A polgárőrök is segítik a határvédelmet június elsejétől

2019.06.03

Határvédelmi szolgálatot lát el az Országos Polgárőr Szövetség Polgárőr Határvédelmi Tagozata közreműködésével a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség a Rendőrséggel közösen június elsejétől tizenötödikéig Kiszombor és Nagylak térségében a Románia határszakaszán.

Batiz István megyei elnök elmondta, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével történő megbeszélés alapján szükségesnek tartottuk, hogy a kerítéssel nem rendelkező román határterületeken a migráció elleni hatékony fellépés céljából a kiemelt stratégiai partnerünkkel együttes járőrszolgálatokat lássunk el.

Az előzetes elgondolás gyakorlati kivitelezése érdekében a közös feladatokat tizenhárom polgárőr egyesület részvételével kívánjuk végrehajtani. Az egyesületek önként jelentkezés alapján kerülnek bevonásra a feladat ellátásában. A feladat naponta 18:00 órától 06:00 óráig kerül végrehajtásra. A szolgálat teljesítése rendőrségi gépkocsi igénybevételével történne a rendőrökkel közös szolgálatba. Valamennyi polgárőr résztvevő számára az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozata hideg vacsoracsomagot, a Megyei Szövetség pedig ásványvizet biztosít, tette hozzá az elnök.

Június elsején 18 órára érkertek meg a polgárörök, ahol a Kiszombori HRK-n történt meg az eligazítás a szolgálattal kapcsolatosan. Elmondta a felkészítést végző parancsnok, hogy a Kiszombor és Tiszasziget és Makó között lévő államhatár, a határátkelőhely területe, illetve a Maros folyónál látnak el szolgálatot. A fentieken túlmenően minden egyéb olyan területen, ahol rendkívüli határesemény történik, illetve azonnali rendőri reagálás válik szükségessé.

Az első napon a Domaszéki és a Röszkei polgárőrök két - két fővel kezdték meg a szolgalatot a rendőrség és a honvédség szakembereivel közösen.

Szentmiklósi Gábor a Csanádpalotai Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, hogy az ő egyesületük kettő fővel és a Királyhegyesi Polgárőr Egyesület négy fővel kezdte meg a közös szolgálatot Nagylak térségében.

Fotó és forrás: Magyari Béla