A legfontosabb a polgárőreink egészsége és biztonsága

2020.03.16

OPSZ elnökének 4. sz. körlevele a koronavírussal kapcsolatban

A Kormány által működtetett Operatív Törzs tájékoztatóit, állásfoglalásait figyelembe véve - az OPSZ elnökéhez beérkezett tisztségviselői javaslatokra is figyelemmel - polgárőreink és családtagjaik egészségének megóvása és a polgárőr szolgálat folyamatos fenntartásának biztosítása érdekében az alábbiak szerint intézkedem.

 1. Ebben a rendkívül veszélyes koronavírus okozta járványhelyzetben a legfontosabb a polgárőreink és a polgárőrök családtagjainak az egészsége és a biztonsága, különös tekintettel arra, hogy a polgárőröknek igen jelentős része veszélyeztetett életkorban van. Ezért arra kérem a polgárőröket, hogy az ajánlott egészségügyi rendszabályokat körültekintően tartsák be. Ilyen főbb, egyszerű, megelőző, védekező szabályok, követelmények, amelyeket indokolt betartani a következők:
  • Alapos, gyakori rendszeres folyékonyszappanos melegvizes, fertőtlenítőszeres kézmosás
  • A kézfogás, ölelés, puszilkodás elhagyása
  • A tömegek kerülése
  • Gyakori szellőztetés
  • Ha lázas, náthás, köhög, ne vállaljon polgárőr szolgálatot
  • Papírzsebkendőbe köhögjön, majd dobja a hulladékgyűjtőbe.
 2. A 65 év feletti polgárőreinket lehetőleg ne küldjék szolgálatba, amennyiben szükséges, akkor olyan területekre vezényeljék, ahol emberekkel minimális az érintkezés lehetősége (külterületekre, települések peremrészeire, perifériáira).
 3. A rendészeti szervek speciális terhelése miatt az egyesületek törekedjenek a folyamatos és rendszeres közterületi szolgálat szervezésére, ellátására.
 4. A veszélyhelyzet kezelésével kapcsolatosan a helyi önkormányzatok és a helyi, területi Védelmi Bizottságok felkéréseit mérlegeljék, és amennyiben azok nem jelentenek a polgárőrökre közvetlen egészségügyi veszélyt, és az önkormányzat a szükséges védőfelszereléseket biztosítja, akkor ezeket a felkéréseket javaslom teljesíteni.
 5. A településen élő idős, beteg - különösen egyedül élő emberekről a polgárőr egyesületek a lehetőségeikhez képest gondoskodjanak - segítsék mindennapos életüket, bevásárlással, gyógyszerbeszerzéssel, favágással és egyéb jelentkező igények kielégítésével.
 6. Az iskolai szünettel kapcsolatosan legyenek figyelemmel a csellengő gyermekekre, a felügyelet nélküli iskoláskorú gyermekek védelme érdekében tapasztalataikról értesítsék a tanintézeteket, illetve a szülőket.
 7. Az OPSZ vizsgálja a védőeszközök központi beszerzésének a lehetőségét. Amíg központi beszerzésre nem kerül sor, (gumikesztyűk, maszkok, kézfertőtlenítők stb.) a megyei szövetségek és egyesületek törekedjenek a helyi szükségletek biztosítására. A szerb határ mentén a Határvédelmi Tagozathoz tartozó polgárőr egyesületek részére korlátozott számú védőeszköz ellátásáról az OPSZ gondoskodik. (Csongrád, Bács-Kiskun megyékben.)
 8. A 2020. év I. félévi költségvetési támogatás átutalása a megyei szövetségek részére napokon belül megtörténik. A megyei szövetségeket arra kérem, hogy az egyesületek részére a működéshez szükséges pénzügyi támogatást soron kívül továbbításra kerüljön.

A honlap, amely a COVID-19 vírussal kapcsolatos összes fontosabb tájékoztatást tartalmazza, a koronavirus.gov.hu címen érhető el. Ezen a magyar kormány az összes fontosabb információt közli a koronavírussal kapcsolatban.
Az OPSZ Elnökének 1; 2. és 3. számú körlevele továbbra is hatályban marad.
Tisztelettel kérem a polgárőr vezetőket, polgárőröket, hogy a körlevélben foglalt feladatok és elvárások teljesítésével járuljanak hozzá az emberiséget sújtó járványveszély leküzdéséhez.
Budapest, 2020. március 16.
Tisztelettel:
Dr. Túrós András sk.

Melléklet: 1 db Miniszterelnöki Kabinetiroda tájékoztatója (A tájékoztatóból a közeli napokban egyesületenként 5 db-ot biztosítunk, amelyet kérjük, körzetükben jól látható helyen elhelyezni szíveskedjenek.)