A polgárőrök a rendőri erők megerősítése érdekében láttak el szolgálatot a hétvégén.

2022.02.14

A Domaszéki Polgárőr Egyesület a kormány felhívására, az OPSZ Határvédelmi Tagozata tagjaként, folyamatos, 12 órás szolgálatellátással vesz részt a déli határszakasz ellenőrzésében, a rendőri erők megerősítésében.

Varga Pál elnök kiemelte, hogy a polgárőrség feladataink közé tartozik az ideglenes biztonsági határzár melletti mélységi terület ellenőrzése, illetve a domaszéki tanyavilág ellenőrzése.

A hétvégén a szolgálati gépkocsival majd 600 km-t tettünk meg.

Mind a nappali, mind az éjszakai szolgálatban sikerült illegális határátlépő személyeket feltartóztatnunk, és átadnunk a rendőri egységeknek, akik a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján az elfogott személyeket visszaszállították az ideglenes biztonsági határzárhoz, tette hozzá az elnök.

Az Országos Polgárőr Szövetségtől kapott hőkamerákat folyamatosan használjuk, és több migráns csoport feltartóztatásában is nagy segítséget nyújtottak.

A határvédelmi feladatokban történő feladatellátásunkat a továbbiakban is kiemelten kezeljük. A lehetőségeinkhez mérten folyamatos szolgálatot látunk el azért, hogy Domaszék tanyavilágában megakadályozzuk az illegális migrációval összefüggő bűncselekményeket, emelte ki az elnök.

A Csongrád-Csanád megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök az osztrák rendőri kontingens munkatársaival, valamint a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatának járőreivel közösen 2022. február 13-án 21 óra 5 perckor 10 külföldit tartóztattak fel Röszke közigazgatási területén. A határsértők közül ketten marokkói, hárman tunéziai, míg öten szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a csoportot visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő: Magyari Béla