A Csongrád Váregyei polgárőrök kiválóan teljesítettek

2024.04.07

A Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége április 6-án tartotta a 2023 évi értékelő küldött közgyűlését a Redőrfőkapitányság tanácstermében

Batiz István elnök nyitotta meg a közgyűlést és köszöntötte a meghívott vendégeket és minden megjelent polgárőrtársat.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével az OPSZ elnöke képviseletében Török Barnabás az OPSZ felügyelő bizottságának elnöke, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Dél-Alföldi Regionális Igazgatóság igazgatóhelyettese dr. Bellér Evelin rendőralezredes asszony, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrfőkapitányság képviseletében Nagy Sándor rendőr alezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal területi vezetője Csepregi Balázs alezredes, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese Rókus Imre tűzoltó ezredes, és a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés alelnöke Dr. Polner Eörs .

A 66 egyesületből 48 egyesület jelent meg így a közgyűlés határozat képes volt. A JJV tagjai közül Paksi Anikót és Czirbus Imrét felkérték a szavazatok számlálásra.

Batiz István elnök a közgyűlést a 2023-as év tevékenységéről szóló beszámolóval kezdte. Kiemelte, hogy az általános tevékenységi körök mellett az elmúlt években jelentős szerepet töltött be a polgárőrség életében a határvédelemmel kapcsolatos tevékenység ellátása. Előtérben került a tanyás területeken a fokozott járőrszolgálattal történő ellátás is, hogy tudjuk garantálni az ott lakók biztonságérzetét.

Az országban a pénzügyi és energiaválság leküzdésére a polgárőrség 12 pontos stratégiai tervet dolgozott ki. Több minisztérium is kisebb-nagyobb pénzösszegekkel segítette a polgárőrség munkáját, az így biztosított pénzösszegeken kerékpárokat, robogókat, technikai eszközöket és ruházati anyagokat biztosítottak a megyében lévő egyesületek számára. A megnövekedett üzemanyagárak miatt szorgalmaztuk a gyalogos, kerékpáros, lovas járőr szolgálatokat is,-mondta az elnök.

Szemesi Szilveszter FEB elnök beszámolójában a polgárőr törvényi változásaira hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy összeségében a megyében a pénzügyi fegyelem jó színvonalú.

A gazdasági alelnök betegség távolléte miatt az elnök Pintér Nóra kisasszony elnökségi tagot kérte fel a pénzügyi beszámolóra, aki elmondta, hogy a megyei szövetség 2023-as évben 36627000 ft – al gazdálkodott, amely hét támogatásból tevődött össze. A szövetség kettős könyvvitelt folytat.

Az elnök a pénzügyi beszámoló elkészítésében a kiemelkedő munka végzéséért három fő részére egy-egy szerény ajándékkal kedveskedett.

Nagy Sándor alezredes a főkapitány képviseletebén köszöntötte a polgárőröket és köszönte meg valamennyi polgárőr és családtag munkáját, amit a múltévben végeztek a rendőrséggel közösen. Elmondta, hogy a polgárőrökkel régóta kapcsolatban vannak. A polgárőrség a rendőrség stratégiai partnere, amely szigorú szabályok alapján működik, amely igen fontos dolog.

Dr. Bellér Evelin rendőralezredes asszony hozzászólásában megköszönte a polgárőröknek a segítséget és arra kérte a polgárőröket, hogy a jövőben jelezzék a jogellenesen itt tartózkodó személyeket, amely az ellenőrzéseket is hatékonyabbá teszi.

Az önkéntes munkavégzését a polgárőröknek hálás szívvel tudjuk megköszönni, mondta az alezredes.

Török Barnabás az OPSZ FEB elnöke hozzászólásában Dr. Túros András OPSZ elnök nevében megköszönte a polgárőrök munkáját és a családtagok segítségét is. Kiemelte, hogy hallott egy nagyon színvonalas beszámolót, amely tükrözi a polgárőrök tevékenységét a megyében, amelynek az elfogadását javasolta a közgyűlésnek. Javasolta az egyesületeknek, hogy a közgyűléseken tegyék közzé a pénzügyi adataikat, hogy a tagság is megismerhesse azt.

A hozzászólások között Czirbus Imre nagyon fontos témakört hozott szóba, mégpedig a kormány által nemrégiben elfogadott dróntörvényt. A polgárőr egyesületeknek lehetősége nyílt Drón eszközt használni, amelyhez érdemes letölteni a Mydronespace alkalmazást, ahová használat előtt be kell jelentkezni. Továbbá a légtér használatot ellenőrizni kell, illetve 30 nappal előre be kell jelenteni. Lehetőség szerint ne repüljünk lakott területen belül, mert sok jogi problémába ütközhetünk. Kockázat értékelést mindenféleképpen készíttessünk, de ezt nem szükséges magunknál tartani. Esetleges balesetek és károkozás miatt érdemes kötelező biztosítást kötni rá.

Sókiné Kubinyi Éva az apátfalvai polgárőr egyesület elnöke felajánlotta segítségét a megyének pénzügyi területen, mivel ő nyugdíjas és mérlegképes könyvelő. A mai napig is dolgozik.

"Összességében elmondható, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége és tagszervezetei az OPSZ és a megyei munkatervben foglaltakat megítélésem szerint teljességgel végrehajtotta Magyarország illetve Csongrád-Csanád Vármegye polgárőr társadalma jelesre vizsgázott, amit élethűen alátámasztott a rendelkezésre álló statisztika, a polgárőröknek köszönhetően a településeken közbiztonsági deficit nem keletkezett." 

Ezen gondolatokkal zárta le Batiz István elnök a közgyűlést és megköszönte részvételét mindenkinek, aki eljött a rendezvényre.

Fotó: Magyari Béla

Szöveg: Magyari Béla és ifjú Faragó János