit, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a járási koordinátorokkal és keressék a Szövetség sajtósait, hogy hírt adhassanak az elvégzett feladatokról.

A közgyűlés zárásaként jutalmak, elismerések átadására került sor.

A polgárőr érdemkereszt aranyfokozata kitüntetésben részesült:

Vizvári Sándor, a Szeged-Tarján Polgárőr Egyesület polgárőre.

Polgárőr érdemkereszt ezüst fokozata kitüntetésben és jutalomban részesült:

Miklós Lajos, a Tápéi Polgárőr Egyesület polgárőre és Uhrin József, a Székkutasi Polgárőr Egyesület polgárőre.

Polgárőr érdemkereszt bronz fokozatában részesült:

Piglerné Balogh Piroska, a Domaszéki Polgárőr Egyesület polgárőre és Sallai György, a Csanytelek Polgárőr Egyesület polgárőre.

A Csongrád- Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság plakett jutalomtárgyban részesült:

Bókáné Csillag Erika, a Szentmihályi Polgárőr Egyesület polgárőre, Fekete Tibor, a Röszkei Polgárőr Egyesület polgárőre, Kiss Róbert, a Kiszombori Polgárőr Egyesület polgárőre, Mucsi István, a Balástyai Polgárőr Egyesület polgárőre, Pintér Gábor, az Újszegedi Polgárőr Egyesület polgárőre.

A Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Egyesületek Szervezetének Szövetsége, a huzamosabb ideje végzett kiemelkedő tevékenységéért jutalomban részesült:

Varga György, az Újszentiváni Polgárőr Egyesület polgárőre, Redenczki László, a Nagymágocsi Polgárőr Egyesület polgárőre; Landberger László, a Domaszék Polgárőr Egyesület polgárőre, Kutasi Erika, a Sándorfalvi Polgárőr Egyesület polgárőre; Ligetfalvi Lajos János, a Polgárőrség a Biztonságos Kübekházáért Egyesület polgárőre; Rácz Tibor, a Zsombói Polgárőr Egyesület polgárőre; Dobos Sándor Zoltán, a Röszkei Polgárőr Egyesület polgárőre, Sárköziné Fábián Mária, a Mórahalmi Önvédelmi Egylet polgárőre; Kabai Sándor, az Algyői Faluvédő Polgárőr Egyesület polgárőre; Pintér Nóra, az Újszegedi Polgárőr Egyesület polgárőre; Vas Tibor, a Földeáki Polgárőr Egyesület polgárőre; Óvári Árpád, a Marosmenti Polgárőr Egyesület polgárőre, Paksi Anikó, a Szentes Polgárőr Egyesület polgárőre, Czirbus Imre, a Nagyéri Polgárőr Egyesület polgárőre, Apjok Katalin, a CSMPSZSZ irodavezetője, Varga Viktória, a CSMPSZSZ gazdasági ügyintézője.

A Csongrád- Csanád Vármegyei Közgyűlés elismerésében, tárgyjutalomban részesült:

Pőcze Levente, az Ásotthalom Község Polgárőr Egyesület polgárőre, Petrity Rudolf, a Tisza-Táj Polgárőr Egyesület polgárőre.

A Coop Szeged Zrt. által felajánlott ajándékcsomag jutalomban részesült:

Györgyiné Mészáros Erzsébet, a CSMPSZSZ gazdasági elnökhelyettese, Molnár Anett, a Tiszaszigeti Polgárőr Egyesület polgárőre, Volford-Kopasz Erika, a Szatymazi Polgárőr Egyesület polgárőre, Fokti Erzsébet, a Szeged-Belváros Móraváros Polgárőr Egyesület polgárőre.

Batiz István, laptop tárgyjutalom átadásával köszönte meg Czirbus Imre, elmúlt években végzett kiemelkedő munkáját, tevékenységét, aki több polgárőr csoport létrehozását is vállalta Nagyér vonzáskörzetében.

Hírszerkesztő: Horváth S. András

Fotó: Magyari Béla