A határmenti településeken javult a lakosság biztonságérzete

2023.03.08

Az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata a 2022-es évet értékelő fórumot tartott Mórahalmon, a KOLO Kulturális Központban március 3-án.

A rendezvényen több, mint százan jelentek meg, köztük Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság, Határrendészeti Főosztály vezetője, Dr. Polyák Zsolt, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, Dr. Fekecs Dénes, az OPSZ Általános és stratégiai elnökhelyettese, Dr. Szigeti László, az OPSZ Gazdasági és Pénzügyi elnökhelyettese, Szabó Zoltán, az OPSZ Szakmai elnökhelyettese, Markos György, az OPSZ Kommunikációs és társadalmi kapcsolatok elnökhelyettese, Dr. Nagy-Juhák István, az OPSZ Hivatalvezetője.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta a köszöntőjében, hogy az elmúlt években a ránk nehezedő nehézségek kapcsán úgy érzi, hogy egy kiváló együttműködés, egy megerősödő partnerség birtokosai lettünk, és ezért mindenkinek hálás. Egyrészt az Országos Polgárőr Szövetség szervezetei és tagjai olyan kitartásról és elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot, amelyre ez az ország, ez a nemzet büszke lehet.

"Szeretném megköszönni Dr. Túrós András elnök úrnak azt a nagyszerű partnerséget, amellyel töretlenül és folyamatosan mindvégig képviselte az érdekeinket és szükségleteinket. Felszínen tartotta azt a kérdést, amely mentén ki tudtuk alakítani azt a védekező mechanizmust, amelynek birtokában már jóval biztonságosabbnak érezhetjük a mindennapjainkat."

Mindezt az együttműködést és értékrendszert a következő időszakban is működtetni kell, mert nem látunk most olyan világpolitikai helyzetet, amely azt mutatná, hogy ez a kiindulási állapot, amely a ránk nehezedő migrációs nyomást jelenti, ez bármikor is szűnne, megszűnne vagy enyhülne. – mondta el a polgármester.

A mi módszereink, a mi együttműködésünk kell, hogy fokozatosan hatékonyabbá tudjon válni annak érdekében, hogy az itt élők számára az általuk elvárt biztonságot biztosítani tudjuk. Magam, s Mórahalom város részéről, a homokháti járás érintett településeinek részéről, a munkatársaink részéről, továbbra is kérjük és ajánljuk is azt a közreműködést és segítséget, amellyel az együttműködés és a partnerség eredményességét fönt tudjuk tartani.

Az eddig elmondott beszédből csak egy dolgot szeretnék kiemelni, hogy az együttműködés ütőereje és fő ereje az Országos Polgárőr Szövetség és a polgárőr szervezetek. Ez az az országos erő, amely civil akaratra olyanfajta eszközrendszerre támaszkodik, amelyet pénzzel helyettesíteni nem lehet.

Csorba Sándor, a Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke a déli határszakasz megerősítéséről számolt be, valamint értékelte a 2022-es évet.

A migráció fokozódása következtében a déli határ megerősítése indokolttá vált és Magyarország Kormánya úgy döntött, hogy a Polgárőrséget felkéri a déli határvédelem megerősítésére és ennek megfelelően az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elrendelte a Polgárőrség déli határ megerősítése érdekében a fokozott szolgálatellátást.

A feladatok ellátása 2022. február 22-én kezdődött el, majd több ciklusban november 30-ig folytatódott. A feladat végrehajtásába az első lépcsőben - 20 km-en belül - a határmenti egyesületek polgárőrei, majd utána a Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyék mélységében lévő polgárőr egyesületek polgárőrei lettek bevonva. A harmadik lépcsőben az országban lévő vármegyei szövetségek polgárőr egyesületei kerültek bevonásra. A heti váltásokban érkező polgárőrök nagyon jól teljesítettek és kiemelten segítették a társszervek munkáját. Az értékelt időszakban 15.602 fő polgárőr 161.837 órát teljesített, ebből a Rendőrséggel közösen 45.522 órát, és 15.858 határsértő és 17 fő embercsempész elfogásában működtek közre.

A határvédelmi tagozat nemcsak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben volt jelen, hanem 2022-ben a schengeni határ mentén élő polgárőr egyesületek is dolgoztak saját vármegyéjük területén. Például az ukrán határszakaszon a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyesülete közül 13 polgárőr egyesület 405 fővel tagja a határvédelmi tagozatnak és ezen kívül a vármegyének a többi polgárőr egyesülete is részt vett a menekültek kezelésében.

"Összességében a déli határ védelme az egész Polgárőrséget megmozgatta. Rendkívüli események nélkül, felelősségteljesen, megbízható, nagyfokú önállóságot igénylő szolgálatellátás volt tapasztalható."

A szolgálatok ellátása mellett nagy hangsúlyt fektetett a Polgárőrség a polgárőrök oktatására is a határvédelmi szolgálatok ellátása kapcsán. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke képzési programban határozta meg a polgárőrök oktatását, igazodva a határvadász képzési programhoz. A polgárőrök visszajelzése alapján az oktatás nagyon hasznos volt, ahol a társszervek oktatói vettek részt a polgárőrök felkészítésében.

A fórumon elsőként Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője szólt hozzá, aki megköszönte a polgárőrök munkáját. Mint elmondta, a határvédelmi tagozat beszámolóját hallgatva úgy gondolja, hogy ebben rengeteg munka van a polgárőrök részéről. Ezt a helytállást meg kell köszöni, és támogatni kell, amelyet a polgárőrök napról napra végeztek.

"A polgárőrök hatalmas erőfeszítést tettek"

Dr. Balázs László rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság, Határrendészeti Főosztály vezetője elmondta, hogy a polgárőrök hatalmas erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy Magyarország schengeni külső határának egy darabja nagyobb biztonságban legyen.

Nagyon komoly segítséget nyújtottak a polgárőr a Rendőrségnek, hiszen az Önök tevékenységével a rendőröket más feladatra is át tudtuk vezényelni. Az Országos Polgárőr Szövetség az egyetlen olyan civil szervezet, ami eddig is részt vett önkéntesen, a szabadidejükben az illegális migráció elleni védekezésben.

"A határmenti településeken javult a lakosság biztonságérzete"

A polgárőrök segítségének köszönhetően nőtt a határ mentén élő lakosság szubjektív biztonságérzete. Bátran fordultak a polgárőrökhöz, akár információval vagy segítségnyújtással kapcsolatban, és ezáltal az információáramlással segítették a közrend és a közbiztonság fenntartását.

"Szeretném megköszönni Önöknek a 2022. évben nyújtott segítséget, a kiváló együttműködést, és a nem kevés áldozattal járó munkájukat, hiszen a szabadidejüket, a családtagjaitól távol, tőlük az időt elvonva hajtották végre a szolgálatot. Szeretnék még egyszer az Országos Polgárőr Szövetség vezetésének és Önöknek is gratulálni az eredményes határvédelmi tevékenységhez."

"Közbizalmat élvező szervezet a Polgárőrség"

Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere felszólalásában megköszönte a polgárőrség munkáját, elmondta, a szervezet közbizalmat élvez, a lakossággal kiváló az együttműködésük, biztonságérzetet nyújtanak a településen, különösen a szórt tanyákon élőknek. – hozzátette, hogy ami nagyon fontos, határmenti településként a folyamatos jól láthatóság megőrzése, tehát a polgárőri jelenlét az maradjon meg.

Dr. Polyák Zsolt, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője úgy gondolja, hogy egy igen hosszú idő óta fennálló, kiváló partnerségen alapuló kapcsolat van a polgárőrség és a vármegyei rendőr-főkapitányság között. Egy jelentős és nagyon aktív munkát kellett közösen elvégeznünk a tavalyi évben. Egy komplex rendészeti tevékenységet látott el a Polgárőrség, amiben az Országos Polgárőr Szövetség vezetősége és a polgárőrök is részt vettek. Ez magában foglalta a teljes szervezést, azt a logisztikát, amelynek köszönhetően szinte a teljes elmúlt évben szolgáltak a lakosság érdekében.

A hozzászólások során polgárőrök és vezetők számoltak be a tapasztalataikról, észrevételeikről.

"Nemzeti büszkeség lett a Polgárőrség munkája"

Az esemény záró értékelésében Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy ünnepel a Polgárőrség, ünnepel az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozata, mert olyan sok dicséretet kapott a Polgárőrség a mai rendezvényen, hogy ez egy nagyon komoly terhet is jelent a polgárőrök számára. Mert nyilvánvalóan, amikor dicsérnek, amikor elismeréseket adnak és kapnak, akkor az azt jelenti, hogy elvárják, hogy a jövőben is valamilyen hasonló színvonalú munkát végezzen az a személy vagy az a szervezet, amelyiket elismertek.

Az OPSZ elnöke az előtte hozzászólók közül pár dicséretet is kiragadott.

"Nemzeti büszkeség lett a Polgárőrség munkája, közbizalmat élvező szervezet a Polgárőrség, a határmenti településeken javult a lakosság biztonságérzete"

Ezek a fantasztikus vélemények – tette hozzá az elnök – amely szintén kötelezi a Polgárőrséget arra, hogy egységesen, szakszerűen végezze továbbra a munkáját.

Várakozáson felül sikerült teljesítenie a határvédelmi feladatokat a Polgárőrségnek

Két mondat ehhez mindenképpen hozzátartozik, az egyik az, hogy egyedüli civil szervezetként vesz részt a Polgárőrség az illegális migráció elleni küzdelemben. A másik pedig, hogy ez volt az első olyan kormányzati felkérés a Polgárőrség irányába, ami tulajdonképpen állami feladatként jelent meg a munkánkban.

Kiváló együttműködés a cél érdekében

Az egyik legnagyobb visszajelzés pedig, amikor azt halljuk, hogy a település polgármestere is kimegy szolgálatba a polgárőrökkel a határvédelmi feladatok ellátása érdekében.

"A Rendőrség részéről a rendőrtisztek, a szolgálatot szervező rendőrök olyan türelmet tanúsítottak a polgárőrökkel, a civilekkel szemben, amelyre azt mondom, hogy fantasztikus volt."

Példaként az eligazításokat hozta fel a szövetség elnöke, mert a szolgálatot meg kell szervezni, el kell osztani az emberek, a kommunikációját ki kell alakítani, s egy nagyobb létszám esetében ehhez óriási türelem kell.

Összefoglalva, ez a 2022. évi határvédelmi projektünk rendkívül sikeres volt. A Polgárőrség a tavalyi évben történelmet írt, megírta a Polgárőrség határvédelmének a történelmét, s ez egy olyan mély gyökeret eresztett a társadalomban, a határmenti településeken, a Polgárőrségen belül is, hogy erre lehet alapozni, lehet építkezni 2023-ban és az azt következő időszakban is.

Szöveg: Hladon Sándor

Hírszerkesztő és Fotó: Magyari Béla